היכן נדרשת התקנת ציוד מוגן התפוצצות –חשמל - תקנות ותקנים?
משיב: דוד זיו | מס’ תשובה 55541 | 07/04/2014
הדרישה להתקנת ציוד חשמלי מוגן נגד התפוצצות באזורים שבהם קיימת אווירה נפיצה/דליקה, מעוגנת במספר מקורות תחיקתיים, כגון:
התחיקה
התחיקה העיקרית והגורפת היא תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל), התש"ן-1990, תקנה 10 - מיתקן חשמל הפועל באטמוספרה נפיצה:
"מיתקן חשמלי הפועל באטמוספרה נפיצה חייב להיות מהסוג המונע התפוצצות; המיתקן יהיה מותאם לתקן ישראלי ת"י 786"
הערה: ת"י 60079 ל כל חלקיו בא במקום ת"י 786.
בנוסף לאמור לעיל קיימת תחיקה פרטנית להתקנת ציוד מוגן התפוצצות חשמל במקומות מסוימים, לדוגמה:
תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), התשס"א-2001
תקנה 4 - אמצעי בטיחות וגיהות תעסוקתיים כלליים במעבדה:
"מחזיק מעבדה ינקוט במעבדה אמצעי בטיחות וגיהות אלה:
(3) יתקין ויקיים תאורה טובה במידה מספקת בכל החדרים ואולמות העבודה; במעבדה שבה עובדים עם חומרים דליקים או פציצים יהיו התאורה וכל מערכות החשמל מוגני התפוצצות (Explosion Proof ) בהתאם להוראות ת"י 786 ציוד חשמלי לשימוש באטמוספירות נפיצות של גזים: דרישות כלליות";
תקנות רישוי עסקים (אחסנת נפט), התשל"ז-1976, העוסקות באחסנת נפט. כוללות דרישות לציוד חשמלי באזורי שימוש בדלקים. התקנות מגדירות את אמצעי הבטיחות הנדרשים, סוג הציוד החשמלי בהתאם לסוגי הדלק והמרחק ממנו ועוד.
הדרישות לציוד חשמלי מוגן נגד התפוצצות בהתאם לסוג הדלק מופיע בתקנה הבאה מתוך התקנות הנ"ל:
"10. מניעת שריפות ואמצעי כיבוי אש
(ג) ציוד חשמלי בחוות גפ"מ ובמחסן גפ"מ הנמצא בשטח פתוח בתחום 15 מטר מנקודת סיכון יהיה מוגן נגד התפוצצות (Explosion Proof ) לפי הוראות ת"י 60079 ציוד חשמלי לשימוש באטמוספרות נפיצות של גזים: דרישות כלליות (להלן - ת"י 60079).
(ד) בשטח פתוח של מיתקן, בתחום 15 מטרים ממכלים, מאבזרים המותקנים על צינורות, וכן מיחידות ניפוק ומערכות ניקוז לנפט סוג א', יהיה ציוד חשמלי מוגן נגד התפוצצות (Explosion Proof ) בהתאם לת"י 60079 או בעל בטיחות עצמותית (Intrinsically Safe ); הוראה זו תחול על תחנת תדלוק ציבורית או פנימית לגבי יחידות הניפוק והמשאבות; ואולם הדרישה לקיום ציוד מוגן התפוצצות או בעל בטיחות עצמותית בתוך וסביב יחידות הניפוק, בתחנת תדלוק ציבורית ובתחנת תדלוק פנימית, חלה במרחק של 6 מטרים מהיחידה, לגבי נפט סוג א', ו–1.5 מטרים לגבי נפט סוג ב' ו–ג' ועד גובה החלל שבו נמצאת המשאבה או יחידת המניה, ובלבד שגובה זה לא יפחת מ–1.5 מטרים." |
|
מיון (סיווג) אזורים מסוכנים
אזורים מסוכנים שיש להתקין בהם ציוד מוגן התפוצצות נקבעים לאחר מיון שיבוצע לפי תקן ת"י 60079 חלק 10 (המאמץ את התקן האירופי IEC 60079-10).
גיליונות בטיחות
גיליונות בטיחות של יצרני חומרים מסוכנים (בדרך כלל דליקים ופציצים) שמשתמשים בהם במקום העבודה, כוללים פרק "בטיחות אש" שבו מופיעה דרישה לשימוש בציוד מוגן התפוצצות כאמצעי למניעת דליקות. ע"פ החוק יש להשתמש בחומר מסוכן ע"פ הוראות של יצרן החומר המובאות בגיליון בטיחות. יש לדרוש גיליון בטיחות מיצרן/ספק החומר.