הסיכונים הכרוכים בנהיגה ממושכת ודרכי ההתמודדות איתם
עודכן ב:21/12/2011
רובנו נמצאים מאחורי ההגה בפרקי זמן לא מבוטלים מידי יום, ולעיתים איננו מודעים לסיכונים הכרוכים בכך. מצב ישיבה הוא מצב קשה לגב, גם במשרד, גם בבית וגם ברכב. מצב ישיבה אינו מאפשר בלימת זעזועים טובה; הרקמות הנוספות בגב, כגון שרירים ורצועות, אינן נמצאות במצב מאוזן והן חשופות לעומס רב.
בזמן נהיגה, הישיבה קשה עוד יותר: הישיבה היא סטטית מאד, הגוף נמצא במצב שמוכתב על ידי מבנה תא הנהג, ולא על ידי נוחות הגוף: הידיים מושטות להגה והרגליים לדוושות, ללא אפשרות גיוון של התנוחה; מעבר לכך, הישיבה מתוחה מאד, מאחר ואנחנו דרוכים כל הזמן ומתמודדים עם תנאי הכביש המשתנים; בנוסף, הגב חשוף לרטט הנובע מהרכב עצמו. שילוב גורמים אלה חושף את הגב לסיכון לפגיעה בעת הנסיעה. אותו הסיכון אף גובר בזמן הקימה הראשונה ממושב הנהג.
ד"ר יוהנה גייגר, ארגונומית ארצית במוסד לבטיחות ולגיהות, המוביל את נושא הבטיחות והבריאות בעבודה בישראל, סוקרת את הסיכונים הכרוכים בנהיגה ממושכת ומציגה דרכים להתמודדות איתם. ראשית היא מזכירה שהנהיגה קשה לגב וממליצה לדחות נסיעות ארוכות לזמן אחר כאשר הגב כואב (אם אין אפשרות לדחות את הנסיעה, מומלץ לא לנהוג אלא לשבת ליד הנהג או במושב האחורי).
איך שומרים על הגב:
לפני הנסיעה
מומלץ לכוון את מושב הנהג לנוחיותכם. כשמעמיסים ציוד, תיקים או מצרכים ברכב, יש לוודא שהגישה לתא המטען או למושב האחורי פנויה. כשמתכוונים להניח תיק על המושב ליד הנהג, עדיף ללכת סביב הרכב ולהניח את התיק דרך צד הנוסע, ולא להעביר את המשא ממושב הנהג למושב הרחוק תוך פיתול וכיפוף הגב. באופן כללי, עדיף לא לנסוע אם אפשר ללכת. רצוי לשלב הליכה בחיי היום יום ככל האפשר. הימנעו משימוש ברכב למרחקים קצרים ואפילו עדיף להסתמך יותר על תחבורה ציבורית (רכבות, אוטובוסים) שם התנועתיות מגוונת יותר מאשר ברכב פרטי וישנה הליכה קצרה בין התחנה ליעד.
בזמן הנסיעה
רצוי לכוון את משענת המושב למצב המאפשר ישיבה נוחה ללא מאמצים בצוואר או בידיים.מקמו את המושב בהתאם לאורך הרגליים, במרחק שמאפשר הגעה נוחה לדוושות ללא כיפוף-יתר של הברך והירך. אם למושב אפשרויות כוונון נוספות – כגון גובה המושב או תמיכה מותנית – התאימו הכל לנוחיותכם. חשוב לשמור על הגב בזמן הישיבה, באמצעות הצבת כרית או מגבת מגולגלת מאחורי הקשת המותנית, כדי לתמוך בשקע הטבעי במהלך הנסיעה. מומלץ לשנות תנוחה מדי פעם במהלך הנהיגה, לנוע בתוך המושב ולשנות מדי פעם את זווית המשענת או כוונון המושב. במקביל, חשוב לנצל כל עצירה – תדלוק, העלאת נוסעים או כל סיבה אחרת – להתרעננות, קימה ומתיחת הגב לאחור.
בסיום הנסיעה
אל תמהרו להעמיס על הגב מאמץ נוסף. זכרו: המשך הישיבה, אם זה בבית, בתיאטרון או בבית הספר, מוסיף עומס נוסף על הדיסק. לכן, עדיף לשחרר את הגב בהליכה קצרה או מתיחות לפני שחוזרים להתיישב. בהתאם, תנו לגב להשתחרר מהישיבה הממושכת לפני שאתם מעמיסים עליו משקל (למשל, לאחר ההגעה למקום נופש, רצוי לדחות את העברת המזוודות מהרכב עד לביצוע הליכה קצרה, תנועות של הגב או מתיחות). בכך נותנים לגב להתאושש מן הישיבה לפני הוספת עומס נוסף.
תמיד זכרו – שמירה על כללי הנסיעה הבריאה תסייע לשמור על גבכם לאורך זמן!
מקור:
ד"ר יוהנה גייגר, ארגונומית ארצית במוסד לבטיחות ולגיהות