מאת:דוד זיו, מדור ידע וחדשנות המוס"ל
מבוא
במקומות עבודה הנחשבים בעלי דרגת בטיחות גבוהה בארה"ב בולט שינוי מגמה אחד שתופס תאוצה - המעבר מסולמות למדרגות. המעבר הוא אוניברסלי - ממחסנים ועד אתרי בנייה. חברות ועסקים החלו להכיר ביתרונות ארוכי הטווח של התקנת מדרגות על פני סולמות, לשימוש בעת הצורך בשגרה ובחירום.
המעבר לשימוש במדרגות אינו רק לצורך צמצום תאונות, אלא הוא גם תורם להגברת היעילות והנוחות של המשתמשים.
על פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של ארה"ב, כ-22,000 עובדים מקבלים טיפול רפואי בפגיעות הנובעות מנפילה מסולמות מדי שנה, כאשר 161 מהן קטלניות. כמו כן, הוועדה האמריקאית לבטיחות מוצרי צריכה מדווחת כי העלות של הנפילה מסולמות בארה"ב עומדת על יותר מ-24 מיליארד דולר בשנה, כולל הוצאות רפואיות, משפטיות, אחריות, כאב וסבל, ועלויות אובדן פריון.
על פי המוסד האמריקאי לבטיחות ולבריאות בתעסוקה (NIOSH), נפילות מסולמות הן כ-20% מכלל נפגעי הנפילות במקום העבודה, עם שיעור שכיחות גבוה יותר בתעשייה ובבנייה.
על פי המינהל האמריקאי לבריאות ובטיחות תעסוקתית (OSHA), שימוש במדרגות במקום בסולמות יכול להפחית את הסיכון לנפילה ולפגיעה עד 65%, שכן מדרגות מספקות יציבות גבוהה יותר בעת עלייה לגובה, בייחוד בעת נשיאת חפצים.
סולמות
סולמות הם מכשירים נפוצים במקומות העבודה. הם משמשים לגישה לבמות מוגבהות, לאזורי אחסון, לנקודות אחזקה ועוד. עם זאת, בסולמות מטבעם יש סיכונים בטיחות משמעותיים. על פי נתוני הבטיחות בארה"ב, הנפילות מסולמות הן הגורם העיקרי לפגיעות במקום העבודה, מדי שנה.
אחד מכללי הבטיחות הבסיסיים בעת שימוש בסולמות הוא לשמור על שלוש נקודות מגע (שתי ידיים ורגל אחת, או שתי רגליים ויד אחת) בכל עת. כלל זה חיוני ליציבות ולאיזון והוא מפחית את הסיכון לנפילות. עם זאת, קיימים מצבים שבהם עובדים צריכים לעלות עם כלים או עם חומרים, ושמירה על כלל שלוש הנקודות הופכת למאתגרת, כך שהם עולים עם יד אחת פנויה בלבד לאחיזה.
פעולה זו היא בעלת סיכון גבוה, יכולה להיות מאומצת ומסוכנת כאחד ולהוסיף סיכון נוסף לעבודה שממילא שופעת סיכונים. העלאת חפצים במעלה הסולם פירושה לעתים קרובות התפשרות על עקרון הבטיחות של שלוש הנקודות, כיוון שבדרך כלל משתמשים ביד אחת כדי להחזיק את הפריט ומשאירים רק יד אחת ושתי רגליים לתמיכה. זה לא רק מגביר את הסיכון לאיבוד שיווי משקל, אלא גם הופך את הטיפוס למעלה למאומץ ומסוכן יותר. מחקר שנעשה על ידי המגזין למחקרי בטיחות (Journal of Safety Research) הראה שנשיאת חפצים בסולם מגבירה את סיכון הנפילה ביותר מ-25% בכך שהיא מפרה את כלל שלוש נקודות המגע בסולם בעת העלייה או הירידה. מדרגות, לעומת זאת, מאפשרות לעובדים להשתמש במעקות לתמיכה ולאיזון, גם בעת נשיאת כלים או חומרים, ובכך מגבירות את הבטיחות ומפחיתות את הסיכון לתאונות.
הסיכונים הנפוצים בעת השימוש בסולם:
חוסר יציבות - סולמות עלולים להיות לא יציבים או לאבד מיציבותם, בייחוד כשאינם מאובטחים כראוי או מוצבים על קרקע לא ישרה או לא אחידה.
נפילות - טעות או מעידה בעת העלייה או אחיזה בשלב ואובדן שווי משקל עלולים לגרום לנפילות עם תוצאות חמורות. עלייה על סולמות במזג אוויר סוער בעייתית אף היא.
הגעה אל מעבר / התכופפות – עובדים לעתים מתכופפים או מושיטים יד על הסולם, מה שגורם לאיבוד שיווי משקל או להתהפכות הסולם.
נשיאת כלים ומשאות – העלאת כלים או חומרים בזמן טיפוס או בירידה עלולה להוביל
שיקולים ארגונומיים - לארגונומיה תפקיד מכריע בבטיחות בעבודה, בייחוד בסביבות תעשייתיות. סולמות מעצם עיצובם מציבים אתגרים ארגונומיים. פעולת הטיפוס על סולם דורשת מאמץ פיזי ויכולה להוביל לעייפות לאורך זמן בתעשיות שבהן העובדים נדרשים לטפס לעתים קרובות. מדרגות, לעומת זאת, מתאימות לתנועה הטבעית של האדם ומפחיתות את העומס הפיזי ואת הסיכון לפגיעות ארגונומיות.
סיכונים אלו תורמים להכרה הגוברת בקרב אנשי הבטיחות שעדיף לחפש חלופות לסולמות.
סולם עליה לגג
מדרגות מציעות פלטפורמה יציבה ותומכת, וקלה לשימוש. המעמד יציב והאחיזה בטוחה. יתרונותיהן:
יציבות מוגברת – המדרגות מעוגנות היטב, מעוצבות באופן בטיחותי ויציבות בעלייה ובירידה.
נגישות – לא נדרש בהן שימוש בציוד מגן אישי או הדרכה והסמכה לעבודה בגובה.
נשיאת כלים ומשאות, עומס גבוה – מדרגות מסוגלות לשאת משקל רב יותר מאשר סולמות והן מאפשרות לעובדים לשאת משאות בבטחה.
הפחתת עייפות – עלייה במדרגות תובענית פחות מבחינה פיזית וארגונומית יותר מאשר טיפוס על סולמות.
יעילות - העובדים יכולים לנוע במהירות ובנוחות רבה ובכך להגביר את היעילות בעבודה. כמו כן, פוחתים הצפיפות והעומס על הסולם, עומס יתר על סולם יכול להוביל למצבים מסוכנים.
מצבי חירום – במקרי חירום, פינוי מהיר ובטוח הוא חיוני. המדרגות מספקות נתיב מהיר ובטוח יותר, לעומת הסולם.
מדרגות עלייה לגג
מדרגות ומשטח מעבר
מדרגות עלייה זמניות למשטח עבודה - בנייה
עלות – תועלת
מעבר מסולמות למדרגות עשוי להיראות כהשקעה משמעותית. עם זאת, יש לשקול את העלויות מול החיסכון הפוטנציאלי כתוצאה מהפחתת הפגיעות במקום העבודה.
המשמעות הכלכלית של הפחתת הפגיעות:
- זמן ההשבתה מתקצר.
- ההוצאות הכספיות על נזקים נמוכות יותר.
- היעילות גבוהה יותר.
- המורל במקום העבודה משתפר.
כאשר מביאים בחשבון את היתרונות ארוכי הטווח הללו, ההשקעה במדרגות הופכת גם לכדאית מבחינה כלכלית.
תהליך המעבר
המעבר מסולמות למדרגות כולל כמה שלבים שמתחילים בבחינת מערך העבודה במקום:
- הערכה ותכנון – תחילה יש לבצע בדיקת היתכנות מקיפה באתר העבודה, שמטרתה לקבוע היכן מדרגות יכולות להחליף סולמות. במהלך שלב זה מתחשבים בגורמים שונים, כגון תדירות הטיפוס בסולם, הגובה שאליו יש להגיע והשטח הפיזי הנדרש להתקנת המדרגות.
- שיקולי תכנון - בעת תכנון המדרגות יש להתחשב בהיבטים אלה:
♦ עומק (שלח), גובה (רום) המדרגות - התחשבות ביחס בין עומק המדרגה לגובהה, במטרה להפחית את המאמץ הנדרש מהמשתמש.
♦ רוחב המדרגות - התאמת רוחב המדרגות לתנועה הצפויה, כולל אנשים הנושאים משאות.
♦ מעקות - חובת התקנת מעקות יד לאחזקה ולתמיכה.
♦ משטחי מנוחה - התקנת משטחי מנוחה במידת הצורך.
מדרגות מודולריות
בשנים האחרונות פותחו מערכות של מדרגות מתכת קלות במשקל, מודולריות, תעשייתיות ופלטפורמות גישה לתחזוקה ולמטרות נוספות, הכוללות רכיבי מתכת מודולריים וקלי משקל, אשר אפשר לפרקם ולהרכיבם מחדש במקום אחר בהתאם לשינויים שחלים במקום.
יישום והדרכה
לאחר התקנת המדרגות, חיוני שהעובדים יוכשרו להשתמש בהן בבטחה, בייחוד אם הם עוברים משימוש אינטנסיבי של שנים בסולמות. האימון צריך לשים דגש על נשיאת משאות, ציוד וכלים בצורה נכונה.
סיכום
השימוש במדרגות כתחליף לסולמות לא רק משפר את הבטיחות, אלא גם תורם לבריאות העובד ולהגדלת הפריון בטווח הארוך. עובדים נוטים להתעייף פחות, ומשמעות הדבר היא הגברת היעילות. כמו כן, הקטנת הסיכון לתאונות מפחיתה ימי עבודה אבודים, פריון העבודה עולה וכך גם החיסכון בעלויות.
ככל שיותר חברות יכירו ביתרונות השימוש במדרגות על פני השימוש בסולמות מבחינה בטיחותית וארגונומית, כך תהיה סביבת העבודה בת-קיימא, יעילה ופרודוקטיבית יותר.
מקורות