מאת:אביטל רדושר, מדריכת ארגונומיה ארצית, המוסד לבטיחות וגיהות
תאריך:19/10/2020
מגפת הקורונה הובילה לסגירת בתי ספר וללמידה מרחוק, שבצדה גם בידוד וריחוק חברתי. הגבלות אלו גרמו לעלייה בשימוש במסכים בקרב ילדים ובני נוער, וגם בקרב מבוגרים. למרות זאת, מומחים טוענים שיש מעט מאוד ראיות קושרות את העלייה בזמן המסך ישירות לפגיעה בילדים למעשה, הבעיה נעוצה בכך שהמסכים מחליפים פעילויות חיוביות אחרות, כגון פעילות גופנית, אינטראקציה חברתית ושינה. אף שזמן מסך מוגזם עשוי להיות גורם סיכון בריאותי, בהתחשב בחוקים ובמגבלות שמשיתה על כולם מגפת הקורונה, עלייה בזמן המסך היא בלתי נמנעת ואף יכולה להוות פתרון לצרכים לימודיים וחינוכיים, ובלית ברירה גם לצרכים חברתיים.
מה הסיכון?
הדוח האחרון של UNICEF - "לגדול בעולם מחובר", קובע כי אף אם קבוצה קטנה של ילדים עלולה להיתקל בחוויות שליליות בעת השימוש בטכנולוגיה דיגיטלית, אין לכך קשר ישיר לזמן שבילו ברשת. נראה כי ההשפעה של זמן המסך על בריאות נפשית ועל רווחתם של הילדים היא קטנה למדי, וכי גורמים אחרים, כגון תמיכה הורית, יחסים במשפחה או אינטראקציות חברתיות משפיעים עליהם יותר. לכן, כאשר בוחנים את ההשפעות השליליות של הגברת השימוש במסכים, יש לתת את הדעת לא רק לזמן שהילדים מבלים מול המסך, אלא גם לתוכן שאליו הם חשופים, ולתמיכה החברתית והמשפחתית שהם זוכים לה.
זמן מסך משפיע, בין השאר, על ירידה בפעילות גופנית, שנמצאה כגורם סיכון מוביל בתמותה ותורמת גם להשמנת יתר בקרב ילדים. יש הטוענים כי הגבלת זמן הבילוי של הילדים בצפייה במסכים היא אחת הדרכים להגביר את הפעילות הגופנית, אך דעה זו אינה נתמכת מחקרית. עבור רבים ההפך הוא הנכון: משחקי וידאו פעילים או קטעי וידאו עשויים להיות ההזדמנות הטובה ביותר לפעילות גופנית.
כיצד אפשר להשתמש במסכים בצורה בריאה?
קידום פעילות גופנית
אף שזמן המסך כרוך בהתנהגות יושבנית, הוא אינו חייב להיות בישיבה. אפשר להשתמש במסך לקידום פעילות גופנית באמצעות שיעורים מקוונים, יישומים ואפליקציות להתעמלות במכשירים ניידים או משחקי וידאו עם מרכיב של פעילות גופנית. התערבויות דיגיטליות שכוללות חינוך, הגדרת יעדים, ניטור עצמי ומעורבות הורים יכולה להוביל לעלייה משמעותית בפעילות הגופנית.
הזדמנויות חינוכיות
בתי ספר, אוניברסיטאות ומוסדות חינוך אחרים עברו לתוכניות לימוד וירטואליות או מקוונות, המחייבות את התלמידים להשתמש במסכים ותומכות בתכנים חינוכיים חשובים. רוב הלמידה מרחוק (הוראה, הגשת מטלות ומשוב על חומרים) מתבצעת על גבי מסכים. הזמן שהילדים מבלים בקריאת מידע חינוכי הוא שווה ערך להוראה בבית הספר. אנו חיים בעולם שבו גישה לאינטרנט היא הכרח, והיכולת להשתמש במחשב חיונית ממש כמו היכולת לקרוא ולכתוב. רמת השכלה גבוהה קשורה ליתרונות ארוכי טווח, כגון גישה לשירותי בריאות ויכולת התמודדות במצבי לחץ. לכן, הכורח בשימוש במחשבים יכול להשפיע לטובה על פיתוח יכולות רבות של ילדים גם בעתיד.
מדיה ותמיכה חברתית
משחק הוא חלק חיוני בהתפתחות הפיזית והחברתית של הילדים. השימוש במדיה חברתית עשוי להיות פלטפורמה אידיאלית עבור ילדים ובני נוער לשמירה על קשר עם חברים גם בעת שמירה על ריחוק חברתי. מחקרים העלו כי שימוש ברשתות החברתיות מסייע לשמור על חיבור לבית הספר. המדיה החברתית יכולה לעזור לילדים, תוך משחק, לשמור על קשר עם חברים ועם בני משפחה.
שינה
זמן מסך מוגזם עלול לגרום לבעיות בשינה. החשיפה לאור בהיר עלולה לדכא את ייצור ההורמון מלטונין, המסייע לוויסות השעון הביולוגי, וכן, לגרום להפחתת מגוון פעילויות גופניות – המועילות אף הן לשינה. בהתחשב באלה, האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים ממליצה להימנע ממסכים לפחות שעה-שעתיים לפני השינה. הדבר עשוי להקל על הפרעות שינה שנגרמות עקב לחץ או חרדה הקשורים, בין השאר, למגפת הקורונה.
בריאות נפשית
זמן מסך מוגבר עשוי גם להחמיר את הסיכון לדיכאון ולחרדה בקרב ילדים ובני נוער. עם זאת, במהלך מגפת הקורונה מוצעים משאבים חינוכיים רבים ושירותי תמיכה באמצעות פלטפורמות מקוונות (למשל, אפליקציות לנייד), מה שמחייב שימוש במסך. יתר על כן, תמיכה נפשית עשויה להיות זמינה יותר באמצעים מקוונים בתקופה זו. אנשי מקצוע רבים מציעים פגישות ייעוץ וטיפול באמצעים מקוונים.
ה-CDC (מרכז הבקרה האמריקאי למחלות) ממליץ להורים לשים לב לסימני לחץ בקרב ילדיהם. ילדים יכולים להפגין מתח, חרדה ודאגה מוגזמת, בעיות שינה, חוסר יכולת להתרכז והרגלי אכילה לא בריאים. ההורים יכולים לעזור בהפגת המתחים על ידי יצירת שגרה יום-יומית, וצמצום החשיפה לסיקור הטלוויזיה והמדיה החברתית בנוגע לקורונה יכול גם הוא לסייע בהשבת הנינוחות והרוגע.
טיפים להורים
שימוש בריא במסך יכול להיעשות תוך איזון בין שלושה גורמים: זמן הבילוי מול המסך, איכות התכנים שאליהם נחשפים וקשרים חברתיים. לכן, אם נראה לכם שילדכם משתמש במסך פרקי זמן ארוכים יותר בגלל הקורונה, רצוי שתפקחו על איכות התכנים ועל סוג החברים שאיתם באים הילדים במגע מקוון.
- קבעו זמן לשימוש משותף במסך עם ילדיכם; היו יותר מסתם צופים מהצד. קחו חלק פעיל בתיווך התוכן לילד.
- בדקו את האפליקציות והמשחקים שהילדים משתמשים בהם. נסו לזהות אילו מתוכם איכותיים (חינוכיים, אינטראקטיביים ומתאימים לגיל הילד) ואילו פוגעניים ושליליים.
- חפשו חוויות חינוכיות איכותיות חדשות לילדכם. אל תסתפקו במשהו שכותרתו "חינוכי". בדקו וודאו שהוא אכן מספק חוויה חינוכית.
- אכלו ארוחות משותפות ללא מסכים. זמן המסך, אפילו טלוויזיה ברקע במהלך הארוחה, יכולים לגרום לאכילה לא בריאה ולעודף משקל אצל ילדים. כמו כן, שיחות בזמן הארוחה יכולות לעזור לקדם את בריאותו החברתית-רגשית של הילד ולהקל על הלחץ בקרב כל בני המשפחה.
- הגבלת השימוש במסכים שעתיים לפני השינה מקלה על תהליך ההירדמות וההתעוררות. ה"אור הכחול" מטלוויזיות ומסכים אחרים עלול לשבש את מחזור השינה הטבעי. בילדים צעירים מספיק להגביל את השימוש במסכים בשעת לילה. אך עבור ילדים בוגרים יותר, גם התראות מכשירים יכולות להיות בעיה. נסו לעודד שימוש בשעון מעורר רגיל ולהשאיר את הטלפון מחוץ לחדר השינה.
לסיכום, העלייה בזמן השימוש מסך בתקופת הקורונה היא בלתי נמנעת, אך חשוב לעשות שימוש מושכל בטכנולוגיה ולוודא שהילדים צורכים תכנים חיוביים, שתורמים לרווחתם האישית, וכמובן, להקפיד על פעילות גופנית ותנועה לאורך היום.
מקורות