האם העבודה במקום מוקף מסוכנת?
עובדים רבים נפצעים ונהרגים כל שנה כשהם עובדים במקומות מוקפים. מוערך כי 60% ממקרי המוות קרו בקרב מי שאמורים היו להיות המחלצים. מקום מוקף יכול להיות מסוכן יותר ממקומות עבודה רגילים בגלל סיבות רבות. על- מנת לטפל ביעילות בסיכונים הקשורים בעבודה במקום מוקף, יש צורך לבצע הערכת סיכונים ותכנית לבקרת סיכונים במקום מוקף במקום העבודה שלכם. לפני הכנת התכנית, הקפידו לעיין בתקנות הכלליות ועל התקנות הספציפיות שחלות על מקום העבודה שלכם. מידע נוסף על הערכת סיכונים ותכנית פיקוח ובקרה למקומות מוקפים קיים בדף המידע "מקום מוקף – תכנית" מתוך הסדרה OSH Answers.
כאשר לא ניתן להפוך את המקום המוקף לבטוח לעובד על ידי נקיטת אמצעי זהירות, אסור לעובדים להיכנס למקום המוקף עד שיהיה בטוח לכניסה לאחר נקיטה באמצעים נוספים.
מהו מקום מוקף?
באופן כללי, מקום מוקף הוא חלל סגור באופן מלא או חלקי ש:
- לא יועד מלכתחילה לאכלס בני-אדם.
- יש לו כניסה ויציאה מוגבלים מבחינת המקום, הגודל או דרך המעבר, או צורה שמקשה על מתן עזרה ראשונה, או פעילויות אחרות כתגובה למצבי חירום.
- עלול להוות סיכון לבריאות ולבטיחות של כל מי שנכנס אליו, בשל אחד או יותר מהגורמים הבאים:
♦ העיצוב, המבנה, המיקום או האווירה.
♦ החומרים או התוכן שבתוכו.
♦ פעילויות העבודה שאמורות להתבצע בו.
♦ הסיכונים מכניים, התהליכים והבטיחותיים שקיימים בו.
מקומות מוקפים עשויים להימצא כמעט בכל מקום עבודה. מקומות מוקפים יכולים להיות מעל או מתחת לקרקע. למרות שמו, מקום מוקף איננו בהכרח קטן. דוגמאות למקומות מוקפים כוללים סילואים, מיכלים, מרזבים, חדרי כספות, תעלות ביוב, צנורות, פירים, מיכליות כביש ומיכליות רכבת, כנפי מטוסים, דודים, בורות, בורות זבל ופחי אחסנה. תעלות וחפירות יכולות גם הן להיות מקומות מוקפים כשהגישה אליהם או מילוט מהם מוגבלים (למרות שניתן לראות מהם "שמיים כחולים"), מכולות, דוברות גם הן נחשבות מקום מוקף.
מהם הסיכונים במקום מוקף?
כל הסיכונים הקיימים במקום עבודה רגיל יכולים להימצא גם במקום מוקף. אולם, הם יכולים להיות מסוכנים עוד יותר במקום מוקף מאשר באתר עבודה רגיל.
הסיכונים במקומות מוקפים יכולים לכלול:
♦ העדר כמות מספקת של חמצן לנשימה תקינה של העובד.
♦ הימצאות גזים רעילים שעלולים לגרום לעובד לחלות/להיפגע, או אפילו לגרום לו לאיבוד ההכרה.
♦ גזי חנק – גזי חנק פשוטים יכולים לדחוק את החמצן שבאוויר (בדרך כלל 21%). רמות חמצן נמוכות (19.5 אחוזים או פחות) עלולות לגרום לתסמינים כנשימה מהירה, קצב לב מהיר, סרבול, עצבנות ועייפות. ככל שריכוז החמצן יורד עלולות להיות בחילות והקאות, קריסה, עוויתות, תרדמת ומוות. איבוד הכרה או מוות עלול להתרחש תוך דקות מרגע החשיפה לגזי חנק פשוטים. גזי חנק כוללים ארגון, חנקן או פחמן חד חמצני.
- חשיפה לחומרים כימיים בשל מגע עם העור או בליעה (כמו גם שאיפה של אוויר מזוהם).
- סיכוני אש: קיום אווירה נפיצה/דליקה בשל נוכחות נוזלים, וגזים, ואבקות דליקים שעלולים לגרום לשריפה או פיצוץ אם יוצתו.
- סיכונים הקשורים לתהליכים, כמו שאריות של חומרים כימיים, שחרור תכולה של צינור הזנה.
- סיכונים פיזיים – רעש, חום, קור, קרינה, רעידות, חשמל, תאורה לא מספקת.
- סכנות בטיחותיות - כמו חלקים נעים של ציוד, סיכוני מבנה, בליעה, לכידה, החלקות, נפילות.
- תנועת כלי רכב והולכי רגל.
- כשל במחסום הגורם להצפה או לשחרור של חומר בתפזורת או נוזל הזורמים חופשי.
- תנאי ראות לקויים – כגון חלקיקי עשן באוויר.
- סיכונים ביולוגיים - וירוסים, חיידקים מחומר צואתי ובוצה, פטריות או עובש.
מדוע העבודה במקום מוקף מסוכנת יותר מאשר עבודה במקומות עבודה אחרים?
יש לקחת בחשבון גורמים רבים כשמאתרים סיכונים במקום מוקף. קיימים שולי מרווח קטנים יותר לטעות. טעות בזיהוי או בהערכה של סיכון אפשרי יכולה להביא לתוצאות חמורות יותר. במקרים מסוימים, התנאים במקום מוקף תמיד מסוכנים יותר. במקרים אחרים, בשילוב חריג של נסיבות התנאים הם קטלניים. שונות זו, ואי האפשרות לצפות מראש, הן הסיבות לכך שחשוב במיוחד לבצע הערכת סיכונים ויש לבצעה ביסודיות רבה בכל פעם.
דוגמאות אחדות כוללות:
- הכניסה או היציאה ממקום מוקף יכולים שלא לאפשר לעובד לצאת בזמן אם יש הצפה או התמוטטות הגורמת לשחרור של חומר בתפזורת.
- חילוץ עצמי של העובד קשה יותר.
- חילוץ של נפגע קשה יותר. התצורה הפנימית של מקום מוקף לרוב אינה מאפשרת תנועה קלה של אנשים או ציוד בתוכו.
- איוורור טבעי לבדו לרוב לא מספק אוויר באיכות המתאימה לנשימה. המבנה הפנימי של המקום המוקף אינו מאפשר זרימה טובה של אוויר בתוכו.
- התנאים יכולים להשתנות במהירות.
- התנאים מחוץ למקום המוקף יכולים להשפיע על התנאים בתוכו ולהיפך.
- פעולות העבודה יכולות לגרום לסיכונים שלא היו שם קודם לכן.
- חוסר תקשורת בין העובדים באזור, המשגיח וצוות החירום.
מה צריך לעשות כשמתכוננים להיכנס למקום מוקף?
הדבר החשוב שיש לזכור הוא שבכל פעם שעובד מתכוון להיכנס לאזור עבודה כלשהו, על העובד לקבוע אם אזור עבודה זה נחשב למקום מוקף. יש לוודא שנעשתה הערכת סיכונים ושבוצעה תכנית לבקרת ולפיקוח סיכונים במקום המוקף. מידע נוסף ניתן למצוא במסמך "מקום מוקף – תכנית" מתוך הסדרה OSH Answers.
השאלה הבאה שיש לשאול היא - האם יש הכרח לבצע את העבודה בתוך המקום המוקף? במקרים רבים שבהם היו מקרי מוות במקומות מוקפים, ניתן היה לבצע את העבודה מחוץ למקום המוקף!
לפני הכניסה למקום מוקף כלשהו, אדם מוסמך ומנוסה צריך לזהות ולהעריך את כל הסיכונים הקיימים והאפשריים במקום המוקף. יש להעריך פעילות גם בתוך המקום המוקף וגם מחוץ לו.
בדיקת איכות האוויר: האוויר בתוך המקום המוקף צריך להיבדק מחוץ למקום המוקף לפני הכניסה אליו. יש לשים לב ולוודא שהאוויר נבדק בכל חלל המקום המוקף - מצד לצד ומהתקרה עד לתחתית. יש לשקול ניטור רציף במצבים בהם עובד נמצא במרחב שבו לתנאים אטמוספריים יש פוטנציאל להשתנות (למשל, צינורות או כלי קיבול שבורים או דולפים, פעילויות עבודה היוצרות סביבה מסוכנת או ניתוק ובידוד של חומר אינו אפשרי). את הבדיקה של איכות האוויר צריך לבצע עובד מיומן שמשתמש בציוד גילוי עם מכשור לבדיקה מרחוק ולדגימה. תמיד יש לוודא כי ציוד הבדיקה מכויל ומתוחזק כראוי. הדגימה צריכה להראות ש:
- תכולת החמצן נמצאת בתחום הבטוח - לא מעט מדי ולא הרבה מדי.
- אין אווירה מסוכנת (גזים רעילים, אווירה דליקה).
- ציוד האיוורור פועל כהלכה.
י
ש לרשום את תוצאות הבדיקה לסיכונים אלה על 'היתר הכניסה' יחד עם הציוד או השיטות שהשתמשו בהם לביצוע הבדיקות.
בהתאם לאופי הסיכונים האפשריים ולאופי העבודה, יכולה להידרש בדיקת אוויר מתמשכת. התנאים יכולים להשתנות תוך כדי הימצאות העובדים בתוך המקום המוקף. לעתים נוצרת אווירה מסוכנת בשל פעולות העבודה שמתבצעות במקום המוקף.
מידע נוסף על בדיקות אטמוספריות (האווירה) ראה בדף תפוצה "עבודה במקום/חלל מוקף" בהוצאת המוסד לבטיחות
כיצד ניתן לקיים בקרת סכנות במקום מוקף?
סיכונים הקשורים לחלל סגור חייבים להיות מזוהים תחילה באמצעות הערכת סיכונים. לאחר שזה נעשה, ניתן להכין וליישם תוכנית לבקרה ופיקוח. השיטות הנהוגות לבקרת סיכונים באזורי עבודה רגילים המיושמות על בסיס היררכיית ההגנות, יכולות להיות יעילות גם במקומות מוקפים. הבקרות היעילות ביותר הן ביטול והחלפה, אם אלה אינם אפשריים או אם נותר סיכון, יש לשקול בקרות הנדסיות. יש להשתמש גם בבקרות ניהוליות כדי להשלים בקרות אחרות. האמצעי האחרון שיש לקחת בחשבון הוא ציוד מגן אישי.
אולם, לרוב, בשל האופי של המקום המוקף ובהתאם לסיכון, יש צורך גם באמצעים מיוחדים שאינם נדרשים בדרך כלל באזור עבודה רגיל. סילוק מסיר את המפגע (למשל, מציאת דרך אחרת להשלים עבודה מבלי להיכנס למקום המוקף) .הבקרה ההנדסית שמשתמשים בה לרוב במקומות מוקפים היא איוורור מכני. מערכת היתר הכניסה היא דוגמה לאמצעי בקרה מינהליים בהם משתמשים במקומות מוקפים. ציוד מגן אישי (כגון ציוד להגנת הנשימה, כפפות, הגנה על השמיעה וכו') נפוץ גם במקומות מוקפים. עם זאת, לבישת ציוד הגנה אישי עלולה לעיתים להגביר את החום ואת אובדן הניידות. מצבים אלה צריכים להיות מוערכים בקפידה. בעת השימוש בציוד הגנה אישי, יש להשתמש תמיד כחלק מהתכנית ולהקפיד להעריך את כל הסיכונים והסיכונים האפשריים הקשורים לשימוש בציוד הגנה אישי.
כיצד שומרים על איכות האוויר?
איוורור טבעי (זרמי אוויר טבעים) הוא בדרך כלל אינו אמין ואינו מספיק כדי לשמור על איכות האוויר. לרוב נחוץ איוורור מכני (מפוחים ומאווררים) כדי לשמור על איכות האוויר.
- אם קיים איוורור מכני, יש צורך במערכת התרעה במקום שתיידע את העובד במקרה של סיכון או של כשל בציוד האיוורור.
- יש להקפיד ולוודא שהאוויר המסופק על ידי מערכת האיוורור למקום המוקף הוא 'נקי' בכל החלל.
- יש לקחת בחשבון את קלות תנועת האוויר ברחבי בחלל המוקף, מכיוון שקיימת סכנה של כיסי גזים רעילים הנשארים, למרות השימוש באמצעי איוורור מכניים.
- אין להשתמש בחמצן במקום אוויר טרי. הגדלת ריכוז החמצן מגבירה את סיכוני השריפה והפיצוץ באופן משמעותי.
- יש לציין את השימוש באיוורור מכני על היתר הכניסה.
- יש להבטיח שהאוויר שהוצא מהמקום המוקף לא נפלט בקרבת העובדים בחוץ.
כיצד מונעים שריפה ופיצוץ?
ככלל, אין לבצע עבודה שבה משתמשים בלהבה או במקור הצתה (עבודה חמה) במקום מוקף, אלא אם כן:
- כל הגזים, הנוזלים והאדים הדליקים מורחקים לפני תחילת העבודה החמה. בדרך כלל משתמשים גם באיוורור מכני כדי:
♦ לשמור על ריכוז נמוך של כל חומר נפץ או חומר מסוכן דליק לרמה שאינה יוצרת סכנה של פיצוץ, למשל פחות מ- 5% או 10% מגבול הנפיצות התחתון שלו.
♦ לוודא שתכולת החמצן במקום המוקף לא מעושרת. תכולת החמצן צריכה להיות נמוכה מ- 23% אך יש לשמור שלא תרד מ- 19.5%. (מספרים אלה יכולים להשתנות מעט בהתאם לתקנות).
- משטחים המכוסים בחומרים דליקים - יש לנקות או למגן כדי למנוע הצתה.
- במידת האפשר, אין להכניס דלק או מיכלי דלק (כגון בנזין, פרופן) לתוך מקום מוקף. יש לוודא כי ציוד הריתוך נמצא במצב תקין.
- איפה שמתאים, יש להשתמש בכלים עמידים בפני ניצוץ, ולוודא שכל הציוד מחובר או מוארק כהלכה.
בעת ביצוע "עבודה חמה", יש לנטר את ריכוזי החמצן והחומרים הדליקים כדי לוודא שרמות החמצן נשארות בתחום הנכון ושרמות החומרים הדליקים אינן עולות על 10% מגבול הנפיצות התחתון שלהם בהתאם לנדרש. במקרים מיוחדים בהם אין הדבר אפשרי, יש צורך לנקוט באמצעי זהירות נוספים כדי לשמור על בטיחות העובד לפני הכניסה למקום המוקף.
אם מתגלים סיכונים של אווירה דליקה במהלך הבדיקה הראשונית, יש לנקות או לטהר את המקום המוקף ולאוורר אותו, ואז לבצע בדיקה נוספת לפני שמתירים את הכניסה למקום המוקף. רק לאחר שמימצאי בדיקת האוויר נמצאים בגבולות המותרים ניתן לאפשר כניסה, מכיוון שגם הגזים בהם משתמשים לטיהור יכולים להיות מסוכנים ביותר.
כיצד מתבצעת בקרת מקורות האנרגיה?
כל מקורות האנרגיה האפשריים שעלולים להוות סיכון כגון חשמל, מכני, הידראולי, פנאומטי, כימי, או תרמי חייבים להיות מנוטרלים או מושבתים (או מבודדים), נעולים ומתויגים לפני הכניסה למקום המוקף, כך שלא ניתן יהיה להפעיל ציוד שלא במתכוון / באופן אקראי. אם נטרול מקורות אנרגיה אינו אפשרי יש לשלוט במקור האנרגיה המסוכנת באופן שיבטל או ימזער את חשיפת העובדים לסכנה לפני שמתירים לעובדים להיכנס למקום המוקף. חשוב ביותר להעריך כל שיטת בקרה ושליטה על מקורות האנרגיה שאינה בידוד ונעילה ולהוכיח את יעילותה בשליטה על האנרגיה המסוכנת.
מהם אמצעי הבטיחות הנוספים?
מצבים או סכנות רבים אחרים עשויים להתקיים במקומות מוקפים. יש לוודא שכל הסכנות והסיכונים מזוהים ומבוקרים, כגון:
- נוזלים או חומרים בתפזורת כלשהם יש לסלק מהמקום המוקף כדי להסיר את הסיכון לטביעה או חנק.
- יש לנתק פיזית את כל הצינורות או לבודד אותם היטב (עם אוגן עיור לדוגמה). לא מספיק לסגור את השסתומים.
- השתמש בשני שסתומים לחסימה עם מרווח בינם, במרווח בין השסתומים יהיה עם פתח אוורור פתוח או שסתום ניקוז פתוח. זאת בעת בידוד צנרת או שינוע כדי למנוע כניסת חומרים או מזהמים מסוכנים למקום המוקף.
- קיום מחסום שימנע כניסה של נוזלים וחומרים בתפזורת מלחדור למקום המוקף.
- פתח הכניסה למקום המוקף והיציאה ממנו צריך להיות מספיק גדול כדי לאפשר מעבר של אדם המשתמש בציוד מגן.
- לוודא שלא מתבצעת עבודה כל שהיא מחוץ למקום המוקף שעלולה להשפיע על הבטיחות או על איכות האוויר בתוך המקום המוקף.
מבוסס על דף המידע Confined Space - Introduction מתוך הסדרה OSH Answers של המרכז הקנדי לבריאות ולבטיחות בעבודה CCOHS באדיבותו, וכפי שפורסם באתר האינטרנט www.ccohs.ca. מעודכן לנובמבר 2022.