מהן הדרישות לניקוי וחיטוי מוצרי מזון במטבח מפעלי?
משיב: ד"ר מירב פז | מס’ תשובה 51092 | 21/08/2011
חיטוי וניקוי מזון נועדו להסרת לכלוך והשמדת מיקרואורגניזמים, הן של הסביבה שבאה במגע עם המזון והן של המזון עצמו, לצורך שמירת בריאות הציבור.
תחיקה ותקינה
נושא הניקוי והחיטוי מוזכר בתחיקה הישראלית בעיקר בהקשר למישטחי העבודה והציוד הבאים במגע עם המזון:
- תקנות רישוי עסקים (תנאי תברואה נאותים בבתי אוכל), התשמ"ג- 1983 מחייבים ניקוי וחיטוי פירות וירקות וכן של סביבת העבודה ללא התייחסות לחומרי הניקוי:
"(ב) לא יימצא בבית אוכל מצרך שאינו מזון, למעט חמרי ניקוי הדרושים לעסק."
46. הכנת מאכלים
(א) מאכלים יוכנו רק במטבח ובאופן שלא יהיה מגע בין מזון גולמי חמזון המעובד חלקית או סופית.
(ב) פירות וירקות ינוקו ויחוטאו מיד עם הכנסתם לתחום המטבח.
(ג) הכנת מזון גלמי תיעשה על משטחים מיוחדים ונפרדים שמשטחם חלק ואינו סופג נוזלים והמשמשים רק למטרה זו בלבד.
(ד) מיד אחרי סיום עבודות ההכנה ינוקו ויחוטאו המשטחים שעליהם בוצעו העבודות.
ניתן לעיין בתקנות בכתובת הבאה:
http://www.health.gov.il/download/forms/a2525_food1975.pdf
- תקנות רישוי עסקים (תנאים תברואיים לעסקים לייצור מזון), התשל"ב- 1972 מחייבים ניקוי וחיטוי פירות וירקות והציוד הבא במגע ישיר עם המזון:
43ג. ניקוי ירקות ופירות
ירקות ופירות טריים ינוקו לפני השימוש, בשיטה ובאמצעות תכשיר שאישר, לצורך זה, המנהל.
44. עיבוד מזון
עיבוד מזון -
(א) יבוצע במבנים, אולם תהליכי מיון, שטיפת פירות וירקות ומיצוי שמנים, יכול שיבוצעו מחוץ למבנים.
(ב) יבוצע בציוד נקי.
(ג) לא יהיה מגע בין המזון המעובד לבין מזון גלמי."
60. תחזוקת הציוד
(א) ציוד הבא במגע ישיר עם מזון ינוקה או יחוטא מיד עם תום תהליך העבודה בו.
(ב) הופסקה העבודה למשך זמן העולה על שעה אחת, ינוקה הציוד לפני חידוש העבודה.
(ג) ניקוי וחיטוי הציוד ייעשה באופן שלא יזהם את המזון ורק באמצעות תכשירי ניקוי וחיטוי שאישר, לצרך זה, המנהל".
ניתן לעיין בתקנות:
http://www.health.gov.il/download/fcs/laws/health-mazon35A.pdf
- ת"י 1944: חומרי חיטוי למערכות ייצור ועיבוד מזון. להלן תקצירו:
תקן זה חל על חומרי חיטוי במצבי צבירה שונים (נוזל, אבקה, משחה, ג'ל, טבליות) למעט גז, המיועדים לחיטוי מערכות ייצור ועיבוד מזון (לבני אדם ולבעלי חיים) שבשימוש תעשייתי ומוסדי. התקן אינו חל על מוצרים לחיטוי מוצרי מזון וחומרי גלם של מזון.
את התקן בנוסח מלא ניתן להשיג או לעיין בו במכון התקנים הישראלי, רח' חיים לבנון 42, תל אביב, טל: 6465191/2 - 03.
- שירותי המזון והתברואה של משרד הבריאות הוציאו מספר הנחיות בנוגע לחיטוי מוצרי מזון:
1. במאמר: "מערכת החיטוי והניקוי בייצור מזון - מפתח למזון בטוח" ישנה התייחסות לשיקולים בבחירת חומרי חיטוי. ניתן לעיין במאמר בכתובת הבאה:
http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=51&catId=426
2. הנחיות בנושא חומרי חיטוי לפירות וירקות. ניתן לעיין בהנחיה הראשית ובעדכונים להנחייה מתוך הקישורית הבאה:
http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=51&catId=326&PageId=2441
3. הנחיות של מנהל הרפואה לניקוי פירות וירקות בבתי חולים (חוזר מס' 45/2000). ניתן לעיון בכתובת הבאה:
http://www.health.gov.il/download/forms/a298_mr45-00.pdf