בחזית הדמוקרטיה יום הבחירות בישראל: כיצד שומרים על בריאותם של עובדי הקלפיות?
עודכן ב:31/10/2022
עבודה תחת לחץ, לו"ז דחוק וחשש לכאבי גב וצוואר כרוניים. כ-30 אלף מזכירי קלפיות יעבדו בשלישי הקרוב בכ-13 אלף קלפיות ברחבי המדינה, בעבודת משמרות החל מ-7:00 ועד 24:00. לקראת יום הבחירות, המומחים הארגונומיים של המוס"ל מסבירים כיצד עובדי הקלפיות יוכלו לשמור על בריאותם ולהימנע מכאבי גב צוואר במהלך יום הבחירות.
מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות ד"ר מיקי וינקלר: "ביום הבוחר נשמור על בריאותם של כלל העובדים. גם בזמן העומס בלוח זמנים קצוב ומוגדר, חשוב שמנהלי ועדת הבחירות ישמרו על בטיחותם ובריאותם של עובדי הקלפיות".
מחר, יום שלישי כ-30,000 מזכירי קלפיות יעבדו בכ-13 אלף קלפיות ברחבי המדינה. התפקיד כולל ניהול תקין של עבודות הקלפי, זיהוי המצביעים, פתיחת הקלפי וסגירתה ומסירת תוצאות ההצבעה בקלפי לוועדת הבחירות האזורית.
כדי להימנע מכאבי גב וצוואר, ותחלואות תעסוקתיות נוספות בסיום יום הבחירות, מומחי הארגונומיה של המוס"ל ממליצים על כללי עבודה נכונה עבור עובדי הקלפיות, שיסייעו למנוע פגיעות:
1. דאגו לסביבת עבודה מתאימה: כדאי למקם את שולחן חברי הוועדה באזור שבו נבדקה סביבת העבודה לאיתור מפגעים (ריצוף לא תקין/שבור/בולט וכו'), כדי למנוע נפילות והיתקלויות; שולחנות כשירים (ללא פינות/דופנות סדוקות או שבורות, סיכות או מסמרים שתקועים בשולחן, רגליים לא תקינות, שולחן מתנדנד וכו'). דאגו למקם את השולחן בסמוך לתאורה, כך שגם אחר הצהריים ובערב העבודה תתקיים בתאורה מתאימה.
2. התאימו את הכיסא לשולחן: מומלץ לבדוק את הכיסא לפני הישיבה, לוודא שהוא כשיר ותקין, לא מתנדנד, ללא ברגים בולטים או מסמרים בולטים. יש לשבת על הכיסא כך שהמרפק יהיה בגובה השולחן. אם הרגליים בזמן הישיבה לא נוגעות ברצפה יש להוסיף הדום, ארגז או כל דבר אחר שיתמוך בכפות הרגליים.
איך יושבים נכון על הכיסא?
- כפות הרגליים במנוחה על הרצפה או על הדום
- הירכיים נתמכות על ידי מושב; הברכיים בגובה הירכיים או מעט מתחת להן
- הגב נתמך ונשמרת הקשת המותנית
- הצוואר בקו ישיר עם פלג הגוף העליון
- הכתפיים רפויות, והמרפקים קרובים לגוף בגובה השולחן.
3. התאמת העבודה מול המחשב נייד: אם בשולחן הועדה משתמשים במחשב נייד לאורך זמן, מומלץ לוודא את מיקום המחשב כך שגובה המסך יהיה בגובה העיניים, ובכך, להפחית את הצורך בכיפוף הצוואר. כמו כן, מומלץ לעבוד עם מקלדת ועכבר חיצוניים, שיאפשרו הקלדה בישיבה בגובה המרפק.
4. שימוש בטלפון הנייד: אם חבר ועדה נדרש להשתמש בטלפון הנייד לצורך הדיווחים, מומלץ להרים את המכשיר לגובה העיניים, במקום להרכין את הראש, וכדאי להשתמש בקיצורים ובהקלטות קוליות, כדי למנוע תנועה חוזרנית של האצבעות בזמן הקלדה. כמו כן, כדאי להתאים את בהירות המסך לאור סביבתי ומומלץ להשתמש בסינון אור כחול בשעות הערב.
5. שימוש בטאבלט: אם חבר ועדה נדרש להשתמש בטאבלט מומלץ להרים את המכשיר לגובה העיניים, לשמור על מסך נקי ולהימנע מאור ישיר על המסך, למניעת בוהק שיקשה על הראייה.
6. חובה לצאת להפסקות: התיישבתם לעבוד, ומצביעים מגיעים בזרם שלא נפסק. חשוב לבצע הפסקות התרעננות ושחרור הגוף במהלך היום. מומלץ לשנות תנוחה בכל חצי שעה, לכן כדאי לבצע את שיחות הטלפון בהליכה ולחלק את ההפסקות לאורך יום העבודה. בהפסקה נסו לעשות הליכה, לאכול ארוחה קלה ולשוחח, כדי לתת מנוחה למוח ולעיניים. ביצוע ההפסקות במהלך עבודת הוועדה מסייע לשמירה על הקשב ומעלה את הריכוז.

מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות, ד"ר מיקי וינקלר: "העבודה בקלפיות ביום הבחירות יכולה להיות אינטנסיבית ומלחיצה. לחברי הוועדה אין שליטה על זרימת הבוחרים ועל זמני הגעתם, אבל יש להם יכולת להקל על עצמם ולרווח את עבודתם. חשוב שכולם יחזרו בריאים הביתה".