כניסה הרשמה צור קשר

הדרכת עובדים בארגון "רב דורי"

מאת:לבנת כהן, מנהלת מחלקת פסיכולוגיה ארגונית; שגיא סרייבו ממרכז המידע והאינטרנט, המוסד לבטיחות ולגהות

תאריך:30/04/2014



מקומות עבודה רבים מעסיקים עובדים משלושה ואף מארבעה "דורות". המשבר הכלכלי הכבד שפקד את העולם  יאלץ עובדים רבים להמשיך ולעבוד שנים נוספות מעבר למה שתכננו, מצב שיוביל לכך שבני "דורות" אלו ימשיכו לעבוד יחדיו גם בעתיד הקרוב.

נסיבות אלו מאלצות מקומות תעסוקה שונים  לנהל "מערכות הדרכה" שונות התואמות למאפייני וצרכי כל דור. לכל אחד מהדורות יש מאפיינים שונים, מוסר עבודה שונה, ערכי יסוד, ואופני התייחסות שונים המשפיעים על התקשורת ודרכי הלימוד במקום התעסוקה. כל אלו דורשים ניתוח והבנה פרטנית של כל "דור" בכדי ליצור סביבת עבודה בריאה, תקשורת יעילה ומערכת לימוד אפקטיבית.

איפיון הדורות

1. "הדור השקט" (Silent Generation)  ילידי השנים 1933-1945. גדלו בתקופת השפל הגדול  (בעיקר בארה"ב) וחוו קושי כלכלי שגרם לרבים להפוך ל "קורבנות עצמיים" הם מתאפיינים בהיותם נאמנים למערכת, ממושמעים, ובעלי ידע.        
                                                                                                       
2. "בייבי בומרס" (Baby Boomers)   ילידי השנים 1946-1964.  גדלו בתקופה של צמיחה ושפע כלכלי, בפרברי הערים  בקרב משפחות גרעיניות חזקות (משפחה מסורתית שכוללת הורים ממגדרים שונים ושני ילדים) בהם האם נשארה בבית. זהו דור מאוד תחרותי היודע לעבוד קשה. זהו הדור האוחז כיום בעמדות ניהול הם בעלי נאמנות ומסירות גבוהה לעבודה ובעלי ציפייה שהעובדים הכפופים להם יתנהגו כמוהם.

3. "דור ה- X "   ילידי השנים 1965 – 1980.  דור זה גדל לתוך משפחות הרבה פחות גרעיניות, האם יצאה לעבודה, אחוזי הגירושים עלו ונולד דור של "ילדי מפתח" עצמאיים וסתגלתנים. רבים ראו את הוריהם מתמודדים עם פיטורין וחוסר בטחון תעסוקתי ולכן רבים מילידי הדור הזה נאמנים פחות מהדורות הקודמים, למקומות עבודתם. עם זאת  חלקם נכנס לשוק העבודה בשפל כלכלי ולכן הם מודעים לחשיבות השמירה על מקום תעסוקה באשר הוא. הם מודעים להזדמנויות קריירה הנקרות בדרכם ומוכנים לעבור ממקום למקום על מנת לשמור על אפשרות תעסוקתית.

4. "דור ה Y\מילניום. ילידי השנים 1981-2000. דור האינטרנט. זהו הדור המלומד ביותר ובעל הידע הטכנולוגי הגבוה ביותר. זהו דור שגדל עם תשומת לב מרבית בכל תחום בחיים ומונע עלי יד ציפיות גבוהות מצד ההורים והסביבה. זהו דור שגדל לכן להיות בעל תחושת בטחון עצמי גבוה. דור המילניום  מתאפיין ביכולת לפעילות רב משימתית ולריבוי תחומי עניין. נטייה זו גורמת לבני הדור להעדיף עבודה קבוצתית על פני עבודה עצמאית יחידנית.

השוני בערכים, באופני הלמידה המועדפים ובציפיות של בני הדורות השונים עשויים לבוא לכלל ביטוי בכמה מימדים: המיימד הטכנולוגי,  מיימד התקשורת, מיימד המיידיות, מיימד מיומנויות ומנהיגות. ניהול והבנה נכונה שלהם עשוי לתרום לניהול והדרכה יעילים בארגון ה"רב דורי".
 

 
דור השקט
 1933- 1945
בייבי בומרס
1946-1964
דור ה-x
1965 – 1980
דור ה-y
1981 - 2000
מקריב את עצמו מחויב מעשי אופטימי
    מקבל שונות מאמצים שונות
  מפתח כללים וממלא אחריהם מתנגד לכללים כותב את הכללים מחדש
  מתנגד לטכנולוגיה או משתמש בה באופן לא יעיל משתמש בטכנולוגיה צורך טכנולוגיה
  שימוש במכונות כתיבה שימוש ב- pc אינטרנט/טכנולוגיה נישאת
נאמנות ארוכת טווח לארגון נאמנות לארגון חוסר אמון בארגון חוסר רלבנטיות לנאמנות
    רב משימתי רב משימתי ומהיר
  עובדים עצמאיים פותרים בעיות בעצמם מעדיפים עבודה בקבוצות
  עובדים קשה   תחושה של "מגיע" לי
  ווכחנים   מעדיפים להסתדר זה עם זה
  מרגישים שהם "צריכים לצבור וותק"  בארגון לפני שהם יכולים לבוא בדרישות   דורשים עבודה בשעות גמישות
  "חיים בשביל העבודה"   "עובדים בשביל לחיות"
רוצים גמישות בתפקידם.
 
 בכדי לנהל מערכת הדרכה יעילה בארגון רב דורי יש לשים לב למי המודרכים, מה חשוב להם, עד כמה הם ידעו להתמודד עם שינוי, וכיצד הם יעדיפו לקבל מידע.

דרכי לימוד של הדור השקט ודור הבייבי בום

בני הדורות האלה למדו בשיטות מסורתיות. הם לא למדו עם אמצעים טכנולוגים ולא גדלו עם משחקי וידאו. הם סומכים על עצמם  ועל ניסיונם כמקור לימודי וחייבים להבין את הצורך המידי של הכלים הניתנים בידם בפרט כשמדובר באמצעי טכנולוגי חדש. יש ללמד אותם באמצעות סימולציות, שיחות, ניתוחי מקרה, פתרון בעיות וכו'. מתאים להם ללמוד בקבוצות קטנות בהן הם יכולים לשתף האחד את השני בניסיונם.

דרכי לימוד של דור ה-X

בני דור ה- x מרגישים שהם לא צריכים השגחה מאחורי גבם.  מה שמניע אותם הוא הצורך לקבל משוב על ביצועיהם מהממונים עליהם. הם גם מרגישים בנוח לתת משוב לאחרים. לכן, כשמלמדים את בני דור ה-x  חשוב להכיר בתרומה של כל אחד מהתלמידים המודרכים. חשוב  לתת להם ולבקש מהם משוב. מומלץ לסכם עבורם את עיקרי הנושאים הנלמדים כדי שהם יוכלו להבין באופן ברור מה המידע שהם קיבלו בהדרכה וכיצד יוכלו ליישם אותו.

בני דור זה לומדים היטב בסביבה נוחה ורגועה ומעוניינים גם להנות מהתהליך. נדרשת אווירה תומכת ועם זאת מאתגרת. יצירת שאלות ומענה הדדי עליהן הוא אמצעי לימוד מועדף. הם מרגישים בנוח בסביבה שמשתמשת בטכנולוגיה כמו מולטימדיה ואינטרנט.

דרכי לימוד של דור ה- y

דור ה-y מיומנים בביצוע מספר רב של  משימות בו זמנית ומעדיפים לימוד באמצעות שיטות ויזואליות (מאשר לימוד מטקסט). הם מעדיפים ללמוד באמצעות חקירה, לכן שיטת לימוד יעילה עבורם היא ללמד אותם את היסודות של נושא מסוים ואז לתת להם לחקור אותו, לדוגמא, באמצעות משחקי תפקידים או האינטרנט, ואז לתת להם להסיק את המסקנות. הם לומדים באופן עצמאי, יכולים ללמוד היטב באמצעות צוותים או קבוצות ואוהבים שיתוף הדדי. הם רגילים לתגובה מידית ולכן הם אוהבים לקבל רעיונות ומשובים מיידים. הם גם צריכים  להבין כיצד הם יוכלו ליישם את החומר הנלמד באופן מידי. זו קבוצה תובענית שצריכה כל הזמן ענין והנאה. אפשר להדריך אותם באמצעות שיטות לימוד לא מסורתיות (כמו: שילוב פעילות פיזית בכיתה), הפניה ליכולת שלהם לבצע מספר רב של משימות בו זמנית (כמו: מעבר בין קישור אינטרנטי בכיתה למידע דיגיטלי), ושילוב של גישות הדרכה שפונות לסגנון הלימוד שלהם.  (כמו: הקשבה והתנסות ). 


 
דור השקט
1933- 1945
בייבי בומרס
1946-1964
דור ה- x
1965 – 1980
דור ה- y
 1981 - 2000
מעדיף כיתת לימוד מעדיף הרצאה וסדנה מעדיף ללמוד באמצעות חקירה מעדיף ללמוד באמצעים אלקטרוניים
אוהב סביבה מובנית בה אומרים לו מה עליו ללמוד אוהב סביבה מאתגרת בה יכול לשתף מניסיונו אוהב סביבת לימוד "כייפית" אוהב סביבת לימוד עם מדיה
לא משתמש באמצעים משתמש בספרים, ובספרי הוראות משתמש בשיטות לימוד אינטראקטיביות ובשאילת שאלות משתמש בתוכנות, בלוגים, וידאו, CD, פודקאסט וכו'
הלימוד מתבסס על טכניקות של שינון ולימוד מקיף מעדיפים ניתוח מקרים ודוגמאות כדי ללמוד מעדיפים פעילויות הדורשות השתתפות פעילה, משחקי תפקידים, משחקים מעדיפים משחקים ומדיה דיגיטלית בכיד ללמוד
 
 
לסיכום: הבנה של המאפיינים של כל אחד מארבעת הדורות והצורך לפנות לכל דור בלשונו מקלה על קונפליקטים הנובעים בין הדורות.  תובנה זו מאפשרת  לארגון להתנהל היטב על אף השוני בניהם תוך שיפור התקשורת ושיתוף פעולה ביניהם ותוך ניצול מקסימלי של היתרונות של כל אחד מהם לצרכים המיטביים של הארגון.

מקור:

 
Ref:  Safety management: Training a Multigenerational Workplace.  By Tracey  L. Cekada Understanding Key Needs & Learning Styles Professional Safety March 2012

 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה