מהן דרישות החוק בקשר לפליטת גזים רעילים בהפעלת מלגזה דיזל בחלל סגור?
משיב: יעקב מאירסון | מס’ תשובה 52986 | 17/06/2012
מלגזות דיזל - מידע כללי:
כניסת מלגזה המונעת במנוע שריפה פנימית (כגון מנוע דיזל) לתוך חלל סגור, עלולה לגרום להיווצרות ריכוזים גבוהים של גזים וחלקיקים רעילים, תוצרי שריפת הדלק. קיים מידע המתאר מיקרים רבים של הצטברות ריכוזים של פחמן חד-חמצני ותחמוצת חנקן וגופרית, כתוצאה מפעולה של מנוע שריפה פנימית בחללים - כגון מחסנים או מבנה ייצור סגור.לאלה יש השפעה מיידית והם עלולים לגרום להרעלה עקב נשימת גזים רעילים.
תחיקה:
באופן עקרוני, עפ"י פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], התש"ל-1970 מוטלת על המעסיק האחריות לשמירת בריאות העובד. מכאן נדרש המעסיק לבדוק את התנאים השוררים בסביבת העבודה ולנקוט באמצעים הנדרשים למניעת סיכון העובד . ראו להלן סעיף 27 מתוך הפב"ט: סימן ג'': איוורור, תאורה וחום
27. איוורור:
" אמצעים יעילים ונאותים יינקטו כדי להשיג ולקיים, על ידי מחזור אויר צח, איוורור מספיק בכל חדר עבודה, וכדי ליטול, במידה שהדבר מעשי, נזקם של אדים, אבק וזוהמה אחרת העלולים להזיק לבריאות והמתהווים כדי תהליך או עבודה המבוצעים במפעל." מעבר לכך, בסקירת מקורות מידע תחיקתיים העומדים לרשותנו לא אותרו פרטי תחיקה האוסרים כניסת מלגזה עם מנוע שריפה פנימית לחלל סגור.
איוורור נאות ופינוי גזים:
בחלל סגור יש צורך באיוורור נאות ופינוי גזים,במידה ונוצר פוטנציאל חשיפה אליהם. כיוון שהגז "פחמן חד חמצני" הוא חסר צבע , ריח וטעם, ואין כנגדו התראה חושית, מתקינים במחסנים מערכות איוורור וגלאים מסוגים שונים המאפשרים מתן התראה עם עליית ריכוז הגזים מעל לרמה המותרת. בנוסף לסוגיית זיהום האוויר בהפעלת מלגזות דיזל, עלולה גם להיבנות רמת הרעש עד ל- db(A)100 ויותר, שמצריכה שימוש באוזניות נגד רעש.המניעה היעילה ביותר היא סילוק מקור הזיהום והרעש. יצוין, כי הפעלת מלגזות חשמליות במקום מלגזות המונעות במנוע שריפה פנימית בתוך מבנים אינו מעוגן בתחיקה, אלא מהווה ההמלצה מקצועית, אשר עשויה לשפר בצורה משמעותית את תנאי הגיהות במקום.
מידע נוסף
קיימת חוברת: "מלגזות, סוגים, שימושים, תחזוקה ובטיחות"(קוד: ח-002), בהוצאת המוסד לבטיחות ולגיהות את החוברת ניתן לרכוש באמצעות ענף ההפצה של מוסדנו, מגדלי הים התיכון, בת-ים,רח'' הים 2, טלפון: 03-6575147.