מהם נוהלי הבטיחות בשימוש, באחסון, בכיבוי אש ובסילוק סוללות ליתיום יון נטענות?
משיב: יפעת זר | מס’ תשובה 74015 | 21/03/2022
בטיחות בשימוש, אחסון וכיבוי אש
סוללות ליתיום יון נטענות מכילות יוני ליתיום ותמיסות אלקטרוליטיות. התמיסות האלקטרוליטיות דליקות מאוד, ובתנאי טמפרטורה גבוהה, מעל 150 מ"צ, הן עלולות להישפך, להתנדף, להתלקח, וכן, עלולים להיווצר ניצוצות. הן בוערות במהירות רבה ועלולות להצית סוללות נוספות בקרבתן. בשרפה, מתנדפים לאוויר גזים מאכלים או רעילים, העלולים לגרום לגירוי חריף של מערכת הנשימה, העיניים והעור, ואף לחנק ולתשישות.
כמו כן, התמיסות האלקטרוליטיות הן בדרך כלל כימיקלים מאכלים, העלולים בחשיפה אליהם לגרום לצריבות בעור ובעיניים.
יש לפעול לפי הוראות יצרן הסוללות וגיליון הבטיחות שהוא מספק.
לתשומת לבך, בכל מקרה של שרפה, יש לפעול על פי דרישות נציבות הכבאות וגיליון הבטיחות של הסוללות.
מידע נוסף - סילוק
פסולת של סוללות ליתיום יון מסוכנת. שפך של התמיסות האלקטרוליטיות שהסוללות מכילות עלול להזיק למערכות אקולוגיות. סילוק פסולת סוללות כפסולת מסוכנת ייעשה על פי הנחיות המשרד להגנת הסביבה עבור פסולת מציוד חשמלי ואלקטרוני (סעיף 16 02), סוללות ומצברים (16 06), כפי שמוגדר בקטלוג הפסולת האירופי, אל אתרים מורשים ובהתאם לחוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, התשע"ב-2012.
סימן ג': מחזיקים בפסולת ציוד וסוללות שאינה מהמגזר הביתי
34. מחזיק בפסולת ציוד וסוללות שאינה מהמגזר הביתי
(א) מי שמחזיק בפסולת ציוד וסוללות שאינה מהמגזר הביתי, יתקשר בחוזה התקשרות עם גוף יישום מוכר שניתנה לו הכרה לגבי פסולת כאמור, לשם פינוי פסולת הציוד והסוללות שברשותו, ויעביר אליו את פסולת הציוד והסוללות שברשותו; העברה כאמור לא תהיה כרוכה בתשלום או בדרישת תמורה אחרת מעבר למימון הפינוי של הפסולת כפי שנקבע בחוזה ההתקשרות בין הצדדים.
(ב) לגבי פסולת ציוד וסוללות כאמור בסעיף קטן (א), שלא נאספה על ידי גוף היישום המוכר או בכל עת שההתקשרות עם גוף היישום המוכר אינה עומדת בתוקפה, יפעל המחזיק לגבי אותה פסולת בהתאם להוראות לפי כל דין.