האם נדרש להוסיף גלאי מימן לחדרי UPS?
משיב: יעקב מאירסון | מס’ תשובה 74515 | 10/04/2022
סקירת מאגרי תחיקת הבטיחות לא העלתה חיקוק, המחייב התקנת גלאי מימן בחדר UPS.
כללי
בטעינת מצברים נפלט החוצה גז מימן, שתערובת שלו עם אוויר נפיצה. אם ממצאי סקר הסיכונים מצביעים על כך שבחדר טעינת מצברים הצטבר מימן בריכוזים מסוכנים (בדרך כלל, מקובל ריכוז גבולי של רבע מגבול הנפיצות התחתון (1%)- LEL), מתקינים גלאי מימן. לצורך הערכת אזורים מסוכנים אפשר, לדוגמה, להשתמש בתקן מחייב: ת"י 60079 חלק 10 (ראה בהמשך). זאת, לאחר שכל האמצעים האחרים שננקטו למניעת הצטברות מימן בריכוזים מסוכנים לא צלחו או אינם ניתנים ליישום. האמצעים הנ"ל מתוארים בדף תפוצה ת-139,
בטיחות בעבודה עם מצברי עופרת - חומצה, מרץ 2005, לדוגמה, במקרה שמבנה חדר המצברים כולל כיסי אוויר (שקעים סתומים), כגון בתקרה ללא תנועת אוויר.
יש להתייחס למצבר עופרת-חומצה מכל סוג, כולל מצברים מווסתי שסתום (VLRA), כאל מקור פליטת מימן. כמות גז המימן הנפלט ממצברים מווסתי שסתום פחותה מזו הנפלטת ממצברים מאווררים (VLA), ובדרך כלל, מספיק אוורור טבעי או מאולץ כדי למנוע הצטברות מימן בריכוזים מסוכנים. עם זאת, אם קיים סיכוי להצטברות המימן בחדר, כאמור, יש לנקוט צעדי בטיחות נוספים, כגון התקנות גלאי מימן. בכל מקרה, יש לפעול בהתאם לגיליון הבטיחות של יצרן המצבר.
מערכת אוורור
יש לדאוג להתקנת מערכת אוורור טבעי או מאולץ, בהתאם לחישוב המובא בתקן האירופי (אשר דף תפוצה ת-139 מתבסס עליו): EN 50272 –2 Safety Requirements for secondary batteries and battery installations Stationary batteries מערכת אוורור מאולץ תהיה בעלת ספיקת אוויר נקי לחדר, כדי לשמור על ריכוז המימן בו מתחת ל-1%. התקן הנ"ל (שחל גם על חדרי מצברים ניקל-קדמיום) דן בדרישות לחדרי מצברים נייחים וכולל, בין השאר, את חישובי מערכת האוורור הנדרשת למניעת סיכוני התפוצצות של גז המימן על ידי מניעת עליית ריכוז המימן בחדר מעל 1%.
התקן כולל חישוב מרחקי בטיחות מינימליים בקרבת המצברים המותקנים, שמבטיחים שלא יתרחש פיצוץ, באמצעות שמירה על ריכוזי מימן מתחת ל-1%, וכן על גבולות בטיחות למקורות הצתה פוטנציאליים בטווח של מרחק בטיחות. על פי התקן אסורה התקנת כל ציוד פולט ניצוצות (שעלול להיות מקור הצתה אפשרי) ומכשירים לוהטים (טמפ' מרבית 300ºC). התקן מציין שגם אם קיימת בבניין מערכת אוורור מרכזית, יש לעמוד בדרישות האוורור המחושבות, המונעות ריכוזים מסוכנים של המימן. ספיקה מינימלית של אוויר נקי לחדר חייבת לעמוד בשיעור המחושב לפי התקן הנ"ל. בנוסף לכך, קיימים קווים מנחים לאוורור בחדרי מצברים נייחים ASHRAE Guideline 21P Guideline for Stationary Battery Room Ventilation and Thermal Condition.
מניעת מקורות הצתה
תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל), התש"ן-1990, תקנה 10 קובעת: ת"י 786 הוחלף לת"י 60079 ציוד חשמלי לשימוש באטמוספירות נפיצות של גזים
"תקן ישראלי זה הוא התקן של הנציבות הבין-לאומית לאלקטרוטכניקה IEC 60079-0 משנת 2000 (מהדורה 3.1), שאושר בשפתו האנגלית בלבד כתקן ישראלי בשינויים ובתוספות." התקן הנ"ל כולל 18 חלקים.
טרם הזמנת הציוד והתקנתו יש לבצע מיון אזורים מסוכנים במקום העבודה, כנדרש בת"י 60079 חלק 10 - ציוד חשמלי לשימוש באטמוספירות נפיצות של גזים: מיון אזורים מסוכנים מיון אזורים מסוכנים יבוצע על ידי גורמים מקצועיים המתמחים בנושא זה." תקן IEC המקורי כולל, בין השאר, קווים מנחים לתכנון של מערכות אוורור מלאכותי, אשר חשוב מאוד לבקרת חלוקה של גזים דליקים ונפיצים הנוצרים במקום.
תוספת Annex B (Informative) - Ventilation (pages 37-65), Ventilation (pages 28-29), A לתקן כוללת מידע לגבי אוורור. מטרת ההמלצות בתוספת זו היא להקטין את מספר האזורים המסוכנים ומרחבם, ועמם הצורך בהתקנת ציוד מוגן התפוצצות.
הערה: ניתן לעיין בתקנים ולרכוש אותם בספריית מכון התקנים הישראלי, טל' 6465191 - 03.
טעינת מצברים
טעינת מצברים תבוצע על פי הוראות היצרן ובהתאם לדרישות התקנים והתקנות הרלוונטיים. מרבית היצרנים מתייחסים בהוראות השימוש במצברים גם לנושא בטיחות טעינתם. יש לשמור על הכללים הבאים:
- איסור העישון ואש גלויה.
- שמירה על טמפרטורה תקנית של מצברים בהתאם להוראות היצרן.
מידע נוסף