כניסה הרשמה צור קשר

אוניברסיטת ת"א: טכניקות חדשניות לניקוי קרקעות מחומרים מסוכנים

 

עודכן ב:22/04/2009

 

תוצרי לוואי של תעשיות האלקטרוניקה, הדלק, הכימיה והתעשיה הבטחונית עלולים להיות מסוכנים. חומרים כבדים רעילים כגון קדמיום ועופרת עלולים לחדור לשרשרת המזון ולגרום לסרטן. ואם הם יימצאו בקרקע לבנייה, הנדל"ן שעליה מאבד את ערכו.

לפיכך מסיבות סביבתיות, בריאותיות וכלכליות כאחת, יש צורך למצוא פתרונות חדשים לניקוי כימיקלים תעשייתיים מהקרקע.

כעת, טכניקות ניקוי חדשניות שפותחו באוניברסיטת תל אביב, ההופכים משאית מלט למערבל ענק, עשויות לשנות את המצב עבור מומחי תעשיה וסביבה. פרופ' עמוס אולמן, פרופ' נעימה בראונר ופרופ' אליאורה רון מהפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם החוקר הישראלי ד"ר צבי לודמר עובדים על פיתוח חומר ניקוי חדש המסלק את החומרים המסוכנים מהקרקע ואינו פוגע במינרלים הרצויים.

"העמיתים שלי פיתחו מערכת המנקה פשוטו כמשמעו את הקרקע", אמר ד"ר מיכאל גוזין מבית הספר לכימיה של אוניברסיטת תל-אביב. "הנוסחה הסודית שלהם, הנמצאת כרגע בשלבים מוקדמים של מחקר ופיתוח תאפשר לנקות תכולה של משאיות מלאות עפר במערבל בטון. לא רק שהתרכובת תשאיר את המינרלים החיוניים בקרקע, היא עצמה ניתנת לפירוק ביולוגי ולפיכך היא בטוחה לשימוש מהבחינה הסביבתית."

חוקרי אוניבריסטת תל אביב יצרו תרכובת מולקולרית בעלת תפקודים מורכבים וספציפיים במיוחד. התרכובת מסוגלת לזהות ולהקשר למתכות מסוימות כדוגמת קדמיום, היא אינה רעילה ומתפרקת באורח ביולוגי.

הקרקע, אומר ד"ר גוזין, היא חומר מורכב מאוד. "מעתה ואילך, כאשר אנו מתכננים חומר כימי חדש, נצטרך לחשוב כיצד לשמור על האיזון העדין של הסביבה. חייבים לשמור על מיקרו-אורגניזמים, לדוגמה, בתוך הקרקע. איננו רוצים להרוג אותם או להוציא את המינראלים החיוניים ואת המתכות. התמיסות המתוחכמות שלנו מביאות את הדברים הללו בחשבון" אמר.

לדבריו, הפתרונות לניקוי קרקע הנמצאים בשוק כיום דורשים עבודה רבה והשקעה של זמן וכסף ואינם יעילים. הם מרוקנים את האדמה מכל המרכיבים הבסיסיים שלה ומשאירים מאחוריהם אדמה מתה וחסרת תועלת. הם גם משאירים מאחור תוצרי לוואי רעילים משל עצמם שלא מתפרקים ביולוגית. "פתרונות אלה פותרים בעיה אחת אך יוצרים אחרת" אמר ד"ר גוזין, העובד על פרויקט מחקר עבור משרד ההגנה וחיל האוויר האמריקני.

יישומים אחרים

הפתרון יוכל גם לשמש בענף הכריה, כדי לסייע למינרולוגים לשלוף חומרים רצויים מן הקרקע, כגון זהב ומתכות נדירות אחרות המשמשות בתעשיית ההייטק.

הפתרון החדש של אוניברסיטת תל-אביב יתן לקרקע המזוהמת חיים חדשים ולפיכך יוכל להשפיע גם על העסקים. שטחים הקרובים לפארקי תעשיה נמצאים בסיכון גבוה במיוחד וערכם נשאר נמוך.

"אי אפשר לסלק מתכות כבדות מהקרקע באמצעות מים וסבון" אמר ד"ר גוזין. חומר ניקוי מסוג זה קשה מאוד לפיתוח, ואולם, כאשר יימצא שותף תעשייתי ניתן יהיה להשלים את פיתוח המוצר בתוך שלוש שנים. "ניתן יהיה גם להתאים אותו להסרת כימיקלים מסוכנים ספציפיים, שלאחר מכן ניתן יהיה להעבירם למתקני אחסון בטוחים כדי שלא יזיקו לסביבה." מוסיף גוזין.

המחקר באוניברסיטת תל אביב ממומן בידי הקרן הישראלית למדע.


 

 

מקור:אתר הידען (אבי בליזובסקי), לפי אוניברסיטת תל-אביב.

 

שלח להדפסה

תשובת השבוע

מתאריך: 05.11.2024

 

שאלה:

האם נדרש סימון אזהרה לדלתות זכוכית?

 

התשובה:

דלתות/מחיצות מזכוכית שקופה עלולות להוות סיכון בטיחותי.הזכוכית שבירה ועלולה להתנפץ לחלקים ולרסיסים מסוכנים כאשר נחבט בה גוף אדם.

 < קרא עוד

 

לארכיון תשובת השבוע