כניסה הרשמה צור קשר

החשיבות הרבה של התאמת הציוד להגנת הנשימה ולהגנת השמיעה

מאת:דוד זיו, המוסד לבטיחות ולגיהות

תאריך:03/12/2024


הקדמה

ציוד מגן אישי (PPE) עוזר להגן על החובש מפני סכנות בטיחות או בריאותיות. אבל ציוד מגן אישי אינו רק קסדת הבטיחות, נעלי הבטיחות, המשקפיים והאפוד שהעובד עוטה על עצמו בכל יום. ציוד להגנת הנשימה, למשל, עוזר להגביל את החשיפה לגזים מזיקים, לחלקיקים, לחיידקים ולווירוסים, בעוד אטמי אוזניים או אוזניות חיוניים למניעת ההשפעות הבריאותיות השליליות הקשורות לרמות רעש גבוהות.

לכל ארגון צריכה להיות מדיניות ונהלים ברורים לגבי אספקת ציוד מגן אישי מותאם לתפקיד ושימוש בו. מדיניות ונהלים אלה צריכים להיות ידועים לכל העובדים, בהתאם לתפקידיהם, וכמו כן, חייב להיות נוהל שיעקוב אחר זאת ויבטיח שכל דרישות השימוש בציוד המגן האישי מולאו.

חשוב גם לזכור שציוד המגן האישי הוא רק שכבת הגנה אחת על הבריאות והבטיחות התעסוקתית הכוללת, כפי שמופיעה במערכת ניהול הבטיחות. ציוד המגן האישי אינו מבטל את המפגע; הוא רק מקטין את סיכון ההיפגעות. הגנה זו לא תהיה יעילה דיה, אם הציוד לא יותאם לעובד כנדרש.
 

הגנת הנשימה

כאשר יש צורך בציוד להגנת דרכי הנשימה, חייבים להבטיח שהציוד מתאים לתנאי העבודה ולמפגעים שעלולים לצוץ, כגון גזים שונים - כמימן גופרתי (המכונה גם גז ביוב), חיידקים הנישאים באוויר, עובש, וירוסים וחומרים המגרים את הרירית, כמו אבק.
  
קיימים שני סוגי ציוד עיקריים להגנת הנשימה ולהגנה מפני סכנות כאלו ואחרות:

 
  • התקני סינון - Filtering Device
התקני סינון כוללים מסננים, אשר מטהרים את אוויר הסביבה לאוויר נשימתי על ידי סילוק הזיהומים שבאוויר. התקני הסינון יכולים להיות מופעלים גם באמצעות מפוח ומנוע חשמלי המספק אוויר בלחץ.
 
  • התקני נשימה, מערכת נשימה - Breathing Apparatus 
התקני הנשימה מספקים למשתמש אוויר נקי (לדוגמה, אוויר דחוס) או אוויר נקי ממקור לא מזוהם.

לכל אחד משני הסוגים קיימים טיפוסים שונים של מסכות לפנים, על מגבלותיהם.  לכל טיפוס כמה מגבלות.


         מקור: דף תפוצה 171

בחירת ההתקן המתאים תהיה רק על ידי אדם שהוסמך לכך, בקי ומכיר את הסכנות האפשריות, את רמת החשיפה הצפויה, את המגבלות ואת האפשרויות של סוגי הציוד השונים להגנת הנשימה.

ביצוע ההתאמה הנכונה

לאחר הבחירה, חשוב מאוד להתאים את המסכה לפנים. מסכות לפנים, לסוגיהן השונים, טובות ככל שיהיו, לא יספקו את ההגנה המיטבית אם הן דולפות. דליפה יכולה להיגרם מליקוי במסכה, מאטם פנים פגום, שסתום נשיפה מלוכלך או פגום והתאמה גרועה לפנים.

אי לכך, מסכה המיועדת ללובש חייבת להתאים לו היטב, וההתאמה חייבת להיות חלק מתהליך הבחירה. לכן, יש לבצע בדיקת התאמה ראשונית של המסכה ללובש לפני השימוש הראשון. כמו כן, הלובש חייב לבדוק את אטימת המסכה באופן יום יומי בכל פעם שלובשים אותה לבדיקת תקינותה.

בדיקת התאמה לאחר הבחירה תכלול את לבישת הציוד תוך חשיפה לתמיסה בריח ובטעם מסוימים (אם הלובש מזהה זאת, יש לווסת  את התאמת המסכה לפי זה) או לחבוש את המסכה  עם חיישן בדיקה, המודד דליפה סביב אטם הפנים.

אין לתת לעובד ציוד להגנת הנשימה אלא אם בוצעה בדיקת התאמה ראשונית. לאחר מכן, חשוב לבדוק את אטימת המסכה בכל פעם שחובשים אותה. זהו תהליך בדיקה דו-שלבי:

 
  • אימות התאמה בלחץ שלילי
חובשים את המסכה לפי הוראות היצרן. סותמים את מקום כניסת האוויר ושואפים אוויר פנימה. מסכה אטומה תיצמד לפנים ותתעוות קלות. עוצרים את הנשימה למשך 10 שניות. אם אין דליפות משמעותיות, המסכה תישאר צמודה ומעוותת לכמה שניות. אם מגלים דליפה, מתאימים את המסכה מחדש (מהדקים את הרצועות) ובודקים את האטימה מחדש. אם עדיין קיימת דליפה, אין להשתמש במסכה.
 
  • אימות התאמה בלחץ חיובי
חובשים את המסכה לפי הוראות היצרן, מכסים את פתח הנשיפה בכף היד ונושפים בחזקה. המסכה אמורה להתנפח, אבל לא אמורה להיות דליפה. אם קיימת דליפה, מתאימים את המסכה מחדש (מהדקים את הרצועות) ובודקים את האטימה מחדש. אם עדיין קיימת דליפה, אין להשתמש במסכה.


        מקור: דף תפוצה 172

התאמה נכונה אינה הנתון היחידי ליעילותו של הציוד להגנת הנשימה. יש לבדוק היטב את הציוד להתבלות או לנזק לפני השימוש בו; יש לפעול לפי הוראות היצרן לתחזוקה ולהחלפת פריטיםבציוד, כולל מסננים, שסתומים, צינורות לאספקת אוויר ומדחסים.
  
הגנת השמיעה
 
בדומה לציוד להגנת הנשימה, יש לבחור את אמצעי ההגנה על השמיעה המתאימים. האמצעים המסופקים לעובדים צריכים להתבסס על תנאי מקום העבודה, בייחוד רמת הרעש הצפויה ומשך החשיפה, ורמת ההנחתה הנדרשת. גם שימוש באמצעי הגנת שמיעה בעל רמת הגנה נמוכה מדי עלול לגרום לאובדן שמיעה, במקרה של חשיפה לרעש קבוע. לעומת זאת, רמת הגנה גבוהה מדי מפני רעש עלולה להפריע לתקשורת ולבודד את העובד מסביבת העבודה.
 
ציוד הגנת השמיעה לסוגיו
 
אטמי אוזניים - פקקי אוזניים

  
אטמי אוזניים או פקקי אוזניים כפי שנקראים לעיתים מגנים על השמיעה. הם מוכנסים אל תוך האוזן וסוגרים את תעלת האוזן. יש שלושה סוגים נפוצים של אטמי אוזניים ואת כולם יש להכניס היטב אל תוך תעלת האוזן ולהשתמש בהם במשך כל החשיפה לרעש.

 
  • פקקי אוזניים שאינם מעוצבים: אלה עשויים מחומר דחיס, כך שהמשתמש מעצב אותם בעת הכנסתם לתעלת האוזן. לאחר זאת, הם מתפשטים לפי צורת האוזן ואוטמים אותה.
 
  • פקקי אוזניים מעוצבים: עשויים בדרך כלל פלסטיק או סיליקון, במגוון של צורות וגדלים.
 
  • פקקי אוזניים מעוצבים בהתאמה אישית: מיוצרים באופן אישי עבור העובד על פי הַטבָּעָת האוזניים שלו.

דוגמאות לאטמים מעוצבים

     מקור: דף תפוצה 170

אוזניות

אלו הם גביעים, המותאמים לכיסוי האוזניים בשלמותן, על ידי יצירת "אטם אקוסטי", המגן מפני רעש. האטימה בין האוזן לראש מתבצעת על ידי כרית רכה היקפית, שבדרך כלל עשויה מקצף פלסטי רך. לרוב, הציפוי הפנימי של האוזניות הוא מחומר סופג קול. האוזניות מחוברות ביניהן על ידי רצועת ראש (מעל הראש), העשויה ממתכת או מפלסטיק. קיימים דגמים המצוידים בהתקני תקשורת, כדי לאפשר תקשורת עם עמיתים לעבודה.


מקור: דף תפוצה 170

ביצוע ההתאמה הנכונה

כדי להשיג את מירב ההנחתה האפשרית מהציוד ולהבטיח אטימה מלאה, יש להרכיב את הציוד בהתאם להנחיות היצרן.

 
  • אטמי אוזניים: הכנסה נכונה של אטמי האוזניים חיונית כדי להבטיח שימלאו את תפקידם - הגנה מפני רעש. תעלת האוזן דומה לצורת S, לכן, פקקי האוזניים חייבים להיות ממוקמים היטב בתוכה. הכנסה לא נכונה תגרום לאיבוד חלק משמעותי של כושר ההנחתה. חלק הפקק שנכנס לאוזן ובא עמה במגע חייב להיות נקי. כמו כן, יש להקפיד תמיד על ידיים נקיות. פקקי אוזניים מעוצבים חייבים להיות מותאמים לכל אוזן בנפרד, היות שתעלות האוזניים אינן תמיד זהות.
  •  אוזניות: אם מרכיבים אוזניות, הגביע צריך להתאים היטב סביב כל היקף האוזן ולהיות מוחזק ומהודק במקומו על ידי רצועת הראש. עם זאת, לחץ ההצמדה לצדי הראש לא יהיה הדוק מדי, כדי לא לגרום לאי-נוחות. במידת הצורך, מווסתים זאת על ידי רצועת הראש. אם מתח ההידוק של הרצועה יורד (עקב שימוש לאורך זמן), יורדת גם היעילות הכוללת של האוזניות.
 
כמו בכל ציוד מגן אישי, יש לבדוק את הציוד להגנת השמיעה לפני כל שימוש בו ולהחליף אותו אם מבחינים שנגרם לו נזק כלשהו. 

מקורות


ת-171 חלק א' "ציוד מגן אישי - דגשים בבחירת ציוד להגנת הנשימה" - השפעת החומרים המסוכנים וסוגי הציוד, בהוצאת מרכז המידע של המוס"ל.
ת-172 חלק ב' "ציוד מגן אישי - דגשים בבחירת ציוד להגנת הנשימה" - בחירה, התאמה, תרגול, תחזוקה ואחסון, בהוצאת מרכז המידע של המוס"ל.
♦ ת-170 "ציוד מגן אישי - דגשים בבחירת ציוד להגנה על השמיעה, בהוצאת מרכז המידע של המוס"ל.

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה