בטיחות ובריאות במדורות ל"ג בעומר
עודכן ב:03/05/2012
ביום חמישי, ה- 10 במאי, יחגגו ברחבי הארץ את ל"ג בעומר. כמו בכל שנה יחגגו אלפים רבים את החג סביב המדורות. מדורות ל"ג בעומר הן מקור שמחה לילדים ומבוגרים, אך עלולות לסכן את החוגגים וגם לסכן ולזהם את הסביבה. שמירה על כללי בטיחות בסיסיים, תבטיח הנאה שלמה, ערב בטוח ושמח.
בתהליך השריפה נפלטים לאוויר ריכוזים גבוהים של חלקיקים נשימים, שעלולים להוות סכנה לבריאות האדם, בנוסף לפגיעה בסביבה. על מנת לצמצם את הנזק הבריאותי העלול להיגרם כתוצאה מהדלקת המדורות, ואת הנזק לסביבה, מפרסם המוסד לבטיחות ולגיהות הנחיות בטיחות למדליקי המדורות בל"ג בעומר:
הכנות למדורה
- את אתר המדורה יש לבחור בשטח נקי מצמחיה וחשוף ככל האפשר: אין להדליק מדורה ביער, מתחת לעצים ולא סמוך לשדה קוצים העלול להתלקח. חשוב לשמור על מרחק בטחון משטח בנוי. הבערת מדורות בחורשות ויערות מותרת רק במקומות מסומנים המיועדים למטרה זו.
- יש למנות בוגר אשר יהיה אחראי על הבערת המדורה וישגיח על הילדים. אין להבעיר מדורה מתחת לקווי חשמל וטלפון, בקרבת עצים ושיחים, או מתקני דלק וגז.
- יש לדאוג לתחום את המדורה בשורת אבנים שתגביל את התפשטות האש וגם תמנע מיותרת ומסוכנת אל המדורה.
- יש להרחיק כל נוזל דליק וחומר בעיר מהמדורה ואסור בתכלית האיסור להחזיק בקרבתה מכלי דלק או גז.
- חשוב להכין מראש אמצעים לכיבוי אש: מקור מים (אם יש ברז מים בקירבה מה טוב ואם לא אפילו מספר דליים מלאים במים או חול, ולמי שיכול - מטף כיבוי אש.
- הקפידו על שימוש בענפים יבשים בלבד. מומלץ להדליק פסולת עץ נקייה מצבע, ממסמרים, ברגים ופלסטיק.
- מומלץ לנעול נעליים סגורות, ללבוש מכנסיים ארוכים וחולצה מתאימה להגנה על הגוף מפני גיצים וגחלים, וכדי להישמר מעקיצות זוחלים ושרצים ארסיים הנמשכים אל חום המדורה.
במהלך הערב
- הדלקת המדורה תיעשה ע"י בוגר, תוך שמירה על כללי הבטיחות הנדרשים.
- הוספת עצים וקרשים לליבוי המדורה תיעשה בזהירות מרבית.
- אין להתיז או לשפוך דלק על האש הבוערת! פעולה זו מסוכנת מאוד ועלולה לגרום לפגיעה בנפש.
- אין לזרוק לתוך המדורה עצים צבועים בצבע או לכה.
- אין לשרוף תחליפי עץ מלא כמו מלמין, M.D.F ופורמייקה, מאחר ותהליך ייצורם כולל ערבוב עם דבקים שונים הפולטים לאוויר בעת שריפתם חלקיקים המכילים חומרים מסוכנים.
- אסור להשליך למדורה בקבוקי פלסטיק, פחיות משקה, שקיות ניילון, כוסות, צלחות וסכו"ם חד פעמי מפלסטיק וכלים מקלקר. שריפתם של חומרים אלה גורמת לפליטה של חומרים העלולים להיות מסרטנים ובנוסף מלווה בריחות רעים.
- אסור בתכלית האיסור לזרוק למדורה הבוערת מכלי תרסיס (גם אם ריקים), זכוכיות, חפצים וחומרים לא מוכרים, חזיזים או קליעי נשק העלולים להתפוצץ ולפגוע בשוהים סביב למדורה.
- מומלץ לא לשבת קרוב מאוד למדורה ולא בכיוון העשן, כדי להימנע משאיפה מיותרת של מזהמים.
- אין לישון בתוך שקי שינה סגורים סמוך למדורה, מחשש למלכודת אש.
- אין להשאיר מדורה בוערת ללא השגחה.
בסיום המדורה
- בסיום הקומזיץ, הקפידו לוודא את כיבוייה המוחלט של המדורה. יש לכסות את הגחלים במים או חול. גחלים עלולים לשוב ולהתלקח לאחר לכתכם.
- יש להשאיר את השטח נקי מפסולת ושאריות מזון אריזות ושקיות פלסטיק. מקומן בפח האשפה!
במקרה של פגיעה מאש יש לפעול כדלקמן:
- אם האש אחזה בבגדים, אסור לרוץ! יש לשכב על הקרקע ולהתגלגל מספר פעמים. ניתן להשתמש בשמיכה רטובה או במגבת גדולה בכדי לעטוף את הנפגע.
- אסור להסיר או לתלוש בגדים חרוכים שנדבקו באזור הכוויה.
- כוויה בגוף אדם יש לקרר מיד במים (מי ברז) ולהעביר את הנפגע לטיפול רפואי. אין להסיר את הבגדים ואין למרוח על הכוויה משחות או חומרים שונים אחרים.
- במקרה של חדירת גץ לעין, מומלץ לשטוף את העין היטב עם הרבה מים קרים.
- אם ישנם נפגעים יש להזעיק בדחיפות את מגן-דוד-אדום בטלפון החירום - 101 ·בכל מקרה שהמדורה יוצאת משליטה יש להודיע מיד לרשות הכבאות - חיוג ל 102.
המוסד לבטיחות ולגיהות מאחל לכם ל"ג בעומר שמח ובטוח
מקור:
אנדרי מטיאס, מנהל אגף הסברה, פרסום והוצאה לאור, המוסד לבטיחות ולגיהות