הסוכנות האוסטרלית להתגוננות מקרינה עדכנה את התקן לקרינה בלתי מייננת
עודכן ב:10/03/2021
הסוכנות האוסטרלית להתגוננות מקרינה ולבטיחות גרעינית, ARPANSA, הודיעה ב-25 בפברואר 2021 על עדכון מטעמה של תקן הקרינה הבלתי מייננת.
בהודעתה, מסרה הסוכנות על כך שהתקן המעודכן, המהווה עדכון לגרסה הקודמת (משנת 2002), מספק "הגנת בריאות חזקה" בפני הקרינה.
התקן מיועד להגנה על העובדים ועל האוכלוסייה הכללית מקרינה ומשדות אלקטרומגנטיים בתדרי הרדיו, בין 100 קילו-הרץ ועד לתדר 300 ג'יגה-הרץ, כולל התקשורת האלחוטית, כגון ווי-פיי והדור הסלולרי החמישי. התקן אינו מתייחס לחשיפות בתדרים נמוכים מ-100 קילו-הרץ, לרבות חשיפות מרשת החשמל.
עדכוני התקן מתבססים על עדכון הקווים המנחים של הוועדה הבין-לאומית להגנה בפני קרינה בלתי מייננת, ICNIRP, שנה קודם לכן (2020), ועל הידע המדעי העדכני. בהודעתה על העדכון, ציינה ARPANSA כי התקן הוא שמרני ומגבלות החשיפה בו נמוכות משמעותית מאלו שבהן עלולה להתרחש פגיעה כלשהי, וכי התקן יגן על האוכלוסייה בפני הטכנולוגיות החדשות והנוכחיות.
מגבלות החשיפה של תקן ARPANSA מתבססות על המגבלות המעודכנות של ICNIRP.
מגבלות הבסיס (Basic restrictions) בתקן עודכנו לפי מגבלות הבסיס החדשות של ICNIRP. בתדרים הגבוהים נקבעו מגבלות חדשות. מגבלות אלו רלוונטיות, בין היתר, לתדרי הדור הסלולרי החמישי הגבוהים. ערכי מגבלות הבסיס מתחת לתדר של 6 ג'יגה-הרץ, הרלוונטיות לדורות הסלולריים הנוכחיים, לפריסה הנוכחית של הדור הסלולרי החמישי, לציוד ווי-פיי ועוד, נותרו ללא שינוי. נציין כי קו הגבול של 6 ג'יגה-הרץ היה קיים גם בגרסה הקודמת של תקן ARPANSA, בעוד ש-ICNIRP עברה לקו גבול זה בעדכון הנוכחי.
רמות הייחוס (Reference levels) עברו עדכונים על פי עדכוני ICNIRP, בעיקר בתדרים הנמוכים (מתחת ל-30 מגה-הרץ). ערכי רמות הייחוס בתדרי התקשורת הנפוצה, נותרו ללא שינוי. הוספו מגבלות חדשות לחשיפה לחלקי גוף וחלו שינויים נוספים.
בדומה לעדכון ARPANSA ,ICNIRP אוסרת על נשים הרות להיחשף לרמות חשיפה של האוכלוסייה התעסוקתית. המשמעות היא כי נשים הרות בתעסוקה מוגבלות לחשיפות של האוכלוסייה הכללית ובעבודתן בקרבת מקורות קרינה.
התקן כולל פרק מעשי המתייחס ליישום ההתגוננות מקרינה, בפרט במקומות עבודה, ואף עוסק בהיבטים של בקרה, אחריות, מדיניות, ניהול סיכונים, הדרכה ועוד.
התקן החדש מקוצר משמעותית מקודמו (46 עמודים, לעומת 136 עמודים), עקב קיצור פרק הנספחים. עם זאת, קיים מידע נוסף באתר ARPANSA.
ניתן לראות כי התקן החדש נבנה בצורה נוחה ליישום, בפרט במקומות העבודה.
מקור
מקור: ד"ר אמנון דובדבני, ראש תחום קרינה בלתי מייננת.