הגישה השלמה לחינוך לבטיחות ובריאות מתחילה בבית הספר - דוח חדש של EU-OSHA
עודכן ב:19/05/2013
בכדי לצייד צעירים בכלים נכונים לבטיחות ובריאות - ידע וגישה - יש להטמיע חינוך לסיכונים בתכנית הלימודים בבתי ספר כבר משלב הלימוד בכיתות הנמוכות ביותר. יש ליישם גישה שלמה ומקיפה לחינוך למניעת סיכונים ובטיחות בבית הספר ובנוסף תכנית לניהול הבריאות במסגרת פעילויות בית הספר ובצורת התיפקוד שלו כחלק מחיי השגרה של בית הספר. יש לערב בתכנית מורים ותלמידים כאחד, כך שגישה זו תשפר את את מניעת הסיכונים בסביבת הלמידה כולה למורים ולתלמידים.
הסוכנות האירופית לבטיחות ובריאות בעבודה מפרסמת דוח חדש בנושא, המציג ומנתח מקרים ומערכות חינוך מרחבי אירופה אשר התמקדו בהטמעת "הגישה השלמה" לחינוך לבטיחות ובריאות בבתי הספר. בכתיבת הדוח היו מעורבים בין השאר גם מספר גורמי בטיחות ובריאות מהמדינות: צרפת, בריטניה, גרמניה, ליטא, רומניה, בלגיה ופורטוגל.
עקרונות "הגישה השלמה" לחינוך בטיחות ובריאות בבתי הספר:
- משלבת חינוך למניעת סיכונים וניהול בטיחות ובריאות בבתי הספר בקרב תלמידים ואנשי צוות
- משלבת חינוך למניעת סיכונים, חינוך לבריאות, קונספט לניהול בטיחות ובית ספר "בריא"
- מערבת באופן פעיל את צוות בית הספר ואת התלמידים בתהליך ניהול הבטיחות
- מאמנת ומערבת מורים בניהול בטיחות ובריאות תעסוקתית בבית הספר שלהם, משפרת את הבנתם ,מיומנותם והכישורים המעשיים שלהם ובכך משפרת את היכולת שלהם להקנות חינוך למניעת סיכונים לתלמידים
- מפתחת בקרב התלמידים את הבנת החשיבות של בטיחות ובריאות על-ידי דוגמאות
- מערבת תלמידים בתהליך גילוי ואיתור גורמי סיכון ומעודדת אותם להציע פתרונות, מפתחת את כישוריהם ונותנת להם עצמאות ואחריות על נוהלי הבטיחות בבית הספר.
- משלבת חינוך למניעת סיכונים ובטיחות ובריאות בבית הספר במסגרת פעילויות בית הספר ובדרך התיפקוד של בית הספר, כך שיהפוך לחלק מחיי השגרה של בית הספר ולא כתוספת או משהו מיוחד
תוצרי "הגישה השלמה" לחינוך בטיחות ובריאות בבתי הספר:
- שיפור הבטיחות והבריאות בקרב צוות בית הספר ותלמידיו
- יצירת סביבת למידה טובה יותר, שהשפעתה גורמת לשיפור כללי בהשגי הלימודים
הדוח גם מציג מקרים בהם כללו חינוך למניעת סיכונים ותכנית לניהול בטיחות בבית הספר בשיטה רחבה ומשולבת יותר שכללה נושאי לימוד כגון: חינוך לבריאות וקידומו, מניעת אלימות והצקה לאנשי צוות הוראה ותלמידים, פיתוח בר-קיימא ונושאים בתחום הגנת הסביבה.
לקריאת הדוח המלא באנגלית
מקור:יקי אלעד, מנהל יחידת האינטרנט, המוסד לבטיחות ולגיהות ע"פ
אתר EU-OSHA.