כניסה הרשמה צור קשר

שיטות וטכנולוגיות חדשניות למניעת אלימות במקומות עבודה

מאת: שחר אביגדורי, מדור ידע וחדשנות המוסד לבטיחות ולגיהות

תאריך:03/07/2023


למרבה הצער, אלימות במקום העבודה היא חלק בלתי נמנע מהמציאות היום-יומית שלנו. התופעה מתרחשת כמעט בכל מקום עבודה ובכל מקצוע שבו נבחר לעבוד. אנו חשופים לאלימות כעובדים, כמנהלים, כלקוחות או כעוברי אורח. שילוב שיטות טכנולוגיות עם מגוון הכלים הקיימים והמוכרים כיום (ראו בהמשך) יכול לסייע לצמצום התופעה ולהתמודדות עמה.  

אלימות במקום העבודה בארה"ב:

לפי הלשכה האמריקנית לסטטיסטיקה של העבודה (U.S. BUREAU OF LABOR STATISTICS), במהלך שנת 2020 איבדו כ-705 עובדים את חייהם בעת עבודתם. הם מהווים כ-15% מכלל מקרי הפציעות התעסוקתיות בארה"ב בשנה זו.

על פי נתוני הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקת עבֵרות שטופלו בבית המשפט U.S. BUREAU OF JUSTICE STATISTICS, במהלך שנת 2021 חוו כ-761,000 עובדים אלימות פיזית במקום העבודה ברחבי ארה"ב. כמו כן, נכון לשנת 2020, אלימות היא הגורם העיקרי למוות של נשים במקום העבודה והסיבה ל-25% מכלל מקרי המוות במקום העבודה. המספר המשוער של עובדים שנפצעו כתוצאה מאלימות במקום העבודה במהלך שנת 2020 הוא 20,050 (2.1 מקרי אלימות לכל 1,000 עובדים).

  מספר מקרי האלימות הלא-קטלניים במקום העבודה במדד של אחד לכל 1,000 עובדים בארה"ב בין השנים 2020-2011:



                      סך כל מקרי האלימות הקטלניים במקום העבודה בארה"ב בין השנים 2020-2011:



            מספר ממוצע של מקרי אלימות אשר בוצעו על ידי בני אדם לפי סקטור בארה"ב בין השנים 2011-2020:
 
פציעה התאבדות הריגה תעשייה
1448 60 150 מסחר, תעבורה ושירותים
925 21 71 נופש ואירוח
721 28 33 שירותים עסקיים ומקצועיים
120 23 33 שירותים נוספים
255 12 24 פיננסים
12953 16 22 שירותי בריאות והשכלה
118 22 15 בנייה
116 25 13 ייצור
44 15 9 כרייה
69 4 4 מידע

נתונים כלליים על אלימות בישראל:

על פי פרסום מכון המחקר והידע של הכנסת, נכון לנובמבר 2022 80% ממקרי האלימות כלפי אדם בישראל בוצעה כלפי גברים, ו-20% כלפי נשים. עם זאת, נשים היו רוב הקורבנות של תקיפה מינית (82%). 90% מהנשים שדיווחו על כך היו יהודיות. כמו כן, הייתה קרבה משפחתית (לדוגמה, בני זוג) בקרב 56% מהנשים שחוו אלימות פיזית, ובקרב 50% מהנשים שדיווחו על איומים.

 שיעור הנשים היהודיות והלא-יהודיות, שהיו קורבנות אלימות בשנת 2021, לפי סוג העבירות:


אלימות כלפי צוותים רפואיים בישראל:

לפי נתוני משרד הבריאות, כ-625 מקרי האלימות כלפי צוותים רפואיים בבתי החולים הממשלתיים התרחשו בשנת 2021 - ירידה משנת 2019, שבה התרחשו 861 מקרים כאלו באותם המקומות. עם זאת, מחצית מהמקרים בשנת 2021 הוגדרו כמקרי אלימות פיזית - עלייה של 12% בשיעור מקרים אלו, בהשוואה לשנת 2019. בסך הכול, היו בכלל המוסדות הרפואיים שמסרו נתונים (בתי חולים ממשלתיים וקופות החולים כללית ומאוחדת) 22,954 אירועי אלימות בשנה בין השנים 2018-2021, ורק בחמישית מהם הוגשה תלונה רשמית למשטרה.

כלל מקרי האלימות כלפי צוותים רפואיים בבתי החולים הממשלתיים בישראל בין השנים 2018–2021 והתפלגות סוגי המקרים (פיזי/רכוש ומילולי/איום).

חסרים נתונים של מקרי האלימות ביתר ענפי העבודה בישראל.

הדרכים המוכרות והידועות למניעת אלימות במקום העבודה הן:
 
  • חקירת עומק על הרקע של העובדים החדשים.
  • יישום מדיניות חזקה, עקבית, שוויונית ומענישה נגד אלימות, המעבירה מסר ברור וחד-משמעי נגד אלימות לכל סוגיה: הטרדה, בריונות, איומים, התנהגות בעייתית וכד'.
  • תקשורת טובה בין כלל העובדים, בין צוותי העבודה ובין העובדים להנהלה. יצירת קו תקשורת בטוח ויעיל עבור כלל העובדים.
  • הגברת המודעות לבריאות הנפש כחלק מתוכנית האימון וההדרכה לכלל העובדים.
  • עידוד עובדים להכלת השונה ולקבלת הבדלים אישיים וחילוקי דעות בקרבם.
  • הצעת דרכי פתרון טובות במקרים של מחלוקות אישיות.
  • בלימת סכסוכים בין עובדים לפני שיהפכו למקרי הטרדה או אלימות.
  • ניהול ביקורת ומעקב חיצוניים למקום העבודה.
  • עידוד עובדים לדווח על כל מקרה אלימות.
  • אחזקת כמות מינימלית של משאבים ונכסים למניעת מקרי שוד וביזה.
  • זיהוי מוקדם של סיכונים ארגוניים פוטנציאליים, אשר עלולים להוביל לאלימות.
  • חקירה וניתוח מעמיקים של מקרי אלימות לאחר התרחשותם.
נוסף על דרכים אלו, אפשר לשלב מגוון רחב של כלים טכנולוגיים חדשניים למניעת אלימות במקום העבודה.

הכלים הטכנולוגיים, מטרותיהם והדרכים לשלב אותם בעבודה:

אפשר לחלק את סוגי הטכנולוגיות השונים לשלוש קטגוריות, לפי מטרתן: מניעה, הפחתה ותגובה.

1. 
טכנולוגיות מונעות:
 
טכנולוגיות המיועדות לחזות מראש מקרי אלימות בעבודה כדי למנוע את התרחשותם.
 
  • קונסולות של מציאות מדומה או רבודה (Virtual Reality/Augmented Reality), שנועדו לתרגל ולאמן את העובד בסביבה ממוחשבת וריאליסטית באמצעות קסדת מציאות מדומה או מחשב, המאפשרים תזוזה של 360 מעלות. טכנולוגיה זו יכולה לשמש ככלי לסימולציה, לדיווח על תקריות, להרגעת מצבים, לזיהוי סימנים מקדימים לאלימות וככלי לתגובה במצבי חירום.
לדוגמה, בשנת 2022 רופאים ואחיות מסידני שבאוסטרליה עברו תוכנית אימונים והכשרה מיוחדת בשם "Code Black", שביצעה הדמיה של מצבי אלימות ופרובוקציה כלפי עובדים בבתי החולים. מטרת האימונים הייתה להקנות לעובדים את הכישורים הנדרשים במצבים אלו, כגון זיהוי סימנים מקדימים ויכולת להפחית את ההסלמה של מקרי האלימות בעת התרחשותם.

תמונה מהדמיה זו:

 
  • מעקב אחר עובדים ברשתות חברתיות. אפשר לעקוב אחר שימוש של עובדים או "מגויסים מטעם" ברשתות חברתית, כדי לזהות איומים פוטנציאליים וגורמים חיצוניים, כגון מזג אוויר או אי-שקט פוליטי, העלולים להאיץ התנהגות אלימה במקום העבודה. לעתים, יש להנהלה גישה לרשת תקשורת של העובדים, כמו אינטרנט או קבוצות ווטסאפ, שבה אפשר לזהות סימנים של אלימות פוטנציאלית או להוכיח אותם לאחר התרחשותה.
  • טכנולוגיה שמונעת גישה לחלקים ממתחם העבודה ומגבילה תנועה. מחסומים, תגי זיהוי, קוראים ביומטריים, שערים, מערכות סגר אוטומטיות למצבי חירום, מערכות אזעקה ומכשירים לזיהוי מתכות.


 
  • תוכנות מעקב ואבטחה. מצלמות אבטחה, אזעקות ומערכות לזיהוי פנים. יש להתקין אותם במקומות שבהם יש חשש לאלימות, כגון, חדר הפסקה, חדר עובדים, משרד המנהל, כניסות ויציאות אל מתחם העבודה וממנו, חניות וכד', וכן, במקומות שבהם חל איסור כניסה מפורש לעובדים.
  • מערכות לזיהוי כלי נשק. אפשר להשתמש במערכות של בינה מלאכותית ולמידת מכונה, המקבלות מסרים מחיישנים או ממצלמות, לצורך זיהוי מוקדם של איומים מכלי נשק ולצורך תגובה אליהם.
  • תוכנות לניתוח וידאו ואודיו. תוכנות שנועדו למעקב, לניתוח ולניהול של מידע, הכולל אודיו ווידאו. התוכנות מקושרות לאלגוריתמים מתקדמים ולבינה מלאכותית לצורך זיהוי מספר רב של חפצים, קולות, פעולות או אנשים.

להלן דוגמאות לחברות העוסקות בפיתוח תוכנות כאלו: SpotAI, IntelliVision, Agent Video Intelligence, Pure Tech Systems, Eagle Eye Networks, Gorilla Technology ו-Clarifai.

2. 
טכנולוגיות הפחתה:
 
טכנולוגיות שאפשר להשתמש בהן כאשר מתעורר חשד לאלימות, כדי למנוע אלימות או להפחית את חומרתה לאחר שכבר החלה להתרחש.  
 
  • מערכות סימון (Flagging Systems) ואיסוף מידע. מערכות לתיעוד המצב הבריאותי או הנפשי של העובדים וההתנהלות האלימה או המסוכנת בקרב עובדים, בייחוד אלו שיש להם עבר אלים מוכח. המערכות מתריעות על מצבי סיכון מתפתחים או מסלימים.
  • שלטים דיגיטליים וחתימה דיגיטלית מחוץ לחדרי עבודה. מערכות שאוספות מידע על תנועת עובדים (או חולים בבית חולים) באמצעות חתימות דיגיטליות שעליהם לבצע. השימוש בסימן מוסכם ומינימליסטי, כמו סימן קריאה, יוצר ערנות ושפת תקשורת מוסכמת, מונע סרבול ויזואלי ולא מעביר מידע מעבר לזה הדרוש בסיטואציה נתונה.
 
  • כפתורים או אפליקציות למצבי חירום. אמצעים אלו נועדו לשליחת התראות מצוקה שקטות במצבי חירום, תוך שימוש במערכת התראות המונית במקרים של שוד וביזה, עימותים, בני ערובה, פריצות וכד'.

 
  • מעקב אחר עובדים בעלי מורל ירוד או עובדים בסיכון לפי מיקום ובזמן אמת. בדרך כלל באמצעות אפליקציה, מכשיר הניתן ללבישה או כלי תקשורת דו-כיווני (כמו ווקי טוקי), מצלמות אבטחה מסוג טלוויזיה במעגל סגור (CCTV), מוניטורים ציבוריים או מצלמות גוף, והצבתם במקומות שמוּעדים לאלימות.

3. טכנולוגיות תגובה:
 
טכנולוגיות שאפשר להשתמש בהן כתגובה למקרי אלימות ולצורך ניתוח המקרים לאחר התרחשותם.
 
  • תוכנות לניהול חכם של תיקים (Intelligent case Management Software). תוכנות שנועדו לסייע לארגונים לעקוב אחר תקריות אלימות במקום העבודה ולנתח אותן, לאתר התנהגויות ודפוסים מטרידים ולתעד מהלך חקירות של מקרי אלימות, תלונות, פעולות מתקנות, פיטורים או הפרות של מדיניות.

להלן דוגמאות לתוכנות כאלו: Apricot של חברת Social Solutions, CyberCPR, Infor Human Resources, Nuxeo, Smart Case Management Software Solutions ו-IBM Case Manager של חברת IBM.
 
  • תוכנות למיפוי דיגיטלי של מתחם הארגון (Digital Floorplan and Mapping Software). תוכנות שעוקבות אחר המתרחש במקום העבודה באמצעות מפה אינטראקטיבית של המתחם הפיזי. באמצעותן, יכול הארגון ליצור תוכנית תגובה למצבי חירום, שכוללת מיפוי יעיל של מסלולים, אימון מדויק יותר של עובדים, תכנון תגובה מידית וניווט טוב יותר עבור מגיבים ראשונים. קיימות גם תוכנות המאפשרות למשתמש ליצור ולערוך בעצמו את המפה, בתלת-ממד ובדו-ממד.

להלן דוגמאות לתוכנות כאלו: floorplancreator.net, floorplanner.com ו-smplrspace.com.

רשימת הפתרונות הטכנולוגיים שהוצעו להלן, בהתאם לשלב שבו הם יכולים להשתלב:



לסיכום,
לצערנו, תופעת האלימות נובעת מן הטבע האנושי, ומקרי אלימות המתרחשים במקום העבודה יכולים לנבוע ממספר רב של גורמים, שאינם קשורים בהכרח למקום העבודה עצמו. עם זאת, קיים כיום מגוון רחב של כלים טכנולוגיים חדשניים, אשר אפשר להשתמש בהם ולשלבם יחד עם הכלים המוכרים והידועים כדי למנוע או למגר את התופעה טרם התרחשותה ובכל שלב שלה.


מקורות

אלימות נגד צוותים רפואיים בבתי החולים
♦ אלימות כלפי נשים - נתונים לקראת היום הבין-לאומי למאבק באלימות כלפי נשים
♦ אלימות במקום העבודה? לא בישראל - גלובס

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה