כניסה הרשמה צור קשר

שינויי האקלים והשפעותיהם על בטיחות ובריאות העובדים – שילוב בתוכנית לניהול הבטיחות

מאת:מהנדס דוד זיו, המוסד לבטיחות ולגיהות

תאריך:20/12/2022


הקדמה

שינויי האקלים אינם מוטלים בספק. הם מתרחשים כעת והשפעותיהם עוד צפויות לגדול בעתיד הקרוב. האתגרים והאיומים שמביאים איתם שינויי האקלים מאופיינים בעליית טמפרטורות, בשינוי דפוסי המשקעים, בהתרחשות בעוצמה מוגברת של אירועי מזג אוויר קיצוניים, כגון גלי חום ושרפות, בצורת, סערות וסופות, הצפות ושיטפונות.

כאשר נתוני הסביבה משתנים ומידרדרים כתוצאה מהשפעות שינויי האקלים, וזאת, למרות המאמצים המתמשכים לשמירת הקיימוּת, בהכרח יהיו לכך השלכות על בטיחות ובריאות העובדים. ארגונים רבים, במיוחד אלה שיש בהם עובדי חוץ, או שעיסוקם כולל פעילות במקומות המושפעים מאירועי אקלים, דוגמת חקלאות, בנייה ותשתיות, יידרשו, ללא ספק, לשינויים משמעותיים במודלים התפעוליים, במדיניות ובנהלים הקשורים אליהם, ויהיו לכך גם השלכות כלכליות.

אנשי מקצוע בתחום הבטיחות והבריאות בעבודה יידרשו יותר ויותר לסייע לקובעי מדיניות ולארגונים ציבוריים להתמודד עם תופעת שינויי האקלים, עם ההידרדרות הסביבתית, עם זיהום האוויר ועם ההשפעות של כל הגורמים האלה על הבטיחות בעבודה. עובדים בסביבה חמה, שירותי הצלה וחירום, יהיו בסיכון מוגבר לפגעי מזג אוויר. על מעסיקים לזכור שאירועי אקלים יכולים להתרחש כל השנה, ולהיות מודעים להשלכות.


שרפות


מקור: OHS CANADA


שיטפונות


מקור: OHS CANADA


המגזרים

שינויי האקלים כבר גרמו להשפעות שליליות על מקומות עבודה יצרניים. הבעיה תבוא לידי ביטוי בעיקר במגזרים התלויים במשאבי טבע, כגון חקלאות, כריית מחצבים, אך לא רק בהם. פגעי מזג אוויר קיצון ואסונות טבע כנראה ישבשו מגזרים של אספקת אנרגיה ומים, בנייה, כל סוגי התחבורה (קרקע, אוויר וים) ותיירות. 

הרס של תשתית קריטית עלול להיות קטלני, כיוון שהוא ייצור עומס על שירותי החירום וההצלה, על מגזר הבריאות ועל שירותים ציבוריים אחרים. ההשלכות יהיו גם על התעשייה והייצור, על הבנייה ועוד. ההשפעה תהיה ישירה, אך גם עקיפה כתוצאה מזליגה מהמגזרים המושפעים ישירות. כמו כן, יושפעו הבנקים וחברות הביטוח.

מגזרים בסיכון 


מקור: A GUIDE FOR TRADE UNIONS 

 
היערכות / הסתגלות

עלות ההסתגלות לשינויי האקלים גבוהה, אך עלויות אי-ההסתגלות גבוהות יותר. בתוכנית הסביבה של האו"ם נטען כי עלויות ההסתגלות השנתיות במדינות מתפתחות כיום הן כ-70 מיליארד דולר בשנה וצפויות להכפיל את עצמן לפחות עד 2030, ולעמוד על יותר מפי 4 עד 2050. עם זאת, מתקבלת תרומה חוזרת להשקעה - הבנק העולמי קבע, שבכלכלות מעבר, הנמצאות בתהליך של צמיחה, כל דולר שהושקע בהתאמת התשתיות לשינויי אקלים מניב הטבות של 4 דולרים.
 
תחיקה
 
תוכנית לניהול הבטיחות
 
תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), תשע"ג-2013 מסדירות את הפעולות הניהוליות והמקצועיות, הנדרשות לניהול בטיחותי של המשימות והתהליכים, בהתאמה לענפי המשק השונים.
 
תקנה 5 - הוראות חובה בתוכנית בטיחות מסדירה נושא זה, ובין השאר:
 
  • מערך הטיפול והתגובה לאירועי בטיחות ולמצבי חירום במקום העבודה;
  • אישור ובקרת הכנסתם של גורמי סיכון חדשים למקום העבודה ושילובם בתהליך המפורט.
 
תקינה

התקינה הקיימת כיום בישראל ומחוצה לה הכירה בחשיבות הנושא ופיתחה ואימצה תקנים בין-לאומיים (ISO), כלליים ופרטניים, המתייחסים לנתוני הסביבה והאקלים:
 
תקינה כללית

תקן מס' 45001 – מערכות ניהול בטיחות בתעסוקה - דרישות והנחיות לשימוש שפורסם על ידי הארגון הבין-לאומי לתקינה (ISO) ואומץ גם בישראל כולל גם התייחסות לנושאים חיצוניים, המהווים סיכונים הקשורים לבטיחות בעבודה.

תקינה ייחודית

הארגון הבין-לאומי לתקינה (ISO) הכיר בחשיבות השפעת שינויי האקלים והשפעתם על בטיחות העובדים, ופרסם בשנים האחרונות תקנים בנושא זה.
 
 ISO 14090 :2019  - התאמה לשינויי אקלים - עקרונות, דרישות והנחיות. 

התקן מציע מסגרת המאפשרת לארגונים לתת את הדעת על הכללת נושא שינויי האקלים בעת תכנון ויישום מדיניות, אסטרטגיות, תוכניות ופעילויות.
 
ISO 14091:2021 - התאמה לשינויי אקלים - הנחיות בנושא פגיעות, השפעות והערכת סיכונים.
 
תקן זה (התאמה לשינויי אקלים) נותן קווים מנחים להערכת הסיכונים הקשורים בהשפעות העתידיות של שינויי האקלים. התקן מתאר ועוזר להבין את הפגיעות של שינויי אקלים וכיצד לפתח וליישם הערכת סיכונים נכונה בנושא זה. התקן מסייע גם להערכת סיכונים לשינויי אקלים בהווה ובעתיד. הערכת סיכונים על פי תקן זה מספקת בסיס לתכנון, ליישום, לניטור ולהערכה של התאמה לשינויי האקלים עבור כל ארגון, ללא קשר לגודל, סוג ואופי.
 
סיכום
לאור המציאות הנוכחית ולאור הצפי להתרחשות מוגברת של אירועי מזג אוויר קיצוניים, צריכה להיות היערכות עבור קבוצות עובדים ופעילויות העשויות להיות מושפעות מהפכפכות מזג האוויר ומהסיכונים הנובעים ממנו, ויש לכלול אותם בתוכניות הבטיחות השונות (תוכנית לניהול הבטיחות).
 
ההסתגלות לאקלים משתנֶה יכולה להניב תשואות חיוביות כל עוד קיימים כלים ומנגנונים ליצירת יעדים מוחשיים ולשיטות עבודה מומלצות.
 
"ככל שאתה מוכן יותר, כך תוכל לפעול טוב יותר ולהבטיח את בטיחות העובדים במהלך אירוע מזג אוויר קיצוני", אמר אל ג'ונסון, ראש מחלקת שירותי המניעה WorkSafeBC (עבודה בטוחה) בקנדה.

מקורות
 
 
Climate change challenges, The next major hazardOHS CANADA, CANADA’S OCCUPATIONAL HEALTH & SAFETY MAGAZINE ♦
The role of the ILO in addressing climate change and a just transition for all, ILO- Governing Body ♦
ISO 14090:2019 - Adaptation to climate change - Principles, requirements and guidelines ♦
ISO 14091:2021 - Adaptation to climate change - Guidelines on vulnerability, impacts and risk assessment 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה