כניסה הרשמה צור קשר

גישה חדשה למלחמה בחיידקים עמידים לאנטיביוטיקה ובביופילם

 

עודכן ב:23/05/2021

 

אחת הבעיות הבוערות בימינו בשדה הרפואה היא עמידות חיידקים לסוגים רבים של אנטיביוטיקה. בעיה זאת מחריפה בצברי חיידקים הנקראים ביופילם, שם החיידקים מבודדים מהסביבה ומסוגלים להשמר במצב רדום לאורך זמן, לשרוד טיפול אנטיביוטי ואף לייצר מוטנטים חדשים. אחד ממנגנוני ההגנה של חיידקים הוא ייצור מימן גופרתי, ושליטין וחב' בשיתוף פעולה בין מוסדות בארה"ב ובמוסקווה, ניסו להתרכז ביצרן של חומר זה.

החוקרים זיהו אנזים בשם ציסטאתיונין – גאמא- ליאזה, (CSE ) כיצרן עיקרי של מימן גופריתי, בשני חיידקים נפוצים - סטאפילוקוקוס אאוראוס ופסאודומונאס ארוגינוזה. הם סרקו ומצאו פרודות קטנות המעכבות אנזים זה, שפועלות במנגנון אלוסטרי. שימוש בחומרים הנ"ל שיפר את פעילות האנטיביוטיקה נגד שני החיידקים לעיל, הן בניסויי מבחנה והן בדגם עכבר מודבק.

כמו כן, החומרים הנ"ל עיכבו את סבילות החיידקים, מנעו את יצירת הביופילם והפחיתו את מספר החיידקים ה"עקשנים" השורדים טיפול אנטיביוטי. החוקרים מציעים כי תגליתם מזהה את מנגנון ייצור המימן הגופריתי כאתר מטרה לפיתוח חומרים נוספים להגברת יעילות האנטיביוטיקה וכמובן לריפוי מחלות הנגרמות על ידי זנים עמידים או יוצרי ביופילם.

מקור
Science 2021;372:1160
 

 

מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות