כניסה הרשמה צור קשר

כיצד מפנים ומסלקים סוללות: א. סוללות משומשות - אחסון עד לפינוי; ב. סילוק / פינוי סוללות (כולל ליתיום)

 

משיב: דוד זיו   |  מס’ תשובה 53985  |  29/10/2012

 

סוללות משומשות - אחסון עד לפינוי
קיימים סוגים שונים של סוללות (נטענות ולא נטענות, עם תמיסות שונות).. לכן אין אפשרות לתת מידע ייחודי לגבי הסוללות אשר באחסונן מדובר. ניתן להתייחס לשאלה ברמה העקרונית. בגיליון הבטיחות של המוצר מפורטים הסיכונים והנחיות עבודה בטיחותית עם המוצר בכל הפעילויות הקשורות בשימוש בהן: טעינה, אחסון, הובלה, פינוי פסולת וכו''. אחסון סוללות ייעשה לפי ההנחיות בגיליון הבטיחות של החומר (בדרך כלל בסעיף 7) תוך שימת לב לתגובות אפשריות עם חומרים אחרים כמפורט בסעיף יציבות וריאקטיביות (סעיף 10 לרוב). למרות הקושי שבדבר, מומלץ להשיג את גיליונות הבטיחות הספציפיים מספק/יצרן החומר, כפי שזה נדרש ב"תקנות הבטיחות בעבודה (גליון בטיחות, סיווג, אריזה, תווי וסימון של אריזות), התשנ"ח-1998":  

"3. צירוף גליון בטיחות לחומר
(א) יצרן, יבואן, סוכן או משווק של חומר מסוכן -
  
 (1) יארוז או יוודא אריזת החומר, לפי הענין, בהתאם לדרישות התקן ויסמן את האריזה בהתאם לדרישות התקן;
  
 (2) יצרף אליו גיליון בטיחות.

(ב) מחזיק במקום עבודה יחזיק ברשותו גליון בטיחות של כל חומר מסוכן שמקום העבודה עוסק בו; העתק מהגליון יוחזק  במקום    נגיש ובהישג ידם של העובדים במקום העבודה.
(ג) עובד במקום עבודה המופקד על קבלת חומר מסוכן במקום העבודה מאחד מהמנויים בתקנת משנה (א), יוודא כי לחומר המסוכן צורף גליון בטיחות. "  

הנחיות בטיחות עיקריות באחסון של סוללות:

  • יש לשמור את הסוללות במקום קריר ויבש;
  • אין לעבור מעל הטמפרטורה המרבית המומלצת ע"י יצרן הסוללות. יש למנוע את התחממותן כתוצאה מטלטול גס, נפילה מגובה, פגיעה מכנית (לדוגמה ממלגזה) וכו'' (סיכון פוטנציאלי: דליקה).
  • מניעת פגיעה פיזית בסוללות (סיכון פוטנציאלי: התבקעות, נזילה, דליקה).
  • מניעת קצר חשמלי ע"י הגנת הקטבים (לדוגמה: אריזת כל סוללה בנפרד ביריעת פלסטיק, וידוא שאין הפעלה מקרית של הסוללות כאשר הן נמצאות בתוך ציוד (סיכון פוטנציאלי: דליקה).
  • יש להקפיד על שילוט ברור באחסון.
  • יש לאחסן בנפרד מחומרים לא תואמים (לדוגמה: בגיליון הבטיחות של סוללות אלקליות תוצרת חברת Duracell מצוין שיש להפריד את המוצר מחומרים מחמצנים חזקים). 

חומר מסוכן הוא רעל או כימיקל מזיק, הנכללים באחת מרשימות החומרים שבתוספות הנלוות לחוק החומרים המסוכנים, התשנ"ג-1993. על-פי החוק, עיסוק בחומרים מסוכנים, לרבות ייצור, יבוא, אריזה, מסחר, ניפוק, העברה, אחסנה, החזקה ושימוש חייב בהיתר רעלים. בתקנות החומרים המסוכנים (סיווג ופטור), התשנ"ו-1996, מפורטים הכמויות והריכוזים הפטורים מהיתר הרעלים. ברשימה זו מופיעים בדרך כלל חומרים ולא פריטים. עם זאת - סוללות כוללות מיגוון רחב של חומרים, שחלקם רעילים ו/או קורוזיביים. דליפה של אחד מהחומרים הללו מחוץ לסוללה עלול לגרום לפגיעה בעובד ו/או לנזק לרכוש.  

מידע נוסף:
מסמך של מינהל הבריאות והבטיחות הבריטי (HSE) מפרט מידע בטיחותי בנושא שימוש בסוללות נטענות (גם אלקליות) -
Using electric storage batteries safely.


לסיכום:
ביחס לכל מוצר אין מצב של "אפס סיכונים". השאלה המתבקשת היא מהי רמת הסיכונים ואיך לטפל בסיכונים אלה כדי להקטינם עד למינימום. קיימות מספר דרכים להתמודד בסוגיה זו, כך לדוגמה הצבת מיתקן ייעודי לאיסוף סוללות ביתיות עד לפינוין, שיאפשר בטיחות ברמה סבירה, כך שלא יסכן את הנמצאים בקרבתו.  

סילוק / פינוי סוללות ליתיום
סילוק סוללות, כולל סוללות ליתיום הנפוצות בטלפונים סלולריים, יש לבצע בהתאם ל- תקנות רישוי עסקים (סילוק פסולת חומרים מסוכנים)
, התשנ"א-1990. התקנות מחייבות סילוק פסולת מסוכנת, ובכלל זה סוללות, למפעל לטיפול בפסולת מסוכנת ברמת חובב. פינוי ליעד אחר לצורך מיחזור הפסולת, שימוש חוזר בה או לצורך אחר מחייב אישור מראש, בכתב, מאת מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה או מראש האגף לחומרים מסוכנים.

ניתן לראות את התקנות באתר המשרד להגנת הסביבה.


מידע כללי בנושא ראו באתר  

המשרד להגנת הסביבה פרסם נוהל לאיסוף סוללות, ורשימה של החברות המורשות לאיסוף הסוללות. ניתן להוריד את המסמכים במדור סוללות משומשות באתר המשרד להגנת הסביבה.

 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה