הלוקים בשפעת מפזרים לאוויר נגיפים תוך כדי נשימה
עודכן ב:21/01/2018
מקובל להעריך כי הדבקות בשפעת מאדם לאדם מתרחשות עקב פיזור הנגיפים לאוויר תוך התעטשות או שיעול. אלה פעולות אנרגטיות הגורמות לפיזור של אירוסולים בעלי טיפיות קטנות המסוגלות לחדור למערכת הנשימה התחתונה ולגרום הדבקה. אין מידע מבוסס על פיזור הנגיף מאדם חולה בעת נשימה רגילה, החשוב להערכת נושאי בריאות הציבור והתפשטות מגיפות.
יאן וחב' ( PNAS 2018;doi:10.1073/pnas/1716561115) עקבו אחר 355 מתנדבים שלקו בתסמינים חדים של דרכי הנשימה ומתוכם 142 אובחנו כלוקים בשפעת. החוקרים נטלו 218 דגימות כפולות של ממרח אף-לוע ודגימות אוויר נפלט במשך 30 דקות נשימה. החוקרים קבעו גם את החלוקה למקטעי גודל טיפיות – קטנות או גדולות מ-5 מק"מ, ביום הראשון עד השלישי מהופעת התסמינים. נקבעו כמויות עותקי רנ"א נגיפי בכל הדגימות וכושר ההדבקה בתרבית תאים. נמצא כי הממוצע הגיאומטרי של מספר עותקי הנגיף היה 3.8X104 ל-30 דקות במקטע הטיפיות הקטן, 1.2X104 במקטע הגדולות ו- 8.2X108 במטושי האף-לוע. שני גדלי הטיפיות היו קשורים ישירות באינדקס מסת הגוף ומספר השיעולים, ובקשר הפוך עם יום המחלה מהופעת התסמינים. פיזור הטיפיות היה קשור ישירות גם עם קבלת חיסון נגד שפעת עונתית בשנה הנוכחית או הקודמת. מספר עותקי רנ"א נגיפי במטושים היה קשור ישירות עם תסמינים של מערכת הנשימה העליונה והפוך עם גיל החולה. התעטשות היתה נדירה, וכן פעולה זו וגם שיעול לא בהכרח ייצרו אירוסולים מדביקים. החוקרים מסכמים כי זיהום בשפעת הינו נפרד במערכת הנשימה העליונה והתחתונה, וייצור טיפיות קטנות בנשימה הוא תוצאה של זיהום בריאות. התופעה של קשר בין קבלת חיסון נגד שפעת, והופעת רנ"א נגיפי באירוסולים בזמן נשימה, דורש אישור נוסף ותיקוף, וכן קביעה האם רנ"א זה הינו של זן הבר או הזן החיסוני.
חשוב לציין כי פליטת 104 טיפיות במשך 30 דקות יוצר ריכוז נגיפים באוויר של כ- 10 נגיפים לליטר. אדם שנושם 15 ליטר לדקה, יקלוט 150 נגיפים לדקה, בעוד שהמנה המדביקה בשפעת מוערכת בכ-600 נגיפים. כלומר שהייה קרובה ביותר למשך זמן ארוך מארבע דקות עלולה לגרום הדבקה ממקור זה. לעומת זאת, בהתעטשות, נפלטים לאוויר כמיליון טיפיות ונוצר ריכוז של 1000 נגיפים לליטר אוויר. כך שבמקרה זה, נשימה במשך פחות מדקה בקרבת החולה המתעטש עלולה לגרום להדבקה. כל החישוב הנ"ל הוא בהנחה שהנגיפים הנפלטים לאוויר אמנם בעלי כושר הדבקה, שהם שורדים באוויר לפחות 10 דקות, וכי בסביבת החולה אין דילול של האוויר על ידי מערכת אוורור מתאימה.
מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.