האם יש חובה לקבלת אישור לעבודה עם משאבת בטון?
משיב: יעקב מאירסון | מס’ תשובה 52817 | 20/05/2012
הסמכת מפעיל לשאלה האם מפעיל משאבת בטון חייב להחזיק באישור בודק מוסמך יובהר, כי משאבת בטון אינה נמנית עם ההתקנים/מכונות הטעונים בדיקה של בודק מוסמך עפ"י פקודת הבטיחות בעבודה. עם זאת, מוצע שהמערכת תיבדק מדי תקופה ע"י בעל מקצוע מיומן על מנת למנוע כשל אפשרי של המנגנונים מה שעלול לגרום חלילה לתאונה.
לעניין ההסמכה של מפעיל משאבת בטון כמפעיל מכונת הרמה: משאבות בטון אינן עונות על ההגדרה של "מכונת הרמה" ברוח פקודת הבטיחות בעבודה ומכאן, שאין חובה תחיקתית במינוי מפעילה כמפעיל מכונת הרמה.
הדרכה
ככלל, המפעיל יודרך באמצעות נציגים טכניים של היצרן/היבואן/ סוכן/ משווק של הציוד לגבי הפעלתה הנכונה והבטיחותית של משאבת הבטון.
תקנות הבטיחות בעבודה (מכירה והשכרה של מכונות, מיתקנים וציוד), התשס"א 2001, מחייבות כדלהלן:
"3. צירוף הוראות הפעלה, אחזקה ובטיחות
(א) יצרן, יבואן, סוכן, משווק או מוכר של מכונה או פריט יצרף אליהם הוראות הפעלה, אחזקה ובטיחות (להלן - הוראות) בשפה העברית; למכונה או פריט מיובאים יצורפו גם הוראות בשפה האנגלית.
(ב) למכונה או פריט שנועדו להרכבה יצורפו, נוסף על ההוראות האמורות בתקנת משנה (א), הוראות הרכבה והרצה והוראות בטיחות בהרכבה בשפה העברית; למכונה או פריט מיובאים יצורפו הוראות אלה גם בשפה האנגלית.
(ג) הוצמדה למכונה או פריט תווית הוראות בטיחות והפעלה בשפה זרה, תתורגם התווית לשפה העברית ותוצמד למכונה או לפריט."
הסמכת הנהג - דרישות תקנות התעבורה 1961 מפעיל "מכונה ניידת רגלית" שעונה להגדרות של תקנות התעבורה חייב להיות:
א. בעל רישיון נהיגה עפ"י תקנות 179-182 לתקנות התעבורה1961
ב. בקיא בהפעלתה (תקנה 25).
ג. חייב בביטוח (תקנה 280(ג)(3).
ד. על פי תקנה 39(א)ט שנכנסה לתוקף ביום 22.6.2010, חייב הנוהג במכונה ניידת מכל סוג שהוא בהיתר מיוחד הרשום ברישיון הנהיגה בו הוא מחזיק (בדומה למלגזה). להלן נוסח התקנה 39(א)ט:
"לא ינהג אדם מכונה ניידת אופנית אלא אם כן קיבל הדרכה לפי תכנית שאישרה רשות הרישוי ומאת גוף שאישרה לכך, וניתן לו היתר מאת רשות הרישוי לנהוג מכונה ניידת כאמור".
(תיקון התש"ע (מס'' 6) תחילת תוקפה של תקנה 39א(ט) ביום 22.6.2010 (להלן - יום התחילה) והיא לא תחול על מי שהיה בידו רישיון נהיגה לפי תקנה 182 ערב יום התחילה. מי שערב יום התחילה היה בעל רישיון נהיגה לפי תקנות 179 עד 181 רשאי להמשיך להפעיל מכונה ניידת במשך שנתיים מיום התחילה, אף אם לא קיבל את ההדרכה האמורה בתקנה 39א(ט).