כולם רוצים להאריך ימים, אף אחד לא רוצה להזדקן!
אוכלוסיית העולם מזדקנת. כיום, אחד מכל חמישה עובדים אמריקאים הוא מעל גיל 65, ואחד מכל ארבעה מעל גיל 55 (לפי NIOSH). בישראל, בסוף שנת 2016 מנתה האוכלוסייה כ-6.8 מיליון נפש, ואוכלוסיית בני 65 ומעלה מנתה כ-978 אלף נפש. קצב הגידול של בני 65 ומעלה היה כפול מזה של האוכלוסייה הכללית. אף כי אין הסכמה לגבי הגיל שבו עובדים נחשבים "עובדים מבוגרים", תופעת כוח העבודה המזדקן היא אמיתית. באירופה, למשל, עובדים מבוגרים הם חלק הולך וגדל מכוח העבודה, שיעור התעסוקה של בני 64-55 עלה מ-39.9% בשנת 2003 ל-50.1% בשנת 2013.
סקר דעת קהל, שערך הארגון האירופי OSHA בשנת 2012, הראה כי רוב גדול מאזרחי האיחוד האירופי חושבים כי נוהלי בטיחות ובריאות טובים חשובים מאוד ומסייעים לאנשים לעבוד לאורך זמן.
באשר לבטיחות בעבודה, עובדים מבוגרים יותר נוטים לחוות פחות פציעות במקום העבודה מאשר עמיתיהם הצעירים. זה יכול להיות בגלל ניסיון שנצבר במהלך השנים במקום העבודה, או בגלל גורמים כגון זהירות מוגברת ומודעות למגבלות פיזיות. לעומת זאת, כאשר מתרחשות תאונות שבהן מעורבים עובדים מבוגרים, הן לעתים קטלניות יותר ודורשות זמן רב יותר לריפוי, מה שמדגיש את צורך המעסיקים למודעות להתאמת תנאי העבודה להגנה הטובה ביותר על עובדים.
תכנון טוב במקום העבודה מיטיב עם כל קבוצות הגיל, כולל עובדים מבוגרים. ככל שהיכולות משתנות, יש לשנות ולהתאים גם את העבודה, למשל, באמצעות תכנון מחדש או רוטציה, הפסקות תכופות יותר, תאורה טובה ובקרת רעשים, ותכנון ארגונומי טוב של ציוד על מנת לאפשר עבודה בטוחה ויעילה יותר.
בריאות בעבודה
יכולת שילוב של עובדים מבוגרים בשוק העבודה נקבעת בטווח הארוך בין השאר על ידי מגבלות והפרעות בריאותיות. על פי מחקר שבוצע בשנת 2003 על ידי המכון הפיני לבריאות תעסוקתית נמצא כי בקבוצת הגילאים 64-55 50% מהגברים העובדים ו-60% מהנשים העובדות סבלו ממחלות ממושכות. פגיעות רבות היו קשורות לבעיות שריר-שלד, הנעשות שכיחות יותר עם עליית הגיל. מכל האנשים העובדים, הסובלים ממחלות ממושכות, כ-40% דיווחו כי מחלותיהם הפריעו לעבודתם.
שינויים שמגיעים עם הגיל עלולים לפגוע בכמה מערכות, ובכולן יחד:
עם העלייה בגיל, יש ירידה בכל החושים. חשוב להתייחס לשינויים אלו, כי הם משפעים על יכולת העבודה.
בעיות ראייה
שינויים שמתרחשים בעיניים כוללים, בין השאר, עין מזדקנת שיוצרת פחות דמעות, קרנית רגישה פחות, אישון שקטֵן, עדשה המשנה צורה וצבע, שקיעה של העין, היחלשות שרירי העיניים וצניחת עפעפיים. כל הנ"ל עלולים לגרום לבעיות בראייה ולהשפיע על יכולת העבודה.
כיצד בעיות הראייה באות לידי ביטוי בעבודה?
• הסתגלות אטית יותר במעבר בין אור לחושך
• קושי בראייה מרחבית (שיכול להשפיע על נהיגה)
• רגישות יתר לבוהק
• ירידה בראיית עומק
• קשיים במיקוד הראייה (קושי לקרוא כתב קטן)
בעיות שמיעה
לירידה בשמיעה יש השפעה שלילית על התפקוד החברתי והיא עלולה לגרום לבדידות, ולכן, לעתים, נראה גם עלייה בשכיחות דיכאון ובירידה קוגניטיבית בקרב מבוגרים. בסביבת העבודה הסיכון המשמעותי הוא באי-שמיעת אזהרות ואזעקות, וכן, השפעה על תקשורת בין העובדים שעלולה לגרום לטעויות ותאונות.
התאמות אפשריות לליקויי שמיעה בעבודה:
- הפחתת רעש הרקע
- לדבר לאט יותר - לא חזק יותר
- לאפשר שימוש בציוד עזר – מגבר אישי, מכשיר שמיעה
- לדבר במקום מואר שמאפשר קריאת שפתיים
- לוודא הבנה ולאשר בכתב – לתת הוראות כתובות במייל, הודעת טקסט, שימוש בצ'ק ליסט.
ירידה בתחושה
עם הגיל, העור גמיש פחות וקולטני החישה רגישים פחות. לכן, עלולה להיות ירידה בתחושת כאב, ויברציה, טמפרטורה, לחץ ומגע. רגישות נמוכה גורמת לכך שזמן התגובה לגירוי כאב עולה ומעלה את הסיכון לפציעה.
שינויים ביציבה עם העלייה בגיל
שמירה על שיווי משקל, היכולת לשלוט על מסת הגוף או מרכז הכובד ביחד לבסיס התמיכה, תלויה הן במערכת החישה (ראיה, מערכת פרופריוצפטיבית והווסטיבולרית), האחראיות לשיווי המשקל, והן בכוח השרירים, שגם הוא יורד עם הגיל. בנוסף, עם השנים, הגב הופך כפוף יותר והראש מוטה קדימה. כתוצאה משינוי היציבה, מרכז הכובד עובר קדימה, ואז שיווי המשקל פחות טוב. כל הנ"ל עלולים להוביל להליכה אטית, בצעדים קטנים, ועלול לגרום לעליה בסיכון לנפילות.
מה ניתן לעשות? ירידה בפונקציות חושיות, אך גם הפחתה בעוצמה הגופנית, עשויות לעתים קרובות להיעלם בחיי העבודה היום-יומיים על ידי שימוש באביזרי עזר דוגמת משקפיים ומכשירי שמיעה או באמצעות תכנון ארגונומי של מקומות עבודה, למשל, באמצעות תאורה מתאימה או שימוש בציוד הרמה ואמצעים טכנולוגיים אחרים.
שינויים קוגניטיביים
במהלך ההתבגרות, חלה ירידה בזיכרון, הניכרת בעיקר במטלות הדורשות בקרת קשב גבוהה. לדוגמה, במשימות הדורשות לאחסן פריטי מידע רבים בזיכרון לטווח קצר, עלול להיווצר עומס ובסופו של דבר לגרום לפגיעה ביכולת לחבר את פריטי המידע החדשים ולהסיק מסקנות. כאשר המידע מנוסח בפשטות ובבהירות, וההסקה ממנו פשוטה ואינה דורשת משאבי זיכרון רבים, לא ניכרים הבדלים בין צעירים למבוגרים ביכולת הזיכרון או ההסקה.
יכולת נוספת שניכרת בה ירידה לעת זקנה היא יכולת השליפה מהזיכרון. עם הגיל, קשה יותר לשלוף מידע מהזיכרון לעומת זאת, זיכרון שמבוסס על זיהוי נמצא שמור בקרב מתבגרים. ולכן, במצבים שבהם יתאפשר זיכרון המבוסס על זיהוי לעומת מצבי זיכרון שליפה חופשית מבוגרים יחוו הצלחה רבה יותר. דוגמה לכך היא שימוש ברשימה של סדר פעולות או מיקום קבוע לכלי עבודה, להפחתת העומס הקוגניטיבי.
|
היכולות הקוגניטיביות של האדם לא השתנו לאורך השנים, אך הטכנולוגיה מתקדמת
בקצב מהיר, ולכן יש חשיבות גדולה להתאמת הטכנולוגיה ליכולות האדם. |
התאמה בין דרישות התפקיד ומאפייני העובד יכולה להפחית את הטעויות בעבודה. המרכז לבקרה ולמניעת מחלות בארה"ב (CDC) ממליץ על כמה אסטרטגיות להכנת מקום העבודה לאוכלוסייה מבוגרת:
-
גמישות בלוח הזמנים – עובדים מעדיפים מקומות עבודה המספקים גמישות רבה יותר על פני אלו המציעים יותר ימי חופשה. במידת האפשר, מומלץ לאפשר לעובדים שליטה בלוח הזמנים שלהם, בתנאי העבודה, בארגון העבודה, במיקום העבודה ובחלוקת משימות לאורך יום העבודה.
-
התאמת משימות ליכולות – עבודה בקצב אישי, עם הפסקות מנוחה מכוונות ומשימות פחות חוזרניות תקל על העובדים.
-
הימנעו מעבודה ממושכת ויושבנית – מומלץ לשקול עמדות עבודה מתכווננות לישיבה, לעמידה, ולהליכה, ולספק הזדמנויות לפעילות גופנית במקום העבודה.
-
חשוב להקפיד על ניהול סיכונים – כולל סכנות רעש, החלקה, נסיעה וסיכונים פיזיים, שעלולים להשפיע יותר על עובדים מבוגרים.
-
חשוב לספק ולעצב סביבות עבודה ידידותיות לעובדים– כולל כלי עבודה, משטחי עבודה, רצפה, תאורה טובה יותר במידת הצורך, ומסכים לא מסנוורים.
-
חשוב לשלב אנשים מבוגרים בצוותי אסטרטגיה לפתרון בעיות הקשורות להזדקנות. עובדים הקרובים לגיל זה בדרך כלל יהיו יעילים יותר במציאת פתרונות מתאימים.
-
מומלץ להקפיד על תוכנית לקידום בריאות, הכוללת פעילות גופנית, תזונה נכונה, בריאות, גמילה מעישון ועוד על מנת לשמור על בריאות העובדים כבר מגיל צעיר.
-
חשוב להשקיע בהכשרה ובפיתוח מיומנויות ויכולות עובדים בכל גיל. מומלץ לקיים הכשרות לעובדים מבוגרים שיסייעו להסתגל לטכנולוגיות חדשות.
-
מומלץ לנהל באופן פרואקטיבי התאמות בסביבת העבודה, שיאפשרו תהליך מהיר ויעיל של חזרה לעבודה לאחר מחלות או פציעות.
לסיכום: תכונות רבות, כגון ניסיון בעבודה ומומחיות, עולות עם הגיל, אולם כמה יכולות תפקודיות, בעיקר פיזיות וחושיות, יורדות כתוצאה מתהליך ההזדקנות הטבעי. שינויים הקשורים לגיל אינם אחידים אצל כל האנשים, בגלל הבדלים באורח החיים, תזונה, כושר, נטייה גנטית לחולי, רמת השכלה, אופי העבודה ועוד. עובדים מבוגרים הם אינם קבוצה הומוגנית; ויכולים להיות הבדלים ניכרים בין אנשים באותו גיל. לכן, יש לקחת בחשבון שינויים פוטנציאליים ביכולות התפקודיות בהערכת הסיכון בעבודה, ולשנות את העבודה וסביבת העבודה כדי לטפל בשינויים הללו.
בריאותם של אנשים לקראת גיל הזקנה מושפעת בין השאר מאורח חייהם מוקדם יותר בחיים. אפשר לעכב ולמזער ירידה ביכולות התפקודיות, על ידי רכישת הרגלי חיים בריאים, כגון פעילות גופנית סדירה ותזונה בריאה. למקום העבודה יש תפקיד מפתח בקידום אורח חיים בריא ובתמיכה בפעילויות המונעות התדרדרות גופנית וקוגניטיבית. תכנון מתאים של מקום העבודה ייטיב עם כל קבוצות הגיל, ויאפשר המשך עבוד גם בגיל מבוגר.
מקורות