מאת:דוד זיו, המוסד לבטיחות ולגיהות
תאריך:07/11/2024
העיניים הן איבר פגיע ורגיש מאוד בגופנו. הן עשויות להיפגע בקלות ולגרום לטראומה קשה. הנזקים העשויים להיגרם להן רבים ומורכבים, ונובעים ממכלול סיכונים. מנעד החומרה של הנזק הפוטנציאלי משתרע בין גירוי קל לעיוורון מוחלט. העיניים עלולות להיחשף לאבק, לכימיקלים ולפסולת מסוגים שונים, מה שמוביל לגירוי. גם חפצים חדים יכולים לחדור לעין ולגרום לאיבוד ראייה זמני או קבוע.
העובדים בסביבה תעשייתית, שבה חומרים טבעיים נחתכים, משויפים או נטחנים, עלולים בקלות להיפגע בעיניהם בגלל כמות החלקיקים שבאוויר. אותו הדבר באשר לעובדים בסביבת כימיקלים מסוכנים. נוסף על כך, פינות וקצוות חדים עלולים גם הם לפגוע בעין.
מקור: חוברת ביגוד וציוד מגן אישי
הגורמים הנפוצים לפגיעות בעיניים
פגיעות עיניים הן פגיעות שכיחות במקום העבודה. לעתים קרובות הן קורות במהירות ומחייבות תגובה מידית, שאם לא כן, עלול להיגרם לעיניים נזק קבוע. תאונות קורות גם לעובדים זהירים, כך שהמוּדעות לסוגי הפגיעות האפשריות ולתסמיניהן תעזור לקבוע אילו פעולות מניעה יש לנקוט כדי לשמור על בריאות העיניים ועל הראייה.
1. חלקיקים מתעופפים של פסולת מתכתית או מזכוכית
פסולת מתעופפת היא הגורם לרוב הפגיעות בעיניים במקום העבודה. למעשה, 70% מפגיעות העיניים החמורות נגרמות מחלקיקים מתעופפים או מנפילת חפצים, וכ-60% מהעצמים הללו קטנים מראש סיכה. חלקיקי מתכת וזכוכית הם חדים במיוחד ועלולים לפגוע בקרנית ולגרום לסריטות ואפילו לניקור. החלמה של קרנית סרוטה עשויה לקחת כמה ימים, שבמהלכם יש לקבל טיפול רפואי.
2. הבזק מקשת חשמלית
הבזק מקשת חשמלית הנוצרת בריתוך יכולה לגרום לכוויות בעיניים. זה קורה כאשר העיניים נחשפות לאור אולטרה סגול. עוצמת הקרינה של האור האולטרה סגול גורמת לכוויות על פני העין ולכאבים חזקים.
3. חדירת חלקיקים או גופים זרים לעין
חלקיקים או גופים זרים יכולים לחדור לעין - החל מחלקיק אבק, שבב עץ, נסורת מתכתית או חפץ גדול יותר, תלוי בסוג העבודה. בדרך כלל, הגוף הזר נתקע מתחת לעפעף.
4. חשיפה לכימיקלים, כוויות כימיות
כווייה כימית נגרמת כאשר חומר מזיק ניתז לעין. מקומות עבודה מסוימים מתמודדים עם כימיקלים מסוכנים על בסיס יום-יומי, ואם חומרים אלו באים במגע עם העיניים, הם עלולים לגרום לגירוי כואב, קל עד חמור, ולהתבטא ככווייה, כאדמומית, כדמעות או כתגובות חמורות יותר. כמו כן, כווייה כימית בעין בדרך כלל יכולה להתרחש גם כאשר העובד משפשף את העין ביד שזוהמה בחומר כימי.
5. מכה, טראומה פתאומית בעין
טראומה בעין קורית כאשר נגרם נזק לעין כתוצאה ממכה ישירה בה. פגיעה מציוד או מכלים יכולה לגרום לטראומה חזקה לעין ולאזור שסביבה, ולמבנה העצם.
5. דימום בעיניים
דימום עיניים, הידוע גם בשם דימום תת-לחמית, נגרם כאשר כלי דם אחד או יותר נשבר בתוך העין וגורם להופעת כתם אדום. זה קורה לעתים קרובות בעת מאמץ רב, למשל התעטשות, הרמת חפצים כבדים או שפשוף גס מדי של העין. דימום בעין נפוץ לא רק במקומות עבודה, אלא גם בחיי היום-יום.
6. נפיחות בעיניים
נפיחות סביב העיניים, שאינה מערבת את העיניים עצמן, היא כאשר הרקמה והעור סביב העין סובלים מטראומה קהה ומתחילים להתנפח ולעתים קרובות נגרמת חבורה.
7. איריטיס - דלקת
איריטיס, דלקת של הקשתית או של החלק הצבעוני בעין, יכולה להיגרם מכמה דברים, כולל טראומה קהה, חשיפה כימית, שפשוף ומגע עם חלקיקים שחדרו לעין. איריטיס עלולה לגרום לכאב בעין ומסביבה, לאדמומיות, לרגישות חמורה לאור, לצורת אישונים חריגה ולשינויים בראייה או לאובדנה.
8. היפאמה – דימום
היפאמה הוא דימום בין הקרנית לקשתית העין, שיכול להתרחש עקב טראומה קהה בעצמות הפנים ובהיקף העין. כשחפץ כלשהו פוגע בעצמות הללו בכוח שמספיק כדי לשבור אותן, תיווצר לעתים קרובות היפאמה. זה גורם לכאב, להתפתחות גוון אדום בעין, לראייה מטושטשת ולרגישות לאור.
9. עייפות העיניים
עייפות העיניים נגרמת מצפייה ממושכת (מיקוד העיניים) באובייקט הנצפה מקרוב, כגון מסכי מכשירים ניידים כטלפון סלולרי, מסכי מחשב או טלוויזיה, קריאת ספרים, ועוד. אזי עדשת העין מתכווצת באופן טבעי. לעדשה אין סיכוי "להירגע", מה שעלול להביא לעייפות העיניים. תסמיני עייפות בעיניים הם שונים, החל מעיניים אדומות, דומעות ומגורות, עפעפיים כאבים או כבדים, ועד כאב ראש קל, ראייה מטושטשת וכד'.
כיצד למנוע פגיעות עיניים
יש להיות מודעים לסיכוני הפגיעה בעיניים הקשורים לעבודה. יש לנקוט משנה זהירות בעת ביצוע משימות או עבודה בחומר שעלול להזיק. יש לחבוש את הציוד המתאים להגנת העיניים שהונפק לשם העבודה הנעשית. לעולם אין להשתמש במכונות ובכלים ללא הגנה על העיניים.
הצעד הראשון הוא זיהוי סכנות פוטנציאליות לעיניים בסביבת העבודה. יש להקפיד למנוע סכנות לפני תחילת העבודה. חשוב גם לבצע הערכת סיכונים באופן קבוע, כדי לסייע במניעת פגיעות עיניים.
אחת הדרכים הטובות ביותר להגן על העיניים מפני סכנות היא ללבוש ציוד מגן אישי או משקפי מגן אישיים, המתאימים ביותר לתנאי העבודה, בכל עת. יש להקפיד להשתמש בציוד להגנת העיניים תקין, שאינו סדוק או סרוט באופן הפוגע בראייה ושמותאם לראש ולפנים בצורה נכונה.
בכל מקרה של פגיעה בעין או חשש לפגיעה בעין יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.
אפשרויות ההגנה על העיניים:
- משקפי מגן
- מסכת מגן לעיניים goggles
- מסכת פנים
- מערכת להגנת הנשימה – מסכת פנים מלאה
מקור: דף תפוצה 167
מניעת עייפות העיניים
קחו הפסקות קבועות ממסכי המחשב. הפסקות קבועות מהמסך עוזרות להפחית את אימוץ העיניים, את כאבי הראש, העייפות, הראייה המטושטשת, העיניים היבשות ואת כאבי הצוואר. הפסקות קבועות מצפייה במסך יסייעו במניעה ובהקטנה של פגיעות עיניים בזמן העבודה.
מקורות
♦ ציוד מגן אישי - דגשים בבחירת ציוד להגנת הפנים והעיניים - ת- 167,ת-168, בהוצאת המוס"ל.