עוד על נגיף קורונה החדש מרץ 2020
עודכן ב:08/03/2020
עד 7.3.20 דווח על מעל 102,000 איש שלקו בנגיף קורונה החדש הנקרא SARS-CoV-2, מהם החלימו 57,624 ונפטרו 3497. מתוך החולים בתאריך הנ"ל (41,120), 34,967 נמצאו במצב בינוני ו-6153 במצב קשה. על פי עקומות המעקב אחר נדבקים ומתים מהמחלה, קצב ההדבקה בסין יורד וכן מספר הנפטרים מדי יום, ולעומת זאת מספר המחלימים עולה והולך.
עם זאת ההתפרצות בארצות אחרות, דוגמת דרום קוריאה, איטליה ואירן עדיין מתגברת ונמצאת בעליה. עד עתה התפשטה המחלה ל-88 ארצות. תקופת הדגירה של המחלה עדיין נחשבת 14-2 ימים, אך יש מקרים של הופעתה לאחר 27 ימים, שאלה מקרים יוצאי דופן.
מחקרים בסין שעקבו אחר משפחות חולים, ניסו לברר האם יכולה להתבצע העברה של נגיף והדבקה על ידי נשאים שאינם לוקים בתסמיני המחלה. באי וחב' עקבו אחר 5 בני משפחה שלקו במחלה באניאנג, סין, שהיו במגע עם קרובת משפחה ללא תסמינים שהגיע מהעיר ווהאן. תקופת הדגירה באשה זאת היתה 19 יום, כשמבחן PCR ראשון היה שלילי, אך יתכן שהיו אי דיוקים בביצועו. מבחן שני היה חיובי. המחברים מזכירים מקרה נוסף של הדבקה מילד בן 10 שהיה ללא תסמינים, אך CT של החזה העיד על שינויים בריאות.
לאן וחב' דיוחו על מקרה מעניין נוסף, בו נמצא מבחן PCR חיובי בחולים שהחלימו מהמחלה. מדובר ב-4 חולים שענו לקריטריונים המתאימים לשחרור מאישפוז והפסקת הסגר בסין (ללא תסמינים, ללא ממצאים בצילום ריאות ושני מבחני PCR שליליים). במעקב אחריהם, מבחני PCR היו חיוביים בימים 13-5 לאחר השחרור. עם זאת, לא התרחשה הדבקה מנשאים אלה לבני משפחה. המחברים מדגישים כי כל המעורבים היו אנשי רפואה, שהקפידו מאד על הגייינה והוראות הסגר. המחברים סוברים כי מבחני PCR היו אמינים ובתוספת העדות הרפואית, מאמינים כי המבריאים אכן החלימו, אך הנגיף נמצא במטושי אף-גרון בכל זאת מספר ימים לאחר מכן. המחקר כמובן עסק בבני משפחה אחת, ויש לאשש את הממצאים. ניתן להוסיף כי מבחן PCR מגלה חומצות גרעין גם של נגיפים שאינם מסוגלים להדביק, ומחקרים ממוקדים יספקו תשובות לשאלות אלה, שיש להן השלכה משמעותית על האפידמיולוגיה של הנגיף, ועל החלטות לגבי הסגר ובידוד.
קישור הנגיף לקולטן: חוקרים מאוניברסיטת טקסס באוסטין מצאו כי הנגיף נקשר לקולטן זהה לזה של נגיף SARS הקודם, שנקרא 2ACE. המחקר הצביע כי יעילות הקשירה של נגיף SARS-CoV-2 לקולטן זה גדולה פי 20-10 מזו של הנגיף 1 SARS. עובדה זאת יכולה להסביר את כושר ההדבקה הגבוה שלו. כמו כן נמסר בכתב העת GUT כי הקולטן 2ACE נמצא גם בתאי אפיתל המעי, דבר המסביר את התסמינים של דרכי העיכול, דוגמת שלשולים, המופיעים בחלק מהחולים. כמו כן, עובדה זאת גם מצביעה על אפשרות של הדבקה ממקור צואתי, ומדגישה את החשיבות של הקפדה על היגיינה אישית והתנהגות בשירותים.
תרופות וחיסונים: מספר תרופות הנרשמות כיום ללוקים במחלות נגיפיות אחרות, דוגמת איידס ומלריה (ואבולה), מנוסות בחולי 19 COVID. ביניהן ניתן למנות רמדסיוויר, וכלורוקווין. ממשרד הבריאות נמסר כי הוזמנו כמויות מתאימות של תרופות כנ"ל. תרופות שיעילות בטיפול בלוקים במחלות נגיפיות בעיקר של נגיפי RNA, עשויות לעזור בריפוי, באשר הן מעכבות את קישור הנגיף לקולטן, או את פעולת האנזימים הדרושים לכניסה לתאים או גם מעכבות את האנזים רברס טרנסקריפטאזה.
ברחבי העולם נרתמו קבוצות מחקר רבות לנסות פיתוח מהיר של תרכיב נגד נגיף זה. הגישה הרווחת ברוב המחקרים גורסת פיתוח תרכיב תת חלקיקי המבוסס על מבנים חיצוניים של הנגיף, דוגמת הספייקס הבולטים ממעטפתו, או תרכיב מבוסס RNA. בישראל מכון המחקר "מיגל" מפתח מזה 4 שנים תרכיב נגד נגיף קורונה של עופות, והחוקרים מנסים לעבור לפיתוח של תרכיב מתאים לאדם. המכון למחקר ביולוגי בישראל קיבל על עצמו להירתם למשימה, וקבוצה גדולה של מדענים מנוסים בפיתוח, בחינה וייצור של תרכיבים, עמלה על פיתוח התרכיב. חברת "מודרנה" הודיעה כי פיתחה אב טיפוס של תרכיב מבוסס על החומר הגנטי של הנגיף, תוך 4 יום מפרסום רצף הבסיסים שלו, ותתחיל בקרוב בניסויי אנוש. GSK משתפת פעולה בפיתוח עם חברה סינית, ג'ונסון אנד ג'ונסון הודיעה על פיתוח תרכיב ותרופות נגד המחלה. פיתוח תרכיב ואישורו לשימוש אנוש עלול לארוך זמן רב, ומומחים מעריכים שלא פחות משנה אפילו במסלול מהיר של אישורים, ו/או אישור התרכיב כמוצר ניסיוני.
מקורות
JAMA Published online February 21, 2020. doi:10.1001/jama.2020.2565
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.