כניסה הרשמה צור קשר

חדשות

חג הפועלים? דווקא בעסקים הקטנים הפועלים חשופים יותר לפגיעות, אז מה ניתן לעשות?

 

עודכן ב:01/05/2025

 

עסקים קטנים ובינוניים הם עמוד השדרה של הכלכלה הישראלית, בעולם, ארגונים קטנים ובינוניים small- and medium-sized enterprises (SME) כמו בישראל הם חלק מכריע מהכלכלה באירופה, ארה"ב, קנדה ואוסטרליה. אף על פי שעסקים קטנים ובינוניים הם עמוד השדרה של הכלכלה, הבטיחות בעבודה והבריאות התעסוקתית בעסקים אלו גרועה יותר בהשוואה למקומות עבודה גדולים. 
 
בעוד ארגונים ומקומות עבודה גדולים נדרשים לעמוד בדרישות סעיף 10(א) לחוק ארגון הפיקוח על העבודה 1954 "מפעל שמעסיקים בו 25 עובדים לפחות תהיה בו ועדת בטיחות המורכבת מנציגי העובדים ומנציגי המעסיק שווה בשווה", ובהתאם לדרישת סעיף 4(1) לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ממונים על הבטיחות), 1996 "מחזיק במקום עבודה שחלה עליו פקודת הבטיחות בעבודה, כולה או חלקה, ואשר מועסקים בו חמישים עובדים לפחות חייב למנות ממונה על הבטיחות", מכאן ניתן לראות שהרגולציה לניהול הבטיחות בעסקים קטנים מתחת ל 25 עובדים לא קיימת. חג הפועלים הוא הזדמנות טובה לבחון את המציאות הקיימת ולשאול – כיצד ניתן למזער את הסיכונים וליצור סביבת עבודה בטוחה יותר?

מקומות עבודה קטנים ובינוניים – חשופים יותר לתאונות עבודה
 
החוקרים Tremblay & Badriי(2018) מצאו במחקרם כי קיימת סבירות גבוהה יותר של תאונות קטלניות במקומות עבודה קטנים ובינוניים כמעט פי שמונה, והסיכוי להתרחשות של פציעות לא קטלניות הוא עד 50%. החוקרים Eakin  &, Champoux & MacEachen (2010) מצאו כי קיימות עדויות לכך שהסיכון לפציעה כולל הרוגים מתרחש בשיעורים גבוהים יותר במקומות עבודה קטנים ובינוניים בהשוואה למקומות עבודה גדולים. מדוע הנפגעים בתאונות עבודה במפעלים הקטנים הוא כה גבוהה?
 
ראשית, במקומות עבודה קטנים לרוב אין ממונה על הבטיחות או ועדת בטיחות, ולכן המודעות לניהול סיכונים נמוכה יותר. שנית, רבים ממקומות עבודה אלו פועלים בתחומים עתירי סיכון – מוסכים, נגריות, מסגריות, מתקיני מערכות ומפעלי ייצור קטנים שבהם העובדים חשופים לכימיקלים, רעש, מכונות מסוכנות ועוד. לבסוף, בעוד שבמפעלים גדולים קיימת רגולציה מחייבת ופיקוח הדוק, במקומות עבודה קטנים פועלים ללא פיקוח, מה שמגביר את הסכנה.

כיצד ניתן למזער את הסיכונים?
 
למרות הרגולציה והאתגרים, ישנם צעדים מעשיים שיכולים לשפר משמעותית את בטיחות ובריאות העובדים:
 
  • זיהוי סיכונים מוקדם - ביצוע זיהוי סיכונים תקופתי ופעילות למזעורם, גם במקום עבודה קטן ניתן למנוע פגיעות ותאונות קשות. ישנם כלים מקוונים חינמיים שיכולים לסייע בכך, כמו  Alora  להערכת סיכונים במקומות עבודה קטנים, בינויים וגדולים.
  • כתיבה והטמעת הוראות ונהלי עבודה ברורים – כתיבת הוראות עבודה פשוטות, ברורות למפעיל ולעובד, הדרכה למימוש ההוראות ובקרה להטמעתם בעבודה.
  • הכשרת עובדים להתמודדות עם מצבי חירום - הדרכה קצרה על הסיכונים ושיכולים להתרחש במקרה של כשל, תקלה, תאונה, שריפה יכולה להציל חיים. כאשר כל עובד יודע כיצד עליו לפעול ו/או להימלט במקרה חרום, ימנע פגיעות חמורות ואף יציל חיים.
  • סיוע חיצוני – המוסד לבטיחות ולגהות מציע שירותי ייעוץ לאבחון סיכונים בעבודה ודרכים למזעורם, כמו כן מציע המוס"ל ללא עלות הדרכת בטיחות כללית בניידת הדרכה באמצעות טכנולוגית למידה מתקדמת במספר שפות להכרת הסיכונים והדרכים למזעורם.

השקעה בבטיחות משתלמת כלכלית
 
מעבר להיותה חובה חוקית ומוסרית, הדאגה לבטיחות בעבודה, מניעת פגיעות ומחלות תעסוקתית היא קודם כל אינטרס כלכלי, חברתי שמשפר את הרווחה והתרומה של העובדים למקום העבודה ואת הפריון והרווחים. תאונות עבודה גורמות לנזקים משמעותיים – פציעות עובדים, היעדרויות ממושכות, פגיעה בתפוקה ואפילו תביעות משפטיות. מחקרים מראים כי עסקים המשקיעים בבטיחות נהנים מתפוקה גבוהה יותר, רמות שביעות רצון גבוהות יותר בקרב העובדים וירידה משמעותית בעלויות לא צפויות.

ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות, מסכם:

"עסקים קטנים ובינוניים הם עמוד השדרה של הכלכלה הישראלית, המוסד לבטיחות ולגהות מעמיד את המומחים והמדרכים שלו ללא עלות לסייע בהדרכה ובאבחון סיכונים ובחניכת המנהלים במקומות עבודה קטנים ובינוניים למזעורם על מנת למנוע את הפגיעה בעובדים ובמקום העבודה. ניהול נכון של בטיחות ובריאות תעסוקתית אינו רק עמידה בדרישות החוק, אלא השקעה ישירה בהצלחה ארוכת טווח של העסק. סיפורי ההצלחה רבים, גם בעסקים קטנים ניתן ליצור סביבת עבודה בטוחה, למזער את הסיכונים ולשפר את איכות חיי העובדים בעזרת פתרונות פשוטים וזולים. אנו כאן כדי ללוות ולתמוך בכל מקום עבודה קטן שמעוניין לשלב בטיחות כחלק בלתי נפרד מהפעילות היומיומית שלו."

 

שלח להדפסה