נזקי קרינה? האימהות עבדו בחברת תקשורת, הילדים נולדו חולים
עודכן ב:08/12/2014
בשנים האחרונות אנחנו הרבה יותר מודעים לניצול שחווים עובדי הייצור במפעלים של ענקיות הטכנולוגיה. לרוב, כשהנושא עולה, אנחנו מיד חושבים על קבלנית הייצור של אפל, Foxconn, שהחשיפה על תנאי העבודה המחפירים הביאה לשיפור בשכרם של עובדים סינים רבים. אך כעת מסתבר שהבעיות היו כאן הרבה לפני - והשפעותיהן מפליגות אל מעבר לתחום הניצול הכלכלי.
בכתבת ענק
שהתפרסמה בהאפינגטון פוסט נחשף סיפורה של אישה קוריאנית בת 42 שעבדה בצעירותה באחד מקווי הייצור של סמסונג במדינה. ב-1998, לאחר שנכנסה להריון, פרשה מעבודתה, אך זו רדפה אחריה ואחרי משפחתה. באפריל 1999 ילדה האישה בן שעתיד לסבול כל חייו מעבודתה. "אני המומה. מקווה ומתפללת שהוא יהיה בריא", כתבה באלבום לצד תמונותיו הראשונות. אך הבן מעולם לא חווה חיים בריאים. כבר בימים הראשונים לאחר לידתו זה היה ברור - לתינוק לא היו יציאות במשך שלושה ימים, מה שמהווה תמרור אזהרה. בטנו החלה להתנפח והיה לו חום, מה שהביא לאשפוזו בטיפול נמרץ תינוקות למשך חודש.
בשנה הראשונה לחייו נפתחה ביטנו של התינוק לא פחות מ-5 פעמים, במסגרת סדרת ניתוחים שבסופם הוסר המעי הגס שלו. האם מדווחת כי בעקבות מעי מעוות שהרופאים תיארו כ"מעוות כמו כדור צמד" הוא פלט כל מה שאכל - עד גיל 7 בהנקה, ואחר כך מבקבוק. מילדותו ועד היום הוא משלשל כמה פעמים ביום את כל מה שאכל.
"האם סמסונג לא ידעה?"
במשך שנים לא ידעה האם מה גרם לילד להיוולד כך, עד לפני כשנתיים, כאשר נפגשה עם כמה מעמיתותיה למפעל הייצור של סמסונג בו עבדה בשנות ה-90. הנשים שעבדו שם סיפרו על בעיות פוריות שהביאו לקושי להרות ולהפלות חוזרות, כמו גם למחלות ומוות בגיל צעיר. אז היא החלה להבין שהעבודה בחברה הגדולה במדינה לא היתה טובה כפי שהאמינו היא ואביה בעבר.
האישה החלה להיזכר בפרטים רבים שהיו צריכים להדליק נורות אזהרה, כמו תקלות ציוד רבות, ציוד מגן שהיה עליה לנקות ביד והעובדה שמעולם לא הונחתה לחבוש מסיכה, למרות שכפי שהיא יודעת כיום החומרים איתם עבדה היו רעילים. "האם סמסונג עצמה פשוט לא ידעה על כך?" היא שואלת.
בעקבות הפלה שעברה ב-2007, החליטה האישה לא לנסות להרות עוד, לדבריה כדי להימנע מלהביא לעולם עוד ילד שיסבול כל חייו. אך לא רק בנה סובל: גם היא עצמה סובלת מתופעות הלוואי של העבודה עם רעלים וסובלת מסרטן בלוטת התריס, דלקת מפרקים שגרונית, דלקת כרום המוח וסרטן האפיתל.
מקור:יאיר מור, אתר mako.