כניסה הרשמה צור קשר

שגיאות בטיחות נפוצות בעבודות חשמל ופתרונות אפשריים

מאת: דוד זיו, המוסד לבטיחות ולגיהות


מבוא 

חשמל הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. הוא מספק אנרגיה לבתים, לעסקים ולתעשייה. בעוד כולנו מסתמכים על חשמל, טיפול לא נכון בו עלול להיות לגרום להתחשמלות, לכוויות ואפילו למוות.

הבנה ומניעה מראש של מפגעי חשמל במקום העבודה צריכה להיות בראש סדר העדיפויות, הן עבור מעסיקים והן עבור עובדים. על ידי מוּדעות לשגיאות בטיחותיות נפוצות בחשמל ואימוץ שיטות עבודה מומלצות, אפשר ליצור סביבת עבודה בטוחה.

קיימות טעויות בטיחות בחשמל, שחוזרות על עצמן, המתרחשות בעת ביצוע עבודות שונות, בעיקר בתחזוקה או בתיקון תקלות במערכת החשמל ובמתקני חשמל, ופוגעות בעובדים עצמם. טעויות אלה נובעות מחוסר תשומת לב או מחוסר מוּכנות, ומומחים בעבודות חשמל זיהו בהן דפוס חוזר:

1. הזנחת תחזוקת מערכת החשמל
 
תחזוקת חשמל שוטפת חיונית למניעת נזק ותאונות עבודה. אי-תעדוף משימות תחזוקה עלול להוביל לתקלות בציוד, לנחשולי מתח ולשרפות חשמל. חוטים בלויים, שקעים פגומים או לוחות חשמל מיושנים מגבירים את הסיכון להתחשמלות ולשרפות. בדיקות תקופתיות סדירות של תשתית החשמל לזיהוי מפגעי חשמל פוטנציאליים, כגון חיבורי חשמל מאובטחים ומחוברים כהלכה, בדיקת ציוד לאיתור סימני בלאי או נזק - הן חיוניות.

2. עומס יתר על שקעי החשמל
 
עומס יתר על שקעי החשמל או חיבור כמה מכשירי חשמל בעלי הספק גבוה לשקע יחיד עשוי להוביל להתחממות יתר ולשרפות חשמל. יש להקפיד לפזר את עומסי החשמל באופן שווה בין שקעים מרובים. יש לדעת  את הקיבולת המרבית (הזרם המקסימלי) של כל שקע חשמל ולהימנע מחריגה ממנה. 

3. שימוש לרעה בכבלים מאריכים
 
כבלים מאריכים נוחים לשימוש, אך לא נועדו לשמש כפתרונות קבע. שימוש בכבלי הארכה כחיווט קבוע עלול להוביל לשחיקתם, לבלאי מואץ ולסיכונים חשמליים פוטנציאליים. במקום זאת, יש להתקין שקעים נוספים על ידי חשמלאי מורשה, כדי לענות בבטחה על הצרכים. 

4. שימוש במכשירים פגומים או בציוד חשמלי פגום
 
שימוש מתמשך במכשירים עם כבלים שחוקים או חוטים חשופים הוא מקור לתקלות. יש לבדוק תמיד את מכשירי החשמל לאיתור סימני נזק לתקן או להחליף אותם לפי הצורך. יש לנתק מכשירי חשמל כאשר אינם בשימושטיפול לא נכון בציוד חשמלי עלול לגרום להתחשמלות או לשרפות. חשוב מאוד לטפל במכשירים ובכלים חשמליים בזהירות ולהקפיד על הנחיות בטיחות מתאימות. 

5. התעלמות מסימני אזהרה
 
לעתים קרובות נראים או נשמעים סימני אזהרה - מערכות חשמל שנותנות סימני אזהרה לבעיות קרֵבות וכד'. אלה עשויים לכלול זמזום או אורות מהבהבים, שמעידים שדבר מה, שאינו תקין, דורש תשומת לב מידית. 

6. היעדר הכשרות עובדים
 
חינוך והכשרה נכונים חיוניים למניעת תאונות חשמל במקום העבודה. פגיעות רבות במקום העבודה מתרחשות כיוון שהעובדים אינם מודרכים כראוי בנוהלי בטיחות חשמל.

הנה כמה נקודות מפתח:

 
  • פיתוח תוכניות הכשרה מקיפות לבטיחות בחשמל לכלל העובדים, הכוללות סיכונים פוטנציאליים ואמצעי מניעה, שיטות עבודה בטיחותיות ושימוש בציוד.
  • ביצוע תקופתי של הדרכות רענון, לצורך עדכון העובדים בשיטות הבטיחות העדכניות ביותר.
  • וידוא שהעובדים הבינו כהלכה את חשיבות הבטיחות בחשמל ואת אחריותם בשמירתה.
  • בחינה תקופתית של מערכות ניהול הבטיחות בחשמל ועדכונן, תוך התחשבות בשינויים בתכנון המערכות והכנסת שיפורים, שיגבירו את הבטיחות, ובתוכניות עדכניות לניהול סיכוני חשמל וחקירות של תאונות חשמל.
  • הצגת שילוט ואזהרות ברורים באזורים עם מפגעי חשמל פוטנציאליים.
  • חוק החשמל קובע: "לא יתקין אדם מתקן חשמלי ולא ישנה בו שינוי יסודי אלא על פי היתר בכתב מאת המנהל ובהתאם לתנאי ההיתר". 

7. נוהלי ניתוק, נעילה ותיוג נאותים של אספקת החשמל
 
תאונות התחשמלות רבות התרחשו כתוצאה מאי-הקפדה על ניתוק המעגל החשמלי (הזרם) או מאי-ניתוק לוח החשמל ממקור אספקת החשמל בעת העבודה עליו. כמו כן, יש להקפיד על נעילת המפסק שנותק, כולל תיוגו, כדי שלא יתאפשר חיבור הזרם החשמלי מחדש בעת ביצוע עבודות החשמל. 

ביצוע  עבודות במתקן חשמלי מחייב ניתוק מקור אספקת החשמל בהתאם לתקנות הבאות: "תקנות הבטיחות בעבודה (חשמל)", תקנה 9:
9. ביצוע עבודות תיקון ותחזוקה בציוד אשר מופעל באנרגיה חשמלית
(א) בכל מקרה של עבודת תיקון ותחזוקה ינותק ציוד ממקור אנרגיה חשמלית; הניתוק יתבצע באמצעות מפסק של הציוד באופן גלוי לעין ויישמר על ידי התקן נעילה אמין אשר בשליטת מבצע עבודות התיקון או התחזוקה; המפסק יסומן בשלט נראה לעין שבו ייאמר: "אין להפעיל – המכונה בטיפול".
(ב)  במקרים שבהם הציוד הקיים אינו מאפשר נעילה, חייב תופס המפעל להבטיח באופן אחר את ניתוק המתח ואי חיבורו מחדש עד לסיום העבודות.
(ג)  לפני פירוק חלקים אשר מהווים רצף של הארקה, לרבות צנרת מים מתכתית, מד-מים או פס הארקה, יותקן גשר אשר יבטיח את רציפות ההארקה.

8. התעסקות בעבודות חשמל כלאחר יד
 
נושא אחד שכיח הוא ביטחון עצמי המוביל לשאננות, שגורר אחריו סיכויים להיפגעות. "יש אנשים שיחשבו שהעבודה הזו הולכת לקחת רק דקה. שכחתי רק לסיים משהו. הם לא חושבים עד הסוף". אומר זאת ג'ים פיליפס (Jim Phillips), שסייע לפתח תקני בטיחות בעבודות חשמל בארה"ב ותקני בטיחות בין-לאומיים.

"לבטיחות בעבודות חשמל לא משנה כמה זמן אתה בעבודה. תקריות יכולות לקרות גם אם המשימה לוקחת דקה אחת, יום אחד, שבוע אחד", מוסיף פיליפס.

"אנו רואים אנשים המתייחסים לביצוע עבודות חשמל כאל משימה שניתנת לביצוע במהירות, ואשר לעתים קרובות אינם מודעים לסכנות החשמל", אומרת זרהיר ג'ומה (Zarheer Jooma), מהנדסת חשמל בלואיוויל ארה"ב. "לעומת זאת, אחרים נראים בקיאים, אולם אינם פועלים כדי לשלוט בסיכון להיפגעות מחשמל. הם מוּנעים על ידי האמונה שהם עובדים בבטחה ובכך, חסינים מפגיעה".

"התנהגות זאת נפוצה אפילו בקרב עובדי החשמל המנוסים ביותר", מוסיפה ג'ומה. "זה מעלה את השאלה אם מצייתים לדרישות הקריטיות בנושאי בטיחות בחשמל, כפי שהם מופיעים בתקן האמריקאי NFPA 70E לבטיחות בחשמל במקום העבודה. הדרישות לביצוע עבודות חשמל הן שאת העבודות האלו יבצע רק אדם שהוסמך לביצוע עבודות חשמל וקיבל הדרכה בטיחותית לזיהוי הסכנות ולהפחתת הסיכון הנלווה.

9. אי-התייחסות לכל התרחישים הצפויים
 
עובדים בעת תיקון תקלה ספציפית לעתים מתמקדים יתר על המידה במשימתם ועל ידי כך ראייתם נעשית צרה והם אינם רואים את התמונה המלאה, כך שלעתים קרובות מה שפוגע בהם אינו הדבר הספציפי שעליו עבדו, אלא גורם אחר בסביבת עבודתם.
התקן האמריקאי בנושאי בטיחות בחשמל:

 
NFPA 70E®, Standard for Electrical Safety in the Workplace® 

סעיף 110.5(H) קובע שעל הארגון לפתח נוהל של הערכת סיכונים כחלק מתוכנית הבטיחות בחשמל. תהליך זה מחייב:
 
  • זיהוי הסכנות.
  • הערכת הסיכונים.
  • היררכיית סיכונים: יישום נכון במניעת סיכונים על פי סדר עדיפות.

10. שימוש בציוד מגן אישי – עבודה על מעגל חי
 
בעת עבודה במערכת החשמל, בדרך כלל, יש לנתק את אספקת החשמל ככל האפשר. אולם אם המצב מחייב עבודה על מעגל חי, יש להשתמש בכלי עבודה מבודדים ובציוד מגן אישי מתאים. עבודה על מעגל חי מחייבת הקפדה על שימוש בציוד מגן אישי תקין, כמשקפי בטיחות או מגן פנים, כפפות מבודדות; יש להסיר שעונים ותכשיטים אחרים, לעמוד על שטיחון מבודד וללבוש בגדים חסיני אש. במקרה של חשש או או במקרה של פריצת הבזקי קשת חשמלית, הביגוד חסין האש חייב להיות מותאם לכך ולהבטיח שלא יתלקח או יימס על העור. עבודה במתקן חי תבוצע בהתאם לתקנות הבאות: "תקנות החשמל (עבודה במתקן חי או בקרבתו)".

11. הסתמכות על ידע שנצבר בתוך הארגון

"כאשר פיתוח תוכניות הבטיחות בארגון מסתמך על ידע מתוך הארגון, הוא לעתים לוקה בחסר וגם עשוי להיות מנוגד לנוהלי הבטיחות העדכניים. הידע הפנים-ארגוני חסר, בדרך כלל, שדה ראייה רחב יותר, מה שמוביל לתוכניות בטיחות בחשמל שלוקות בחסר", מציינת ג'ומה מניסיונה. כדי להימנע מכך, היא ממליצה שהעובדים המפתחים את תוכניות הבטיחות בחשמל ישתתפו בהדרכות בטיחות חשמל מוסמכות, יתייעצו עם חברות קטנות ובינוניות, המקבילות אליהם, בעת פיתוח התוכניות, ויבצעו עליהן ביקורות עצמאיות של צד שלישי.

רכיבי מפתח - תוכנית בטיחות בחשמל

NFPA מביא את רכיבי המפתח שצריכים להיכלל בתוכנית הבטיחות בחשמל המיועדת להגן על העובדים. הרכיבים שבתוכניות הבטיחות לחשמל (ESP - Electrical safety programs) נועדו במקורם להגן על העובדים מפני סכנות חשמליות במקום העבודה. התקינה האמריקאית NFPA 70E דורשת מהמעסיקים להכין תוכנית בטיחות בחשמל ולתעד זאת.

רכיבי המפתח של התוכנית

 
  • מודעות ותכנון בטיחותי.
  • עקרונות בטיחותיים.
  • נוהלי עבודה.
  • נעילה ותיוג.
  • בדיקות ומצב הציוד.
  • הערכה ובחינה תקופתית.


    מקור: NFPA
 
 
מודעות ותכנון בטיחותי

תוכנית הבטיחות בחשמל חייבת להיות בנויה כך שתחדיר בעובדים מודעות ומשמעת עצמית לבטיחות חשמל. כמו כן, הכשרת העובדים שיוכלו לזהות סכנות כגון, כבלים פגומים. כשעובדים  מתכוננים לביצוע עבודות הכרוכות בציוד חשמלי יש לבצע לפני תחילת העבודה תדרוך לעבודה ותוכנית בטיחות בעבודה.

עקרונות בטיחותיים

העקרונות הבטיחותיים המהווים את יסודות התוכנית ואשר צריכים להיכלל בה יכולים להיות מוגדרים בתחיקה, בתקינה, בניסיון מעשי או במקורות אחרים. במילים אחרות, עקרונות הבטיחות יפרטו כיצד יטופל נושא בטיחות החשמל במתקן. העקרונות יכולים לכלול בדיקה ופיקוח, הערכת הציוד החשמלי לגבי תקינות, תכנון כל העבודה וקביעה באיזה כלים וציוד יש להשתמש לביצועה.

נוהלי עבודה

יש להכין נוהלי עבודה מפורטים עבור כל סוג משימה או מטלה שעומדות להתבצע, הכוללת ציוד חשמלי. הנהלים צריכים להיות מצויים ונגישים לפני תחילת העבודה. יש לבחון את הנהלים, שלא נשמט מהם משהו; שמוזכרים בהם הכלים הנדרשים לביצוע העבודות, והמקומות והתנאים שבהם העבודה אמורה להתבצע, ולשפרם בהתאם. כמו כן, יש להכשיר את העובדים לפעול בהתאם לנהלים.

נעילה ותיוג

קביעת נוהלי נעילה ותיוג היא מרכיב מרכזי בבטיחות בעבודה בחשמל וחייבת להיכלל בכל תוכנית בטיחות חשמל. נוהלי נעילה ותיוג נועדו להבטיח שהציוד החשמלי מנותק ואינו יכול להיות מופעל בשנית לפני השלמת עבודות התחזוקה או התיקון. נוהלי נעילה ותיוג חייבים לכלול זיהוי מקורות האנרגיה, בידודם וניתוקם לפני תחילת העבודה.

בדיקות ומצב הציוד

תוכנית הבטיחות בחשמל צריכה להתייחס לבדיקות ולתחזוקה של ציוד חשמלי קיים, וכמו כן, עליה להתייחס להתקנת ציוד חדש נוסף ולשינויים שבוצעו בציוד קיים. הבדיקות של ציוד חדש צריכות לכלול את התקנתו לפי הנחיות היצרן, ולוודא שהציוד עומד בתקנים החלים עליו.

הערכה ובחינה תקופתית

יש לבחון תקופתית ולעדכן את תוכנית הבטיחות. מדדי בקרה וחקירת אירועים הם שני מרכיבים שיכולים לעזור בבחינת התוכנית. לדוגמה, מדדי הבקרה יכולים להיות שעות הכשרה פרטניות שהעובדים קיבלו או ירידה במספר היתרי הביצוע שהתבקשו. אם מתרחשת תקרית, תוכנית הבטיחות חייבת לכלול הוראות לדיווח ולחקירה. כמו כן, יש להנחות ולעודד את העובדים לדווח על כל פגיעה, ללא קשר לסיבה או לחומרתה, או התרחשות של מצב מסוכן. החקירה יכולה להוביל למסקנה שנדרשים עדכונים בנוהלי העבודה, בציוד המגן, בהדרכות ובמכשירי הבדיקה, כדי למנוע אירוע עתידי.
 
סיכום

על ידי הבנה והימנעות מטעויות בטיחות חשמל במקום העבודה, אפשר להפחית באופן משמעותי את הסיכונים הקשורים לחשמל במקום העבודה. יצירת סביבת עבודה בטוחה יותר לא רק מגנה על העובדים, אלא גם משפרת את פריון העבודה ומפחיתה את זמן ההשבתה כתוצאה מתאונות או כשלים בציוד. בטיחות בחשמל היא אחריות משותפת, וכולם חייבים לתרום לה באופן פעיל, כדי לשמור על מקום עבודה בטוח.
 
מקורות

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה