שימוש בנורות UV לחיטוי אישי וסביבתי נגד נגיף קורונה
עודכן ב:28/02/2021
תחלואת הקורונה העלתה את הצורך ביישום דרכים למניעת הדבקה, ובהן היגיינה אישית, ריחוק חברתי וחיטוי של מקומות שהייה.
אחת הדרכים שעלו הן שימוש בנורות המאירות באור אולטרה-סגול (UV) כאמצעי חיטוי נגד תחלואת הקורונה – לחיטוי אישי ולחיטוי סביבתי. נורות אולטרה סגול נגד תחלואת הקורונה, במגוון רב של סוגים, מוצעות למכירה על ידי יצרנים רבים.
האור האולטרה-סגול (Ultra-Violet) משתייך לספקטרום הקרינה האלקטרומגנטית, הבלתי מייננת (ברובו). בציר התדרים של הספקטרום, הוא ממוקם בתדרים גבוהים יותר משל האור הנראה, אורכי הגל שלו קצרים יותר משל האור הנראה והוא אינו נראה לעין האדם (פרט למצבים מיוחדים). מקובל לחלק את האור האולטרה סגול לשלשה תחומים – UVA, UVB ו-UVC, כאשר התדר עולה מתחום לתחום ואורך הגל מתקצר, ויכולת הפגיעה בתא החי גדלה.
אור אולטרה-סגול בתחום ה-UVC (שמרכיב אור השמש שלו כמעט שאינו מגיע לפני כדור הארץ עקב בליעת האוזון), הוא בעל תכולה אנרגטית גבוהה יותר ויכולת פגיעה בתאים חיים. לכן, נעשה בו שימוש לצורכי חיטוי, כגון במטהרי מים ביתיים ובמערכות טיהור של אוויר, מים ומשטחים. השימוש המקובל בו נעשה בהתקנים סגורים או ללא הימצאות אדם.
גופים לאומיים ובין-לאומיים שונים התייחסו לשימוש בנורות UVC נגד תחלואת הקורונה.
ראשית, נציין, לא כל נורות האולטרה-סגול מיועדות לחיטוי. נורות אולטרה-סגולות לבדיקות נגד זיופים, לבדיקות ניקיון, לצפייה בחרקים ולמשיכתם (קוטלי יתושים), לקוסמטיקה (ג'ל לציפורניים) ולצורכי בידור ("אור שחור"), פועלות בתחום ה-UVA ואינן מיועדות לחיטוי. נתייחס לנורות בתחום ה-UVC בלבד.
ארגון הבריאות העולמי, WHO, קבע שאין להשתמש בנורות אולטרה-סגול לחיטוי הידיים או העור. הארגון ממליץ על דרך הניקוי היעילה ביותר של העור להסרת הנגיף – שימוש בג'ל ייעודי, המבוסס על אלכוהול, או על רחיצת הידיים במים ובסבון. הארגון מבהיר את הסכנות בשימוש באור אולטרה-סגול: פגיעה בעור ובעיניים.
המינהל הפדרלי למזון ולתרופות בארה"ב, FDA, הבהיר כי השימוש עלול לגרום לסיכוני בריאות ובטיחות, במיוחד אם הנורות אינן מותקנות כהלכה או אם אינן מופעלות על ידי אנשים מיומנים.
הוועדה הבין-לאומית להגנה בפני קרינה בלתי מייננת, ICNIRP, הבהירה כי השימוש בנורות אלו כרוך בסיכון גבוה לחשיפה לאור UVC, וקיימים דיווחים על פגיעות. ICNIRP אינה ממליצה על שימוש צרכני בנורות UVC בבית ובכל מקום אחר.
לסיכום, התייחסויות הגופים הלאומים והבין-לאומיים שנסקרו מבהירות את הסיכונים שבחשיפת האדם לאור UVC, ומומלץ על ידיהם שלא להשתמש בנורות אלו לצורכי חיטוי (בפרט נגד תחלואת הקורונה) בשימוש צרכני ובלתי מקצועי ומיומן, ובמיוחד בחשיפה ישירה של גוף האדם.
עוד נציין כי נורות UVC המסוגלות לפעול לחיטוי יעיל הן בעלות יכולת לחשוף את האדם מעבר למגבלות החשיפה, ועל כן השימוש בהן טעון זהירות ופיקוח, וודאי שאין לחשוף את גוף האדם אליהן. מאידך גיסא, נורות UVC מסוג לד בעלות עוצמה חלשה, שאינן מקצועיות, ידרשו משך הארה גדול של משטחים לקבלת חיטוי יעיל, ומידת התועלת בהן אינה ברורה.
המוסד לבטיחות ולגיהות מציע מגוון רחב של אפשרויות סיוע מקצועי למקומות העבודה בתחום הקרינה הבלתי מייננת: הרצאות וימי עיון, מידע ומענה לשאלות ומדידות קרינה במקומות העבודה.
למידע נוסף:
- מדור קרינה בלתי מייננת באתר האינטרנט של המוס"ל - OSH.
- ראש תחום קרינה בלתי מייננת, ד"ר אמנון דובדבני – AmnonD@osh.org.il, 054-9205204
מקור: ד"ר אמנון דובדבני, ראש תחום קרינה בלתי מייננת, המוסד לבטיחות ולגיהות.