מהן דרישות החוק בנושא היערכות של מקומות עבודה למצבי חירום?
משיב: דוד זיו | 23/11/2023
הגדרת מצב חירום
מצב חירום הינו מצב בו משתבשים ונפגעים החיים האזרחיים באופן חמור. מצב חירום מתרחש כאשר סיכון מתממש בקרב אוכלוסייה פגיעה. גודל האירוע ומספר הנפגעים משתנים בהתאם למאפייני הסיכון.
את הסיכונים ניתן לחלק לשתי קטגוריות עיקריות, כדלהלן:
א. סיכונים טבעיים
כוללים את כלל התרחישים שמקורם במזג האוויר, רעידות אדמה ועוד.
ב. סיכונים טכנולוגיים
כוללים את כלל התרחישים שמקורם בטכנולוגיה אטומית, ביולוגית, רדיולוגית וכימית, טעויות אנוש ופעילות עוינת.
תרגול מצבי חירום
1. ישנה התייחסות לנושא "תרגול מצבי חירום" בתקנות רישוי עסקים (מפעלים מסוכנים), התשנ"ג 1993.
מפעל מסוכן מוגדר בתקנה מס' 1 :
"מפעל מסוכן" - עסק טעון רישוי כמשמעותו בחוק, שבו מאחסנים, מוכרים, מעבדים או מייצרים חומרים מסוכנים או פסולת של חומרים כאלה, או שחומרים מסוכנים נוצרים בתהליך העיבוד או הייצור שבו;
על פי תקנה מס' 4:
מוטלת חובה על בעל המפעל או מנהלו להכין תיק מפעל לטיפול במקרי תקלות ובתקריות העלולות להתרחש במפעל ולסכן בני-אדם במפעל ומחוצה לו. במפעל גדול הכנת התיק תחייב עריכת סקר סיכונים.
תיק מפעל - מהווה מסגרת של נתונים ופעולות המאפשרת הערכת מצב מקדמית ותכנון מראש כיצד לפעול במקרה של תקרית. את הפעולות המתחייבות בתרחישי אירוע שונים יש לתרגל באופן שוטף, כדי שאם תקרה תקרית יפעלו עובדי המפעל לפי סדר קדימויות ובמהירות שתביא למניעת התרחבות התקרית ומניעת אסונות למפעל ולסביבתו.
בשיתוף משרד העבודה והרווחה, משרד הפנים והמשרד לאיכות הסביבה, נבנתה מתכונת אחידה להכנת התיק לכל המפעלים, כאשר התיק חייב להיות מעודכן ולהימצא במרכזי הבקרה של המפעל ובידי העובדים האחראים לטיפול בתקרית.
תיק שטח
2. על המפעלים או מקומות שאינם עונים להגדרת "מפעל מסוכן" (ראה נספח א') לפעול עפ"י הנחיות הוראות נציב לכבאות והצלה 503 : הכנת תיק שטח. הכולל גם התייחסות לתרגול.
סעיף 5.8.2.3 - ארגון מערך החירום יהיה בהתאם לטבלה ועפ"י מאפייני המפעל / העסק וצרכיו. מספר האנשים בצוות/מספר הצוותים ייגזר ממאפייני המפעל וממצבי הפעילות שבו, ובלבד שיינתן מענה לכל התפקידים שבעמודה א' בטבלה.
3. הנושא של הימלטות בחירום מאוזכר ב"פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], 1970".
מובא להלן סעיף 126 - תרגילי הימלטות במלואו:
צעדים יעילים, לרבות תרגילי הימלטות, הבאים להבטיח שהעובדים יהיו בקיאים במימלטים מדליקה ובשמושם ובסדר הקבוע לשעת דליקה, יינקטו -
(1) במפעל שעובדים בו בבנין אחד יותר מעשרים בני-אדם מעל לקומה הראשונה או במקום שהוא יותר מששה מטרים מעל פני הקרקע;
(2) במפעל שבו נמצאים בשימוש או מוחסנים חמרים דליקים ביותר או נפיצים בבנין שבו עובדים בני-אדם.
החוק אינו קובע תדירות התרגול, אבל בין גורמי המקצוע מקובל (כללי מקצוע טובים) לערוך תרגול כזה אחת לשנה, לכל הפחות. חיוני להתארגן לחרום/למילוט בתיאום עם רשות הכיבוי המקומית. כמו כן רצוי מאוד לשלב אותם במסגרת התרגילים שנערכים.
4. על פי תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), התשס"א-2001 במעבדות - נדרש תרגול מצבי חירום פעם בחצי-שנה.
ראה 4 (4) ג.
4. אמצעי בטיחות וגיהות תעסוקתיים כלליים במעבדה
נאמר בתקנת משנה 4 , סעיף (ג):
"מחזיק מעבדה ינקוט במעבדה אמצעי בטיחות וגיהות אלה: .......
(ג) ידריך ויתרגל את עובדי המעבדה בהפעלת אמצעי כיבוי אש ובטיפול באירוע חירום אחת לחצי שנה, וינהל רישום של העובדים ומועדי ההדרכה והתרגול; ....
5. בנוסף, נדרש תרגול בהתאם לתקנות ההתגוננות האזרחית (ציוד תקנות ההתגוננות האזרחית (ציוד מפעלים ומוסדות ואימון עובדיהם), התשל"ג-1973. המסדירות את נושא התרגול וההיערכות לשעת חירום .
למידע נוסף בנושא הנחיות להיערכות למצבי חירום, יש לפנות לפיקוד העורף, למערך כיבוי האש ולרשות החירום הלאומית (רח"ל) המצויה במשרד הביטחון.
תרגול והדרכה בנושא כיבוי אש
התרגול נכלל בדרך כלל גם בהדרכה השנתית בהתאם תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), תשנ"ט-1999. בכל מקרה, ניתן לפנות לקצין מניעת דליקות ברשות הכבאות / תחנת כיבוי אש באזור מקום העבודה.
הקמת צוות חירום
הדרישה להתארגנות המפעל למתן מענה למקרי חירום מופיעה בסעיף 8(ד) ל"חוק ארגון הפיקוח על העבודה, התשי"ד -1954"
"8ד'. (א) המחזיק במקום עבודה מסוג שקבע שר העבודה והרווחה בתקנות, יכין תכנית בטיחות של מקום העבודה, תוך תקופה שקבע השר בתקנות, ויעדכנה כל אימת שהדבר יידרש עקב שינויים במקום העבודה.
(ב) תכנית בטיחות תכלול הוראות בנושאים אלה ובנושאי בטיחות נוספים שייקבעו בתקנות:
(1) נוהלי הבטיחות, הגיהות והבריאות התעסוקתית במקום העבודה ונושאי התפקידים בו בתחומים אלה;
(2) נוהלי חירום למצבי סיכון מיוחדים ולמקרי תאונות עבודה."