כניסה הרשמה צור קשר

גורמי סיכון לפגיעות תעסוקתיות בבתי חולים

 

עודכן ב:08/10/2013

 

העבודה בבתי חולים כרוכה בחשיפה לגורמי סיכון רבים לפגיעות גב וגפיים, בעיקר בפעולות הקשורות לטיפול בחולים כגון העברת חולה ממיטה לכיסא, טיפול בחולה במיטה תוך כיפוף הגב, סידור מיטה תוך כיפוף ופיתול, וכד''.
 

בארצות הברית, שיעור הפגיעות של עובדי בתי חולים גבוה פי 2.5 משיעור הפגיעות בקרב כלל הסקטור הפרטי. צוותי בתי חולים, וצוותי המחלקות הגריאטריות בפרט, חשופים לעומסים רבים על הגב והגפיים תוך ביצוע מטלות כמעט בלתי אפשריות. מטלות אלו כוללות
 

  • הזזת חולים בתוך המיטה בעת הטיפול או בעת הסיוע בשינויי תנוחות בשכיבה;
  • סיוע לחולה במעבר בין ישיבה ובין שכיבה;
  • העברת חולים ממיטה לכיסא וחזרה ושינוע ציוד כגון עגלות, מיטות, אספקה ורהיטי המחלקות
 

דיווחי המטפלים מצביעים על קושי רב יותר בהזזת חולה בתוך המיטה מאשר בהעברתו ממקום למקום. במחלקות גריאטריות, הצוות המטפל מבצע שינוי תנוחות בתוך המיטה אחת לשעתיים עבור כל חולה תלותי אשר אינו מתנייד לבד במיטה.
 

מחקרים שפורסמו על ידי ארגונים כגון המינהל לבריאות ובטיחות בתעסוקה האמריקני (OSHA) בחנו את גורמי הסיכון הבולטים בעבודה בבתי חולים ובבתי אבות. בין השאר נמצא כי אחות מזיזה יותר משקל במהלך משמרת ממוצעת מאשר עובד מחסן, וכי גורם הסיכון הבולט ביותר הוא העברה, הזזה והרמה של חולים. ניתן להפחית חשיפה זאת על ידי יישום טכניקות ארגונומיות, כולל השימוש באמצעי עזר, הקפדה על התאמת צורת מעבר מטופל ליכולתו התפקודית, שימוש בתרגול משחרר לגב בעת העבודה ועוד.
 

הדרכת צוות סיעודי בבתי חולים הינה מרכיב אחד בלבד בתוך תכנית ארגונומית השואפת לשנות דפוסי התנהגות ונהלי עבודה. בבתי חולים רבים קיימים אמצעי עזר להרמה ולהזזה, אך אלה אינם מנוצלים במידה הנכונה. חוסר שימוש זה נובע לעתים מבעיות חומרה - מחסור במנוף, מנוף לא תקין או מחסור במנשאים לשימוש במנוף, אך לעתים קרובות שינוי בהרגלי עבודה ושינוי ב"תרבות המחלקה" עשויים לשנות את גישת העובדים לשימוש באמצעים אלה. לדוגמה, תחושתם של עובדים רבים כי השימוש במנוף להעברת חולה אינו מציאותי מפני שהוא גורם לעיכובים רבים בעבודתם.
 

במדידת זמני פעולה שהתפרסמה על ידי OSHA , התברר כי החיפוש אחר איש צוות נוסף על מנת לעזור בהעברה ידנית כרוך בפרקי זמן ארוכים פי 3 מזמן השימוש במנוף. יש צורך בקיום הנחיות ברורות לגבי מידת העזרה הנחוצה לכל מטופל. לעתים קיים פער בין יכולתו התפקודית של החולה כפי שזו מתבטאת בשעת הכניסה למחלקה, בשעת התרגול בפיזיותרפיה או בשעת הטיפול במחלקה. אמצעי נוסף לשמירה על גבם של המטפלים טמון בידע של העובדים בהפעלת הגב, כולל הפעלה נכונה בעת העבודה, השימוש באמצעי עזר כגון חגורות ניוד ותרגול מונע ושחרור הגב בעת העבודה
 

המאמר לקוח מתוך עלון קיר "בטיחות וגיהות" גליון 521. ניתן לראות את העלון המלא בקובץ זה


מקור:
מאת ד"ר יוהנה גייגר, מדריכת ארגונומיה ארצית במוסד לבטיחות ולגיהות  

 

שלח להדפסה

תשובת השבוע

מתאריך: 05.11.2024

 

שאלה:

האם נדרש סימון אזהרה לדלתות זכוכית?

 

התשובה:

דלתות/מחיצות מזכוכית שקופה עלולות להוות סיכון בטיחותי.הזכוכית שבירה ועלולה להתנפץ לחלקים ולרסיסים מסוכנים כאשר נחבט בה גוף אדם.

 < קרא עוד

 

לארכיון תשובת השבוע