תרכיב נגד נגיף מערב הנילוס המיוצר בצמחים
עודכן ב:11/03/2018
נגיף מערב הנילוס שהינו אנדמי בארצנו, גורם התפרצויות ברחבי העולם, ותדירות המקרים של פלישה למוח מתגברת בשנים האחרונות. למרות מחקרים במשך שנים רבות, עד עתה לא פותח ושווק תרכיב לחיסון בני אדם.
הנגיף שייך למשפחת נגיפי פלאבי, בה התופעה של הגברת המחלה המתווכת על ידי נוגדנים ( ADE ) ידועה ונפוצה. הסיבה היא שנוגדנים שאינם מנטרלים אך קושרים נגיף, מקלים על הצמדותו לקולטן Fc שעל פני תאי מערכת החיסון, ומזרזים חדירה לתא והתרבות הנגיף בו. זאת אחת הסיבות שפיתוח תרכיב נגד הנגיף, ונגיפים אחרים בקבוצה זאת נתקל בקשיים. לאחרונה הודגמה תופעה זו של הגברת מחלת זיקה באנשים שנחשפו קודם לכן לנגיף מערב הנילוס, ותופעה זהה בחיסונים המוניים בפיליפינים נגד נגיף דנגי. בפיליפינים התפתחה מחלה קשה במקבלי חיסון שלא נחשפו בעבר לזן כל שהוא של נגיף דנגי, אך נמצא הגנה טובה בפני מחלה קשה של כ-90% בקרב מחוסנים שנחשפו או חלו בעבר באחד הזנים.
לאי וחב' ( Vaccine 2018;doi:10/1016/j.vaccine.2018.02.073) נקטו גישה של הפקת אנטיגן של אזור III D ממעטפת נגיף מערב הנילוס בתוך עלי צמח הטבק. החוקרים הצליחו לעורר תגובת נוגדנים סגולית בהזרקת תכשיר זה בעכברים. עתה מדווחים החוקרים, על ניסויי תגר בעכברים ועל בדיקת יחסי הגומלין עם נגיפי זיקה ודנגי. הזרקת התכשיר עוררה יצירת נוגנדנים בעכברים וכן תגובה חיסונית תאית. הנוגדנים הסגוליים לאנטיגן III D היו מנטרלים, והכייל היה מעל הסף הדרוש להגנה בפני הדבקות בנגיפי פלאבי.
כמו כן, העברה פסיבית של נסיובי עכברים מחוסנים לעכברים בלתי מחוסנים אקטיבית, הגנה עליהם בפני תמותה בהדבקה בנגיף מערב הנילוס אלים. עם זאת נמצא, כי הנוגדנים הסגוליים לא גרמו להגברת קשירה והדבקה של נגיפי זיקה ודנגי לקולטן Fc על גבי תאים המבטאים אותו. תופעה זו מצביעה כי חיסון בתרכיב כנ"ל לא אמור לגרום להגברת מחלות הנגרמות על ידי נגיפים מקבוצת פלאבי.
מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.