כניסה הרשמה צור קשר

חשיפה לרטט בנגריה: דוגמה מהשטח

מאת:ויטלי פרוביז , קונסטנטין מטבייב, חוקרים במחלקת מחקר של המוס"ל

תאריך:12/01/2025


מבוא

עובדים המשתמשים במכשירי עבודה או בכלים ממונעים אשר מייצרים רטט (ויברציה) נחשפים לאנרגיה המכנית המועברת מהמכשיר לגוף. רטט מכני בסביבת העבודה מהווה גורם סיכון לבריאות העובדים החשופים אליו, ובהקשר של החשיפה התעסוקתית, ישנה הבחנה בין רטט יד-זרוע (hand-arm vibration), שמהותו העברת אנרגיה מכנית מכלי עבודה רוטטים לגפיים העליונות לבין רטט כל-גופי (whole-body vibration), שמהותו העברת אנרגיה ממכונות, כלים ממונעים וגורמים מכניים אחרים לכלל אזורי הגוף.

רטט יד-זרוע

בעבודה עם מכשירים שמייצרים רטט, עוברת אנרגיה לאצבעות ולכף היד, כתוצאה מהרטט. האנרגיה הזו נמדדת בערכי תאוצה (
m/s²). חשיפה ממושכת לרטט ביד-זרוע עלולה לפגוע ברקמות האצבעות, בכף היד, באמה ובזרוע. הפגיעה יכולה להיות בעצבים, בשרירים וברצועות, בכלי הדם ולאורך זמן אף במבנה השלד. ביטוי הפגיעות נקרא "תסמונת רטט הגפה העליונה" (hand-arm vibration syndrome) אשר מתבטאת בעקצוצים בידיים, קושי באחיזת כלים, כאבים, אובדן תחושה באצבעות ולעתים פגיעה בזרימת הדם לאצבעות (בולט בקור).

הגורמים המשפיעים על עצמת רטט יד - זרוע

יש מספר גורמים שמשפיעים על עצמת הרטט ש"נספג" ביד של מפעיל המכשיר: העיקרי הוא המכשיר עצמו. יצרן המכשיר מצהיר על ערך תאוצת הרטט של המכשיר במפרט הטכני של המכשיר. לדוגמה, במלטשת מסוג  Chicago Pneumatic CP7225E מופיעים הנתונים הבאים: 


 

CP7225E   
8941 2722 51
6" (150mm) PNEUMATIC ORBITAL SANDER

Technical Specifications
ImperialMetric
Design & Functions
Abrasive Pad Attachment
Hook&Loop
Height (H)
105 mm
Max power
210 W
Vibration
3.7 m/s²
ערכי החשיפה המותרים עבור רטט יד-זרוע

רטט מכני, כגורם פיסיקלי מזיק, מופיע בספרון תקני החשיפה של הגוף האמריקאי ACGIH (American Conference of Governmental Industrial Hygienists). הרמות המרביות המותרות (TLV) המופיעות בספרון זה אומצו בתקנות הבטיחות בעבודה (ניטור סביבתי וניטור ביולוגי של עובדים בגורמים מזיקים), תשע"א-2011. בהעדר תקנה ייחודית לרטט בישראל, עבור רטט יד-זרוע, תקף ערך הרמה המרבית המשוקללת המותרת לחשיפה המופיע בספרון ה- ACGIH :
 
  • ערך רמת החשיפה היומית המרבית המותרת -  m/sec²י5.
  • ערך רמת הפעולה - m/sec²י2.5.

התמשכות חשיפה לרטט הגפה העליונה עלולה לגרום להשפעות בריאותיות שליליות, אשר מתרחשות בעיקר כאשר החשיפה לרטט הינה שגרתית ומהווה חלק משמעותי מהפעילות היומית של העובד וככל שהרטט גבוה יותר (ערך התאוצה), מומלץ לקצר את זמן העבודה עם המכשיר הרוטט. לדוגמה, אפשר לעבוד יום שלם (8 שעות) עם מלטשת עדינה, המייצרת תאוצה של m/s² 0.5 בלי להגיע לחשיפה היומית A(8) המקסימלית (m/sec²י5) המותרת, לעומת זאת, לא מומלץ להפעיל פטיש פניאומטי בעל ערך פליטה של m/s²י20 יותר מארבע דקות במהלך יום עבודה, אם העבודה אתו היא יום-יומית. טבלה 1 מציגה עוצמת רטט ומשך חשיפה יומי שמומלץ לא לחרוג ממנו, בהתאם ל – TLV.

טבלה 1: הזמן המקסימלי המומלץ לעבודה יומיומית עם המכשיר בהתאם לערך התאוצה שמייצר המכשיר 

 
עצמת רטט המכשיר m/sec²
 
הזמן המקסימלי לעבודה
עד 1.5 8 שעות
1.7 כ-7 שעות
1.8 כ-6 שעות
2.0 כ-5 שעות
2.3 כ-4 שעות
2.6 כ-3 שעות
3.1 כשעתיים
4.5 כשעה
4.9 50 דק'
5.5 40 דק'
6.3 30 דק'
7.8 20 דק'
11.0 10 דק'
15.5 5   דק'

חשוב להבהיר, שאם עובדים עם מספר מכשירים באותו היום, זמני המקסימום לכל מכשיר מתקצרים, וכן שנוסף על הרטט שמייצר המכשיר, עוצמת הרטט אליה נחשף העובד מושפעת גם מעצמת האחיזה של העובד את המכשיר ומהלחץ שהוא מפעיל על המכשיר. ככל שהלחץ המופעל רב יותר, הרטט המועבר אל יד העובד גדול יותר. נסביר זאת על ידי הצגת דוגמה של מדידות רטט שנערכו בנגריה במסגרת מחקר רטט שמתבצע ע"י המוס"ל.

דוגמת חשיפה לרטט של נגר בתהליך ליטוש של סוגי עץ שונים

במסגרת מחקר על רטט מכני, שמתבצע ע"י המוס"ל נערכות מדידות רטט בכל רחבי הארץ בעסקים שונים השייכים לתעשיית מתכת, עץ, שיש וענף חקלאות. אחת המטרות של המחקר היא לבדוק חשיפה, בפועל, של עובדים לרטט, על ידי מדידה ישירה באמצעות מכשיר ייעודי. במאמר זה נביא דוגמה אחת של מדידות רטט שנערכו בנגריה.

המדידות בוצעו בתהליך ליטוש של שלושה סוגי עץ: MDF, דובדבן, ואלון. בכל השלושה, העובד השתמש באותה מלטשת, מסוג Chicago Pneumatic CP7225E. על פי הצהרת יצרן המלטשת במפרט הטכני, ערך הפליטה, (עצמת הרטט של הכלי) הוא כ- 
m/sec²י3.7. העובד אוחז את הידית של המלטשת בכף ידו במגע הדוק כל משך הפעולה ומפעיל כוח בינוני כדי להתגבר על הטלטול העדין הנגרם על ידי הכלי. בתמונה 1 ניתן לראות את אופי העבודה עם המלטשת ואת מכשיר מדידת הרטט המותקן ומחוזק בעזרת פלסטר על כף היד של העובד וברצועות על זרועו.

                                                     תמונה 1: מדידת רטט בידו של נגר בעת עבודת ליטוש

 

ידית המלטשת כוללת שקע מיוחד וניתנת לאחיזה על ידי כל האצבעות באחיזה נוחה. פלטת העץ המיועדת לעיבוד מונחת על שולחן העבודה. התהליך מתבצע בתנוחת עמידה, כאשר בחלק מהזמן, גוף העובד מוטה קדימה והעובד משתמש גם במשקל גופו לצורך לחיצת המלטשת כלפי משטח העץ. העמידה נוחה ואינה דורשת מהעובד מאמץ יתר והוא משתמש באטמים להגנה על השמיעה בעת הליטוש. תהליך הליטוש ביום עבודה שגרתי נמשך כשעתיים ומתבצע כפעמיים עד שלוש פעמים בשבוע.

על פי ההסבר שניתן לגיהותנים, הליטוש של פלטת ה - MDF הוא ליטוש עדין ופני המשטח חלקות, לכן העובד לא נדרש להפעיל מאמץ פיסי רב, והוא לא לוחץ חזק את המלטשת. לעומת זאת, בעת ליטוש פלטות מסוג אלון ודובדבן, שהם עצים טבעיים קשיחים בעלי פני שטח פחות אחידים מאלו של MDF, העובד נדרש ללחוץ על המלטשת די חזק.

תוצאות ומסקנות
 
  • בליטוש פלטת ה- MDF קיבלנו תאוצה של  m/sec²י4.06.
  • בליטוש פלטה מעץ דובדבן התאוצה שהתקבלה הייתה כפולה,  m/sec²י8.31 , וכך גם בליטוש פלטת אלון -  m/sec²י8.30.
 
עולה מהתוצאות, שרמת החשיפה לרטט הגפה העליונה מושפעת גם מהמאמץ הפיסי שמפעיל העובד בזמן הפעלת מכשיר רוטט וגם מתנוחת גופו (או תנוחת הגפה העליונה) בזמן ההפעלה.

המשמעות של זמן חשיפה של שעתיים ביום בליטוש פלטת MDF היא חשיפה יומית לרטט בעצמה של
 m/sec²י2.03 =A(8), ערך נמוך מרמת הפעולה. לעומת זאת, באותו משך חשיפה בליטוש פלטת אלון או דובדבן, החשיפה היומית של העובד לרטט תהיה m/sec²י4.15 =A(8), ערך שהוא בין רמת הפעולה לרמת הסף העליון המותר - טווח זה מוגדר בתקנים כטווח בו נדרש לנקוט זהירות מחשש לפגיעה בריאותית.

רמת הפעולה ב"תקנות הייחודיות" היא רמת חשיפה שבהתרחשות חשיפה גבוהה ממנה על המעסיק לנקוט באמצעי בקרה המפחיתים את החשיפה ולהציע לעובד השגחה רפואית.

המלצות
 
במסגרת המחקר ניתנות למקומות עבודה המלצות לשיפור ההגנה על בריאות העובדים החשופים לרטט.

ההמלצות העיקריות הן:
  1. בחירת כלי עבודה בעלי מנגנון משכך רטט (anti-vibration) ומכשירים המייצרים עוצמת רטט (על פי הצהרת היצרן במפרט הטכני של המכשיר) הנמוכה ביותר.
  2. אם המכשיר כבד והעבודה אתו היא באחיזה כשהעובד אינו נשען על משטח או גוף תומך (כמו מקדחות, מברגות וכו') מומלץ לנסות להקל על הכובד בתליית המכשיר עם קפיץ או אביזר דומה שיפחית את הכוח והמאמץ הנדרשים מהעובד באחיזת המכשיר.
  3. על העובדים המפעילים כלים רוטטים להשתמש בכפפות מיוחדות מפחיתות ויברציות.
  4. הקטנת זמן החשיפה - קיצור זמן עבודה עם המכשיר הרוטט: הפסקות רבות, רוטציה בין עובדים המבצעים את אותה מטלה.
  5. כאשר קר (מתחת ל-°19), מומלץ לעטות כפפות מחממות ולדאוג לחימום הידיים. כפפות אינן מהוות אמצעי הגנה בלעדי מחשיפה לרטט, אך הן יכולות לסייע בהגנה זו בתנאי שאינן גורמות להגדלת הכוח שמפעיל העובד על המכשיר בזמן אחיזתו.
  6. הקפדה על תחזוקה מתאימה לכלים רוטטים כדי לשמור על יעילות המכשירים ולקצר את הזמן הדרוש להפעלתם.
 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה