נגיף קורונה חי ומדבק באוויר חדר אישפוז של חולה קוביד 19
עודכן ב:19/05/2021
המרכז לבקרת מחלות ומניעתן באטלנטה שוכנע שנגיף הקורונה מדביק באירוסול
בעבר היו חילוקי דיעות לגבי יכולתו של נגיף הקורונה החדש SARS-CoV-19 לשרוד באירוסול באוויר חללים סגורים, ולהדביק בדרך הנשימה אנשים השוהים בהם. אחת הסיבות היא, שחוקרים התקשו להוכיח מציאות נגיף חי באירוסול, וזאת בעיקר עקב שיטות דגימה שפוגעות בחיוניותו.
ואן דורמאלן וחב' הצליחו במשימה זאת, כאשר ריססו תרחיף נגיף קורונה לתוף אירוסולים, ודגמו את האירוסול על גבי מסנני ג'לטין שהומסו אחר כך במצע גידול. מחקרם קבע כי בתנאי הניסוי המעבדתי (22 מ"צ ו-65% לחות יחסית), הנגיף שרד באוויר זמן חציוני של 2.7 שעות. עתה, לדניקי וחב' הוכיחו חד משמעית מציאות נגיף חי ומדבק בעולם האמיתי, כלומר באירוסול בחדרי חולי קוביד 19, שלא עברו תהליך רפואי המייצר אירוסולים.
הממצאים הוכיחו מציאות נגיף קורונה חיוני ומדבק במרחק 4.8-2 מטר מראשי המאושפזים. הערכת ריכוז הנגיף באוויר קבעה טווח של 74-6 יחידות הדבקה בתרבית תאים (TCID50) בליטר אוויר. עתה הצטרף המרכז לבקרן מחלות ומניעתן CDC לקביעה זאת ומפרסם ב"עידכון מדעי" מ-7.5.21, כי דרכי ההדבקה בנגיף הן לפי סדר הסבירות – שאיפת אירוסולים מכילי נגיף, הרבצת נגיף על ריריות ונגיעה בריריות בידיים מזוהמות בנגיף. ההודעה מצהירה כי הבנת דרך ההדבקה של הנגיף השתנתה, אך דרכי המניעה נשארו בעינן. ההודעה מופיעה בדפוס מודגש וגורסת כי דרך ההדבקה העיקרית להדבקת אנשים היא חשיפה נשימתית לאירוסולים שנפלטו מדרכי הנשימה של חולים, עקב שיעול, התעטשות, דיבור, שירה, צעקה וכו', והסיכון להדבקה קיים גם במרחק גדול מ-2 מ'. הסתברות ההדבקה גדלה עם ריכוז הנגיף בנוזלי דרכי הנשימה ובאוויר, קרבה למקור וזמן החשיפה. בתנאים של חדר מעריכים כי זמן החשיפה המינימלי הדרוש כדי להדבק הוא 15 דקות. מסקנה ז של CDC מגיעה באיחור ניכר אחרי מחקרים שהוכיחו אפשרות הדבקה באירוסול, ומסתמכת בין השאר על 25 מחקרים מצוטטים.
מקור
מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.