כניסה הרשמה צור קשר

מבלים כל היום בפגישות זום? היזהרו מעייפות - זום!

מאת: אביטל רדושר, מדריכת ארגונומיה ארצית, המוסד לבטיחות וגיהות

תאריך:19/07/2020


לחצתם "עזוב פגישה" ואתם ממצמצים, בעיניים מטושטשות, בדרך אל שיחת הווידאו הבאה? איך ייתכן ששיחת וידאו של שעה מעייפת יותר מהפגישה השבועית שהייתם מקיימים באופן קבוע בעבודה?

בעקבות הקורונה, נצפתה השנה עלייה משמעותית בשימוש בתוכנת זום. בסוף שנת 2019 היו כ-10 מיליון משתמשי זום בלבד, ואילו בחודש אפריל 2020 עלה מספרם ל-300 מיליון.

טכנולוגיות שמאפשרות שיחות ופגישות ווידאו כגון "זום" מאפשרות לנו להמשיך בשגרת חיינו, על אף מגפת הקורונה. אפשר להמשיך לעבוד ולשמור על פעילות שגרתית יחסית, לצד שמירת הקשר עם אנשים, תוך שמירה על כללי הריחוק החברתי.

אלא שאימוץ טכנולוגיות חדשות, לרוב, מגיע עם מהמורות בדרך. גם בתהליך ההסתגלות לשימוש בתוכנת הזום נתגלו קשיים, לבד מהכשלים טכניים. על פי עדויות משתמשים, יש תחושות של עייפות מוגברת, לחץ וחרדה, בעקבות שימוש מוגבר בשיחות הווידאו. תופעה זו מכונה בפי החוקרים "עייפות - זום" (zoom fatigue/zoom-itis).


מדוע שיחות הווידאו דורשות יותר אנרגיה מאשר פגישות רגילות פנים מול פנים?

לדברי מומחים, הטכנולוגיה יכולה לשבש את שיטות התקשורת האנושית המורכבות, שהתפתחו אבולוציונית במשך מאות שנים ועזרו לבני אדם לשרוד. בשיחות וידאו עלינו להתאמץ יותר כדי לפענח רמזים בלתי מילוליים, כמו הבעות פנים, טון דיבור ושפת גוף. זה דורש הרבה יותר אנרגיה. וכך קרה שהשתתפות בפגישת זום דורשת יותר קשב מאשר פגישה פנים מול פנים.

פירוט הגורמים האפשריים לעייפות בשיחות וידאו:
 
  • עיכוב - אחת הבעיות העיקריות היא שאף שנראה כי שיחת הווידאו מתבצעת בזמן אמת, יש עיכוב קל בין הרגע שאדם מבצע תנועה לרגע שאחרים מסוגלים לצפות בה. בתקשורת הבין-אישית בני אדם משתמשים במגוון טונים, מחוות ותנועות גוף והם מסתמכים על תגובות ומחוות של אחרים כדי לבדוק אם הובנו. אם חל עיכוב במערכת זו, ואפילו אלפית השנייה, המוח עדיין יקלוט את העיכוב ויעבוד קשה יותר כדי לנסות להתגבר עליו, לעבד את האותות ולשקם את הקשר עם המשוחח.
  • שפת גוף - לבד מהעיכוב, תוכנות של שיחות וידאו תובעניות יותר מבחינה קוגניטיבית מאשר שיחות פנים מול פנים. זאת, כיוון שבתקשורת פנים מול פנים אנו מקבלים רמזים מהאחר על מה שהוא עומד להגיד, ובשיחות הווידאו לרוב נראה רק פנים. זה מונע מאיתנו שימוש באמצעים בלתי מילוליים, מעייפים פחות, שקיימים בתקשורת רגילה.
  • "האח הגדול" - כאשר אנו משתתפים בפגישת וידאו, אנו מודעים לכך שמישהו מסתכל עלינו, גם אם אנחנו איננו רואים אותו. דבר זה עלול להוביל ללחץ חברתי, ממש כמו לפני הרצאה מול קהל. דיבור מול קהל, מלחיץ הרבה יותר מאשר הצורך לדבר במהלך פגישת פנים מול פנים עם כמה משתתפים.
  • טשטוש גבולות – בימים כתיקונם נהגנו לחלק את זמננו בין עבודה, חברים ומשפחה. ההגבלות החדשות ושימוש בתוכנות השיח גורמות לכל הפעילויות להתקיים באותו המקום. הזמן שנהגנו לבלות עם חברים או עם משפחה, ולבצע פעילות פנאי, הצטמצם משמעותית, ואנו מבלים יותר בסביבה הביתית או עובדים מהבית, דבר המשפיע על בריאותנו הנפשית.
  • הסחות דעת - ברבות מהתוכנות קיימת פונקציית צ'ט. פונקציה זו, על אף יעילותה בשיתוף רעיונות ונקודות להבהרה במהלך הפגישה המקוונת, יש בה גם אלמנט של הסחת דעת מהשיחה עצמה. בנוסף, ריבוי "החלונות" עם פני המשתתפים על המסך עלול גם הוא להשפיע על יכולת הקשב שלנו.
  • עומס סטטי - שלא כמו בשיחה פנים מול פנים, שבה אנו מבצעים מחוות ותנועות גוף, בזמן פגישת זום אנו מבצעים פחות תנועות גוף, כדי להישאר בפריים של המצלמה, מה שיוצר עומס סטטי על השרירים ובסופו של דבר עלול להוביל לכאב ולפגיעה באזור מסוים בגוף.
  • לחץ - שיחות וידאו מזכירות לנו מה איבדנו: את האפשרות לבלות בחוץ. זה גורם ללחץ מחודש בכל פעם כשמבצעים שיחת וידאו בבית, במקום שיחה פנים מול פנים מחוץ לבית.
  • איום - פנים מוגדלות של אדם על המסך - המרחב הקרוב לנו - עלול להיות בלתי נעים, והמוח שלנו יכול לפרש זאת כאיום. באופן בלתי מודע, המראה המוגדל וקשר העין הממושך יכול להיתפס כמפחיד ולהציף את גופנו בהורמוני דחק.
 
מה לעשות כדי להפחית את העייפות?
 
  • חשוב למצוא מיקום עם רקע נקי ולדאוג לתאורה שתאיר את פניכם. ודאו שבתמונה שבחלון הווידאו שלכם נראים הראש והכתפיים.
  • כדי לסייע בהבנת מסרים בלתי מילויים, מומלץ למקם את המסך מעט גבוה, וליצור קו אופקי ישר בין הפנים לרמקול. זאת, כדי לראות את הבעות הפנים וחלק ממחוות הגוף של האחר טוב יותר.
  • כדי ליצור אשליה של קשר עין ישיר, חשוב להסתכל ישירות למצלמה ולא אל המסך ואל המשתתפים האחרים.
  • שולחן עמידה - לעמידה במהלך היום יתרונות רבים, כולל הפחתת הסיכון לסוכרת, למחלות לב, להשמנת יתר ולכאבי גב. מומחים מציינים שדבר זה גם מגביר את הפרודוקטיביות במהלך היום. אם אינכם מעוניינים לרכוש שולחן עמידה, תוכלו למקם את המחשב הנייד על כמה ספרים ולהגביה אותו בדרך זו לצורך השיחה, גם הפסקות קצרות של עמידה לאורך היום יכולות לתרום לבריאות.
  • אם אינכם נדרשים לדבר, השאירו את מחשבכם ב"השתק", כדי להימנע מרעשי רקע למשתתפים האחרים בפגישה או בשיעור.  כך גם לגבי המצלמה - הדליקו אותה כאשר נדרש, על מנת לבטל את הסחות הדעת ועודף גירויים בזמן שיחת וידאו.
  • נסו לשלב תרגילים שונים או פעילות פיזית להתרעננות. כולנו רוצים פתרונות קסם לנוקשות הגוף, אבל כדי שהשרירים לא יכאבו, יש לבצע פעילות פיזית באופן קבוע: תרגילים קצרים של סיבוב הראש, הכתפיים והידיים; הליכה קצרה, וכן, תרגול יום-יומי לחיזוק השרירים גם באמצעות YouTube, יסייעו בשמירה על הגוף.
  • הטיפ החשוב ביותר למניעת עייפות: הגבילו את השימוש בשיחות וידאו למינימום הנדרש. תכננו את היום כך שיכלול הפסקות בהן אין צורך בשימוש במסך. שקלו את נחיצות פגישת הזום. בחלק מהמקרים ניתן לשתף מסמכים עם הערות ברורות כתחליף לפגישת זום.
  • ארגוני בריאות בעולם ממליצים להימנע ממסכים לפחות שעה לפני השינה,  הרגל זה עשוי להקל על הפרעת השינה.
  • חוק 20-20-20 – כל 20 דקות להסתכל למרחק של 20 מטר למשך 20 שניות יסיע לשמור על העיניים.
  • דרך נוספת, חדישה יותר, להתגבר על תשישות בעקבות שימוש בטכנולוגיה היא למעשה שימוש בטכנולוגיה שונה. לאחרונה, פותחו תוכנות המאפשרות לאנשים להיפגש באמצעות מציאות רבודה או וירטואלית (VR), בחדר ישיבות וירטואלי. המשתתפים יכולים להופיע כגוף מלא (אווטארים), וכך ליצור מחדש חלק מהתקשורת הלא-מילולית, שלעתים קרובות הולכת לאיבוד בשיחות וידיאו מסורתיות. נוסף על כך, אפשר ללחוץ יד ולקיים אינטראקציה עם אחרים בדרכים שעשויות ליצור חוויה שדומה יותר לפגישות פנים אל פנים. החיסרון העיקרי בכך הוא שכדי להפיק את המרב מהתוכנה, המשתמשים חייבים להיות בעלי גישה לאוזניות VR (שהן לפעמים בעלות גבוהה). עם זאת, מחיר טכנולוגיית VR יורד מדי יום, ובעתיד הקרוב היא תהיה נגישה יותר.
 
לסיכום: הקפידו על הכללים ושמרו על בריאותכם גם בעבודה מהבית. הקפידו על סביבה בטוחה בעבודה ועל שגרת חיים בריאה - לכם ולבני משפחתכם.

מומחי המוסד לבטיחות ולגיהות עומדים לרשות המעסיקים בהדרכה לשיפורים ארגונומיים - לרווחת העובדים ומקום העבודה.

מקורות:
Wiederhold, B. K. (2020). Connecting Through Technology During the Coronavirus Disease 2019 Pandemic: Avoiding “Zoom Fatigue”.
Jiang, M. (2020). The reason Zoom calls drain your energy. Remote Control, BBC. Online: https://www. bbc. com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting.
Dhir, A., Kaur, P., Chen, S., & Pallesen, S. (2019). Antecedents and consequences of social media fatigue. International Journal of Information Management, 48, 193-202.
 
a”
Jiang, M. (2020). The reason Zoom calls drain your energy. Remote Control, BBC. Online: https://www. bbc. com/worklife/article/20200421-why-zoom-video-chats-are-so-exhausting.
Dhir, A., Kaur, P., Chen, S., & Pallesen, S. (2019). Antecedents and consequences of social media fatigue. International Journal of Information Management48, 193-202.
 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה