מהן הדרישות בקשר לאיחסון - התקנה של גלילי גז במעבדה?
משיב: דוד זיו | מס’ תשובה 54014 | 03/02/2013
מדובר במעבדה שחלות עליה דרישות תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), התשס"א-2001 . בתקנת המשנה 4 (18) לתקנות הנ"ל נאמר לגבי טיפול בגזים דחוסים:
" (18) יטפל בגזים כלהלן:
(א) יאסור אחסון או התקנת גלילי גז דחוס דליקים או רעילים בתוך המעבדה;
(ב) יתקין עמדות קשירה לגלילי הגזים מחוץ למעבדה, בתוך מיתקן מוצל, מכוסה, מגודר ונעול;
(ג) יסמן את צנרת הגז בשם הגז הזורם בו ויצבע אותה בצבע נפרד לגבי כל גז בהתאם לצבע הקבוע בהתאם לת"י 712 - גלילים מיטלטלים לגזים: כללי בטיחות, ת"י 712, חלק 7 - גלילים מיטלטלים לגזים: סימני זיהךי לגזים תעשייתים, ות"י 712 חלק 8 - גלילים מיטלטלים לגזים: סימני זיהוי לגזים רפואיים;
(ד) יתקין במעבדה לכל סוג של גז הנמצא בשימוש במעבדה, ברז גז ראשי עם מפסק ומד לחץ במקום נגיש ובולט נוסף על ברז הגז הנמצא ליד גליל הגז עצמו;
(ה) יתקין במעבדה גלילי גז דחוס, שאינו רעיל ואינו דליק ואינו נפיץ, כשהם קשורים ומוגנים מנפילה. "
על פי סעיף (א) לתקנת המשנה 18 לא אוזכר בה נפח הגליל. לכן, למיטב הבנתנו, הדרישה לאיסור ההחסנה של גזים דחוסים במעבדה היא גורפת. תוכלו לעיין בנוסח מלא של התקנות הנ"ל בקישור הבא.
לידיעה: ת"י 712 גלילים מטלטלים לגזים: כללי בטיחות, 1968 (תקן רשימי, מחייב) חל על גלילי גז שהקיבולת שלהם נמצאת בתחום 120-1 ליטר. בתקן זה:
- פרק ו'' - איחסון גלילים מלאים מתייחס לאיחסון גלילים מלאים כולל הנושאים הבאים:
- איתור המחסן
- מבנה המחסן
- הגנה כנגד ברקים
- תאורה איוורור וחימום ונושאים שונים נוספים.
- פרק ח'' מתייחס לשימוש בגלילים במקומות עבודה כולל הנושאים הבאים:
- תנאי שימוש
- עמידה
- מרחק מאש
- הארקה ונושאים שונים נוספים
שימוש בגלילי גז דחוסים שברשותכם יהיה על פי הנחיות היצרן בהתאם לגיליון הבטיחות (MSDS). בנוסף יש לקחת בחשבון שגם אם הגז אינו דליק או רעיל, הוא עלול להיות לעיתים גז חנק. לכן מומלץ להתקין את הגליל מחוץ למעבדה.
מידע נוסף בנושא חוברת טכנית: בטיחות במעבדות כימיות בהוצאת המוסד לבטיחות ולגיהות.