כניסה הרשמה צור קשר

נעילה ותיוג: תחיקה ותקינה עדכניות ומערכת דיגיטלית חדשה

מאת: יפעת זר, מדור ידע וחדשנות המוס"ל

תאריך:09/01/2025


מהות מערכת נעילה ותיוג

מערכת נעילה ותיוג
(Loto - Lockout - Tagout) של מקורות אנרגיה במיתקנים ובמכונות נועדה למנוע פגיעות עקב הפעלה לא מתוכננת של המיתקן או המכונה, כאשר היא מטופלת או מתוחזקת על ידי ממלאי תפקידים כגון חשמלאי, מסגר, איש תחזוקה, מפעיל וכדומה, וכן כדי למנוע שחרור אנרגיה האצורה במכונה גם לאחר ניתוקה ממקורות אנרגיה. בנוסף לצורך לנעול או לחסום את מקורות האנרגיה, וכן לשחרר אנרגיה אצורה, יש לשים בנקודת הניתוק או החסימה תג (שלט) מתאים המתריע על ניתוק מקור האנרגיה, ובו פרטים מזהים על העובד והעבודה המתבצעת.

הסיכון להפעלה לא מתוכננת של מיתקן גבוה במיוחד כאשר במיתקן עובדים כמה גורמים, וקיים חשש כי כאשר אחד מהם מסיים את עבודתו, הוא עשוי להפעיל את המכונה בשעה שהשני עדיין נמצא בטווח סכנה. סיכון גבוה קיים גם בעת החלפת משמרות, וגם כאשר יותר ממקור אנרגיה אחד מפעיל את המיתקן, לדוגמה: חשמל ומערכת פניאומטית של לחץ אוויר.

דרישות החוק בישראל

בניגוד למרבית ארצות המערב, ובניגוד להנחיות ארגון העבודה הבינלאומי, במדינת ישראל אין תקנות ייעודיות לנושא נעילה ותיוג. עם זאת, קיימת התייחסות לנושא
בפקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], תש"ל-1970 ובתקנותיה.

בפקודת הבטיחות - ישנה דרישה של "גידור לבטח" הבאה להגן על עובדים במכונות עם חלקים נעים או מסתובבים, והנחיות לטיפול במכונה בתנועה (ללא גידור) רק על ידי עובד מורשה.

תקנה 9 של
תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל), התש“ן, - 1990 עוסקת בביצוע עבודות תיקון ותחזוקה בציוד אשר מופעל באנרגיה חשמלית. התקנה קובעת:

" א. בכל מקרה של עבודת תיקון ותחזוקה ינותק ציוד ממקור אנרגיה חשמלית; הניתוק יתבצע באמצעות מפסק של הציוד באופן גלוי לעין ויישמר על ידי התקן נעילה אמין אשר בשליטת מבצע עבודות התיקון או התחזוקה; המפסק יסומן בשלט נראה לעין שבו ייאמר: "אין להפעיל -
      המכונה בטיפול".
  ב. במקרים בהם הציוד הקיים אינו מאפשר נעילה, חייב תופס המפעל להבטיח באופן אחר ניתוק המתח ואי חיבורו מחדש עד לסיום העבודות.
  ג. לפני פירוק חלקים אשר מהווים רצף של הארקה, לרבות צנרת מים מתכתית, מד מים או פס הארקה, יותקן גשר אשר יבטיח את רציפות ההארקה."


תקינה

תקן NFPA 70E: בטיחות חשמל במקום העבודה

תקן NFPA 70E, שנועד לספק אזור עבודה בטוח מעשי לעובדים מהסכנות הנובעות משימוש בחשמל, כולל בין היתר, הנחיות להכנת תכנית נעילה ותיוג.

תקן אמריקאי לנעילה ותיוג

תקן Standard Source Energy Hazardous of Control 1910.147 CFR
י
29 של OSHA (המוכר יותר בכינוי Tagout /Lockout Standard) מיועד למנוע הפעלה לא צפויה או שחרור אנרגיה אצורה במכונה. תקן זה מחייב קיום תכנית לנעילה ותיוג בעת תחזוקה ותיקון של מכונות, וכאשר נעילה אינה אפשרית - מוגדרות הנחיות לתיוג (Tagout). התקן מתייחס לקיום אמצעי נעילה ואמצעי תיוג, הדרכה ומידע למפעילים, פיקוח על קיום נוהל הנעילה והתיוג והנחיות ספציפיות - כיצד ליישם את הנעילה והתיוג הלכה למעשה במספר צעדים (סעיף 9 של התקן):

1. הכנות להדממה (shutdown);
2. הדממת מכונה או מיתקן;
3. בידוד מכונה או ציוד ממקורות האנרגיה;
4. יישום אמצעי נעילה או תיוג;
5. אנרגיה אצורה (energy stored);
6. וידוא בידוד ודה־אנרגיזציה (deenrgization )לפני תחילת עבודה;



מערכת דיגיטלית לנעילה ותיוג  

להליך הידני הקיים של נעילה ותיוג ישנן מגבלות, כגון טעויות אנוש, זמן רב שנגזל ומשפיע על פריון העבודה, מעקב ותיעוד שאינם הולמים, קשיי ציות לנהלים ופיקוח מוגבל, שאינו בזמן אמת.

בארה"ב, חלה עליה של כ - 20% בשיעור הפרות הבטיחות הקשורות לנעילה ותיוג בארה"ב בין השנים 2022 ל - 2023. כתגובה לכך, ממליץ ארגון OSHA לעבור ליישום מערכת דיגיטלית לנעילה ותיוג, אשר מסתמנת כאמצעי יעיל ומבטיח לשיפור תהליכי הנעילה והשבתת הציוד ולקידום הבטיחות בעבודה.

יתרונות המערכת הדיגיטלית:

 
  • המערכת מצמצמת את טעויות האנוש ואת משך הזמן הנדרש להפעלת השבתת הציוד ותיוגו. לדוגמה, אם מכונה זקוקה לתחזוקה, עובד יכול להפעיל במהירות תהליך LOTO דיגיטלי והמכונה תנעל ותתויג בבטחה ובאופן אוטומטי תוך דקות ספורות.
  • המערכת מוודאת שהתהליך מבוצע בשלמותו, כך שלא ניתן יהיה לדלג על שלבים בתהליך.
  • המערכת מעדכנת ומתריעה את מנהלי הבטיחות על כל בעיה שמתעוררת בזמן אמת, מאפשרת להם לעקוב, בשטח וגם מרחוק, אחר פעילויות הנעילה הותיוג ולספק מענה מידי בכל מצב.
  • המערכת מתעדת אוטומטית כל אירוע של נעילה ומבטיחה רישום ותיוג דיגיטלי מדויק ומלא. התיעוד יכול לסייע במעקב, לזהות דפוסים או בעיות. גישה קלה לרשומות מפורטות מהמערכת הדיגיטלית, ולספק תובנות חשובות לשיפור פרוטוקולי הבטיחות.
  • המערכת יועדה לעמידה בתקני הבטיחות ולכן מפשטת את הליכי הביקורות והבדיקות על ידי הרגולטור ומשפרת את הציות לתקנות. במהלך מבדק OSHA, המערכת יכולה להפיק במהירות דו"ח המציג את כל פעילויות הנעילה ומצב הציות לתקנות.

הכשרת עובדים

השימוש במערכת הדיגיטלית מחייב הכשרה והדרכת עובדים ראשונית ותקופתית, להכרת הטכנולוגיה ולריענון נהלים. אלו יכולות להתבצע באופן פרונטלי או מקוון, באמצעות סימולציות אינטראקטיביות.
עובדים עשויים להסס באימוץ טכנולוגיה חדשה ולהעדיף את שיטת הנעילה והתיוג המסורתית. כדי להתגבר על כך, חשוב לתקשר בבירור את היתרונות של המערכת הדיגיטלית, כגון שיפור הבטיחות והיעילות, לסייע ולתמוך בעובדים המתקשים ולעודד משוב ושיתוף פעולה שלהם.

הבטחת תאימות טכנולוגית

שילוב נהלי LOTO דיגיטליים עם מערכות וציוד קיימים יכול להיות מאתגר. חיוני להעריך את התשתית הטכנולוגית הנוכחית ולהבטיח שהמערכת הדיגיטלית החדשה תואמת אותה.

ניהול עלויות ותקציב

עלות הטמעת מערכת דיגיטלית, שכוללת תוכנה והדרכה ולעיתים גם ציוד חדש, עלולה להיות גבוהה. לרוב, ניתוח עלות-תועלת מראה כי ההשקעה מוצדקת לטווח הארוך, בזכות הפחתת שיעור תקריות הבטיחות ושיפור יעילות העבודה.   

מקורות:

נעילה ותיוג, חלק ראשון, ד"ר אבי גריפל

♦ NFPA 70E - תקן לבטיחות בחשמל במקום העבודה
♦ Setting a New Safety Standard with Digital Lockout/Tagout

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה