ראיון בתוכנית של דליק בנושא אש שריפה ומניעתה במקומות העבודה
עודכן ב:28/11/2016
בראיון בתוכנית הבוקר של דליק ווליניץ ברדיו FM 102 מסביר גבי סיקסיק, מנהל הדרכה מחוז מרכז במוסד לבטיחות ולגיהות. בנושא אש שריפה ומניעתה במקומות העבודה וגם בבתי מגורים.
בראשונה צריך להכיר מה זה אש? מה הרכב החומרים המשתתפים בשריפה? כאשר נדע זאת תהיה הדרך הטובה ביותר להתמודד נכון עם השריפה, לקביעת פעולה מהירה שיש לנקוט למניעה ולטיפול באש.
שריפה מחייבת המצאות של שלושה גורמים:
- חומר – כל חומר שנמצא בטבע הוא חומר שנדלק.
- חמצן – שקיים בסביבתנו.
- חום
כדי לכבות את האש אנו חייבים לנטרל את אחד משלושת הגורמים.
בנוסף צריך לדעת מה נשרף, קיימת חלוקת השרפות ל-4 משפחות:
- שריפת מוצקים – נייר, עץ, פחם וטקסטילים.
- שריפת נוזלים – בנזין, נפט, סולר שמן וכל נוזל דליק.
- שריפת חשמל – כל דבר שיש בו חשמל כגון: לוחות חשמל, מכשירי חשמל וכו'.
- שריפת גז – בוטן, פרופן, מימן ואצטילן.
יש גם 2 סוגי שריפות עקריות:
- שריפות מוצקים – מכבים עם מים ע"י הורדת הטמפרטורה עד לכדי כיבוי סופי.
- שריפת נוזלים – משתמשים בהשנקה, זאת שיטה לחניקת האש. לא להשתמש בשום פנים ואופן בכיבוי ע"י מים אשר סוג זה של כיבוי עלול רק ללבות את האש ולהגדיל את שטח הפנים שלה. השימוש בכיבוי הוא אך ורק ע"י קצף או אבקה אשר השפעתם מקררת ומונעת את התפשטות האש.
גבי מציין כי בכל מקום עבודה או מקום ציבורי צריך שיהיה לו מערכות לכיבוי אש אשר מותאמות לצרכיו. רוב המערכות הם אוטומטיות לדוגמא: ספרינקלרים, מפוחים להוצאת עשן וגלאי אש ועשן. אחריות תקינות המערכת היא של בעל העסק, אך כל עובד צריך להכיר את האמצעי הכיבוי שיש ברשותו ולדעת להפעילם.
לסיום גבי אומר "כל עוד האש קטנה קל מאוד לכבות אותה, כאשר האש גדולה קשה מאוד לכבות אותה".
לראיון המלא לחץ כאן
מקור:יחידת האינטרנט, המוסד לבטיחות ולגיהות.