כניסה הרשמה צור קשר

האם מקום העבודה שלכם חושף אתכם לאסתמה וסיבוכים נשימתיים? כך תישארו בטוחים

מאת:ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות

תאריך:30/03/2025


אסתמה היא אחת ממחלות הריאות הכרוניות הנפוצות בעולם, אך לא רבים מודעים לכך שגם מקום העבודה יכול להשפיע משמעותית על מצבה של המחלה. חשיפה לחומרים מגרים כמו כימיקלים, אבק, גזים ומזהמים אחרים עלולה להחמיר את הסימפטומים בקרב עובדים שכבר סובלים מאסתמה ואף לגרום להתפתחות של אסתמה תעסוקתית – סוג של אסתמה הנגרם כתוצאה מחשיפה ממושכת לחומרים מסוימים במקום העבודה.
 
לרגל יום המודעות לאסתמה שחל ב-6 במאי, המוסד לבטיחות ולגהות מדגיש מהם גורמי הסיכון התעסוקתיים וכיצד ניתן למזער את החשיפה, להגן על בריאות העובדים ולמנוע פגיעה בלתי הפיכה במערכת הנשימה שלהם.
 
מקצועות בסיכון – יותר ממה שחשבתם
 
בעוד שנהוג לחשוב שאסתמה היא מחלה שמקורה בעיקר בגנטיקה או בזיהום סביבתי, מחקרים מצביעים על כך שמקום העבודה מהווה גורם משמעותי בהתפתחות המחלה ובהחמרתה. עובדים במקצועות מסוימים, כגון צבעים, עובדי תעשיית המזון, עובדי מעבדות, רופאים, ספרים, עובדי ייצור, אופים וקוסמטיקאים, נחשפים על בסיס יום-יומי לחומרים מסוכנים שעלולים לגרום לתגובה אלרגית ולדלקתיות במערכת הנשימה.
 
חשיפה מתמשכת לאבק אורגני, כימיקלים בתרסיסים, נדפי מתכות וגזים מסוימים עלולה לגרום לפגיעה בריאות, גם בקרב אנשים שמעולם לא סבלו מאסתמה קודם לכן. בנוסף, קיימת תופעה המכונה "אסתמה מוחמרת בעבודה" (Work Aggravated Asthma), שבה עובדים הסובלים מהמחלה חווים החמרה בסימפטומים בשל תנאי העבודה שלהם, ובהם אוויר מזוהם, לחות גבוהה, חום קיצוני (הגורם להתייבשות) ושילוב של שלושתם, כמו גם מתח נפשי.
 
צעדים מעשיים להפחתת הסיכון במקום העבודה
 
כדי למנוע החמרה במצבם של עובדים עם אסתמה ולמנוע התפתחות של המחלה אצל אחרים, יש לנקוט בצעדים הבאים:
 
  • שיפור מערכות האוורור: אוורור לקוי הוא אחד הגורמים המרכזיים להחמרת תסמיני אסתמה. התקנת מסנני אוויר מתקדמים ושיפור תחלופת האוויר במבנה יכולים להפחית משמעותית את כמות האלרגנים והמזהמים באוויר.
  • הגבלת חשיפה לחומרים מגרים: מומלץ שמקומות עבודה, המשתמשים בכימיקלים מזיקים, יבחנו שימוש בחומרים חליפיים הבטוחים יותר. לדוגמה, שימוש בצבעים וחומרי ניקוי על בסיס מים במקום כאלו המכילים חומרים נדיפים.
  • ציוד מגן אישי: עובדים החשופים לכימיקלים או לאבק צריכים להשתמש במסכות תקניות עם מסננים איכותיים, כפפות, ומשקפי מגן בהתאם לסוג החשיפה.
  • הדרכת עובדים ומעסיקים: העלאת המודעות בקרב צוותי העבודה לגבי הגורמים המחמירים את האסתמה יכולה לעזור בצמצום החשיפה הלא מודעת לסיכונים. הדרכות תקופתיות על מניעת חשיפה והתמודדות עם מצבי חירום הן צעד קריטי.
  • בדיקות רפואיות תקופתיות: עובדים במקצועות עם סיכון מוגבר צריכים לעבור בדיקות רפואיות תקופתיות שיאפשרו זיהוי מוקדם של סימנים ראשוניים לפגיעה בריאותית.
  • הפחתת מתח נפשי בעבודה: מחקרים מראים שמתח מתמשך עלול להחמיר את תסמיני האסתמה. סביבת עבודה תומכת, המאפשרת הפסקות סדירות ותנאי עבודה גמישים, יכולה לסייע רבות לעובדים הסובלים מהמחלה.
 
בריאות העובדים – אינטרס של כולם
 
מעבר לחשיבות הבריאותית והמוסרית שבהגנה על עובדים עם אסתמה, השקעה בתנאי עבודה בטוחים היא גם אינטרס כלכלי. עובדים שאינם סובלים מהתקפים תכופים הם פרודוקטיביים יותר, נעדרים פחות מהעבודה וחשים מחויבות גדולה יותר למקום עבודתם. פגיעות ותאונות עבודה הקשורות לחשיפה לחומרים מגרים עשויות להוביל לתביעות משפטיות ולפגיעה במוניטין של העסק.
 
ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגהות, מסכם:
 
"אסתמה תעסוקתית אינה גזירת גורל – היא תוצאה של חשיפה מסוכנת שניתן למזער ולמנוע את הפגיעה. מקומות עבודה שמטפלים במזעור החשיפות לעובדים לא רק שומרים על בריאות עובדיהם אלא גם מפחיתים ימי מחלה, משפרים את הפריון, משפרים את שביעות הרצון ותחושת הביטחון של העובדים בהנהלה הדואגת לבריאותם ולבטיחותם על מנת שכולם יחזרו בריאים ושלמים למשפחתם.."

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה