כניסה הרשמה צור קשר

מה רופאים צריכים לדעת על אבעבועות הקוף

 

עודכן ב:30/05/2022

 

נכון ליום ששי 20.5.2022 זוהו מקרי הדבקה באבעבועות הקוף בארה"ב, בריטניה, ספרד, פורטוגל, צרפת, קנדה, שבדיה, איטליה ועתה גם בישראל.

הנגיף שייך למשפחת פוקסווירדיי, ולסוג אורטופוקס. הנגיף זוהה לראשונה בשנת 1958 במושבות לגידול קופים. מקרה הדבקה ראשון באדם זוהה בקונגו בשנת 1970. התפרצות קודמת תוארה בארה"ב בשנת 2003 אז אובחנו 47 מקרים. בתחילת ההתפרצות הנוכחית, הנדבקים שהו במערב ומרכז אפריקה, ונדבקו כנראה ממגע עם בעלי חיים, כאשר גם מכרסמים עלולים להכיל נגיף זה. אושרו גם הדבקות מאדם לאדם, בעיקר בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. לפי המרכז לבקרת מחלות באטלנטה, ההעברה נגרמת על ידי טיפות מדרכי הנשימה, אך יש גם הדבקות במגע ישיר עם נוזלי גוף, או נוזל האבעבועה או בתיווך של בגדים וחלקיקים אחרי בסביבה. יש עדות ראשונית לאפשרות העברה באירוסול. זמן הדגירה של המחלה 14-7 ימים אך יש טווח של עד 21 יום. התסמינים הראשונים דמויי שפעת, כולל חום, כאבים ועייפות וכן נפיחות של קשרי לימפה. לאחר תקופת הדגירה מופיעה בדרך כלל תפרחת לרוב על הפנים שמתפשטת לכל הגוף. עד להחלמה חולפים שבועיים עד 4 שבועות. שיעור התמותה מהזן מערב אפריקה הוא כ-10% בעוד שבבריטניה נקבע שיעור של כ-1%.

טיפול בלוקים כולל חיסון בנגיף וקציניה, חומרים נוגדי נגיפים דוגמת צידופוביר וברינסידופוביר ותכשיר גלובולין. התרכיב אימאוונקס, שהוא נגיף חי מוחלש שאינו מתרבה בגוף האדם, מקובל אף הוא בטיפול. תכשיר אחר הנקרא טקווירימאט (TPOXX ) מאושר על ידי FDA לטיפול באבעבועות שחורות ניתן לטיפול, ובאיחוד האירופי מומלץ לטפל באותו תכשיר.

מקור

 

מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות