האם ניתן להוביל גלילי גז ברכב פרטי?
משיב: דוד זיו | מס’ תשובה 62217 | 13/06/2016
שינוע גלילי גז מוגדר כהובלה של חומר מסוכן על פי ההגדרות של תקנות שירותי הובלה, התשס"א-2001 (מצ"ב), מציבות, בין היתר, דרישות להובלת חומרים מסוכנים בכביש. רוב הדרישות של תקנות שירותי ההובלה, המתייחסות להובלת חומ"ס (כגון, רישיון מוביל, שימוש ברכב מסחרי, היתר לנהג ואישור לרכב, שילוט הרכב, וכו') חלות על כמויות חומר מסוכן ברכב השוות או עולות על כמות הסף המופיעה בתוספת השנייה לתקנות. עם זאת, אין זה מבטל את הצורך לשמור על כללי בטיחות גם בהובלה של כמות שהיא מתחת לכמות הסף. בין היתר, אין להשכיב גלילי גז מונזל.
למעשה, כך נקבע בתקנה 15(3) לתקנות שירותי הובלה, ואף שהתקנה תקפה לגבי הובלה של כמות החומר השווה או העולה על כמות הסף, היות שמדובר בתקנה בטיחותית, היא תקפה לגבי הובלה של כל כמות של גז מונזל.
כאשר מובילים גז בכמות מתחת לסף חלות על ההובלה דרישות של תקנות 85(ג) ו-87 (מצ"ב) לתקנות התעבורה, התשכ"א-1961. המתיחסות בעיקר לכלי רכב פרטים ו/או מסחריים.

בכל מקרה, יש לקבע את הגליל כדי למנוע את תזוזתו במהלך הנסיעה, ולהובילו בעמידה בלבד, חובה במקרה של גז מונזל להבטיח אוורור נאות של הרכב, לאסור עישון, מומלץ להציב מטפה אש למקרה של שרפה במנוע או בגלגל, לאסור על שימוש במקורות ניצוץ ושימוש גם בטלפון נייד, להסביר למי שמוביל את הסיכונים יש להגן על השסתומים של הגליל, לבדוק אם התוויות הנדרשות מופיעות על הגליל, ולכל מקרה, יש למקם תווית עם פרטי הגז בסמוך לגליל למקרה של תאונה, וכו'.
מידע נוסף לגבי היבטים בהובלת חומרים מסוכנים בכמות שמתחת לכמות הסף אפשר למצוא במאמר "הובלת חומ"ס בכלי רכב פרטיים" מתוך דפי מידע בנושא שינוע חומ"ס של מרכז המידע, גיליון 29, הנמצא באתר אינטרנט של המוסד לבטיחות.