150,000 ש"ח קנס בגין מפגעי סביבה מחומרים מסוכנים
עודכן ב:18/02/2008
"פגיעה באיכות הסביבה אינה פגיעה באיכות חיים אלא פגיעה בחיים ממש" כך פסק כבוד השופט אברהם הימן בבית משפט השלום בראשון לציון, בפסק הדין שניתן לחברת רימטל מיחזור בע"מ ומנהלה. השופט קנס אותם בסך כולל של 150,000 ש"ח בגין מפגעי סביבה מחומרים מסוכנים.
העבירות
חברת רימטל מיחזור בע"מ עסקה, בין השאר, במחזור מתכות במפעל בחולון. במהלך הליכי מחזור המתכות בעסקם, ביצעו הנאשמים במפעל תהליכי שריפה של חומרי גלם שונים בתא שריפה מיוחד אשר הוקם לצורך תהליכים אלו:
- במועדים שונים, במהלך שנת 2004, נפלט עשן מתא שריפה שבמפעל, אשר גרם לריחות חזקים וקשים בסביבת המפעל.
- בנוסף לכך, במהלך השנים 2004-2005 לא ניהלו הנאשמים פנקס רעלים כדין, הפרו תנאים בהיתר הרעלים(ההפרות כללו - איחסון חומרים ללא מאצרות, איחסון חומרים על משטחי איחסון לא תקינים ועל קרקע חשופה ללא איטום כנדרש, אי העברת דיווחים תקופתיים שונים למשרד, אי פינוי פסולת חומרים מסוכנים כנדרש), ובמספר פרקי זמן עסקו ברעלים מבלי שהיה ברשותם היתר רעלים כדין.
- במספר מועדים בשנת 2004 נמצא כי הפעילות במפעל גרמה לזיהום קרקע בשטח המפעל ובשטח הפתוח שמחוצה לו בסוגים שונים של חומרים מסוכנים, באופן העלול לגרום לזיהום מי התהום באזור.
- במועדים שונים, בשנים 2004-2005, נדחפה והושלכה פסולת שמקורה במפעל, משטח המפעל אל השטח הפתוח מחוץ למפעל.
כתב האישום
הנאשמים (החברה ומנהלה) הואשמו בארבעה אישומים, שכללו אישומים בעבירות על החוק למניעת מפגעים, התשכ"א-1961, תקנות מניעת מפגעים (זיהום אוויר מחצרים), התשכ"ב-1962, חוק החומרים המסוכנים, התשנ"ג-1993, תקנות רישוי עסקים (סילוק פסולת חומרים מסוכנים), התשנ"א-1990,חוק המים, התשי"ט-1959, וחוק שמירת הניקיון, התשמ"ד-1984.
פסק-הדין
בתאריך 14/11/07 הודו הנאשמים בשלושה מן האישומים. בתאריך 18/12/07 נדחתה טענת הנאשמים בנוגע להתיישנותו של אחד מן האישומים. בית המשפט הרשיע הנאשמים בעבירות שיוחסו להם בכת האישום, וגזר עליהם בתאריך 17/1/08 את העונשים הבאים:
- נאשמת מס' 1 (החברה) - קנס כספי בסך של 100,000 ש"ח, והתחייבות על סך 500,000 ש"ח, לפיה תמנע החברה מלעבור עבירה מן העבירות בהן הורשעה במשך 3 שנים מיום מתן גזר הדין.
- נאשם מס' 2 (מנהל החברה) - קנס כספי בסך של 50,000 ש"ח או חודש מאסר תמורתו, 6 חודשי מאסר על תנאי (התנאי הינו שבמשך שלוש שנים מיום מתן גזר הדין לא יעבור הנאשם עבירה מן העבירות בהן הורשע) והתחייבות על סך 100,000 ש"ח, לפיה ימנע מלעבור עבירה מן העבירות בהן הורשעה במשך 3 שנים מיום מתן גזר הדין.
בגזר דינו ציין בית המשפט, בין היתר, את הדברים הבאים: " ... אני בדעה כי קיימת משוואה פשוטה בתכלית, ללא כחל ושרק. פגיעה באיכות הסביבה אינה פגיעה באיכות חיים אלא פגיעה בחיים ממש. זיהום מי תהום במתכות כבדות, כפי שמתואר באישום השלישי, היא פגיעה ממשית בחיי אדם. אין צורך להוכיח, שהרי הדברים ידועים. זיהום מי התהום באופן ששתייתם על ידי הציבור ממיתה את הציבור. כך יש לומר באופן ברור בריש גלי, ובקול צלול. שאיפת עשן שחור אף היא גורמת למחלות ריאה קשות ולתמותה מוגברת. שימוש ברעלים ללא פיקוח מסכנת באופן ממשי את הציבור. וככל שנעשה שימוש שלא כפי הקבוע בחוק, על קרקע חשופה ללא איטום, הרי הזיהום פוגע באופן ישיר בבני האדם. חומר ורעלים בתוך כך, אינו נעלם כך סתם. ..."
מקור:המשרד להגנת הסביבה.