כניסה הרשמה צור קשר

אקלים משרדי

מאת:אביטל רדושר, מדריכת ארגונומיה ארצית, המוסד לבטיחות וגיהות

תאריך:17/12/2020


בשנים האחרונות רבים מאוכלוסיית העולם עובדים במשרד בצורה זו או אחרת כתוצאה מהתפתחות הטכנולוגיה. מנתוני תעסוקה הלשכה הישראלית לתעסוקה נמצא כי בשנת 2017 81.7% מהמועסקים בישראל הם עובדים בענפי השירותים ורק 17.3% מהמועסקים בישראל עובדים בענפי התעשייה. מדע הארגונומיה הוא להתאים את סביבת העבודה לעובד. כאשר אופי העבודה משתנה, יש לוודא שהוא תואם את יכולותיו או את מוגבלויותיו של העובד. לבד מהממדים הפיזיים של עמדת העבודה, יש להביא בחשבון גם תנאים סביבתיים, כגון תאורה, אקלים ורעש.

אקלים

העבודה מתבצעת ביעילות ובבטיחות כאשר העובד חש בנוח בסביבת עבודתו. לאקלים סביבת העבודה עלולה להיות השפעה חיובית או שלילית על הנוחות ועל היעילות בעבודה.

נוחות תרמית

תחושת נוחות מתקבלת כשהגוף אינו צריך להפנות משאבים לשמירה על חום פנימי תקין. הטמפרטורה הפנימית של גוף האדם עומדת על 37 מעלות צלסיוס, בקירוב. נוחות תרמית פירושה שאדם שלובש כמות נורמלית של בגדים לא מרגיש חום או קור קיצוניים. נוחות תרמית חשובה הן לרווחת האדם, והן לפריון העבודה. העדפה בנוגע לטמפרטורה שונה בין אנשים, ואין טמפרטורה אחת שיכולה להתאים לכולם. מצד אחד, משרד מחומם מדי עלול לגרום לעובדים לעייפות מוגברת. מצד שני, סביבה קרה גורמת לקושי לשמור על ריכוז בעבודה, לחוסר מנוחה ולהיסח דעת. שמירה על תנאים תרמיים מתאימים חשובה למניעת סטייה, ולו הקלה ביותר, ונוחות תרמית יכולה להשפיע על ביצועים של עובדים ועל בטיחותם.

נוחות תרמית מושפעת בין השאר מהגורמים הבאים:

 
  • קצב חילוף חומרים, או רמת פעילות פיזית של האדם
  • לבוש, כולל ציוד מגן
  • טמפרטורת החדר
  • מהירות האוויר - קצב תנועת האוויר
  • לחות

כדי לדעת אם האקלים המשרדי מתאים לעובדים, יש להביא בחשבון את מרכיביו העיקריים, הכוללים טמפרטורה, לחות וזרימת אוויר. כל אחד מהמרכיבים צריך להתאים לסביבת העבודה. כאשר שומרים על סביבת עבודה נוחה ונעימה אפשר להגביר את היעילות.

הטמפרטורה המתאימה ביותר תלויה בעונות השנה. לרוב, היא נעה בין 24-20 מעלות צלסיוס. יש להתחשב במזג האוויר ובעונות השנה. בחורף, טמפרטורה של 24 מעלות עלולה להיות קיצונית לעומת מזג האוויר מחוץ למשרד. כמו כן, האנשים, לרוב, יתלבשו בלבוש חם בעונה הזו ויסבלו מחום אם הטמפרטורה בתוך המשרד תהיה גבוהה מדי. רצוי להתאים את הטמפרטורה לגודל המשרד. רצוי לנסות טמפרטורות שונות ולקבוע את המתאימה להעדפת רוב עובדי המשרד. בנוסף חוץ מהטמפרטורה הכללית במשרד, רצוי לשקול גם טמפרטורות בעמדות עבודה שונות, בהתאם למיקומן. לדוגמה, ישיבה בסמוך לחלון לא מבודד מספיק, או משטחי מתכת קרים, עלולים ליצור תחושת קור.

מנגד, טמפרטורה הנפלטת ממכשירים בסביבת העבודה, כגון מחשב, גופי תאורה, אור שמש מהחלון ועוד, תעלה את הטמפרטורה בעמדת העבודה.


הקרב בין המינים

אין זה סוד שקיימת מלחמה עתיקה יומין בין נשים וגברים על טמפרטורת החדר. מחקרים מראים כי נשים מרגישות בנוח בטמפרטורה שגבוהה בשלוש מעלות יותר מ\ו של גברים, בדרך כלל. לכן, יש להתחשב בהרכב האוכלוסייה במשרד ולבצע התאמות נדרשות.

לחות

רמת לחות מוגברת תגביר את תחושת עומס החום. ככל שמזג האוויר לח, כך גם תעלה הלחות במשרד. לחות גבוהה מדי תגרום לאי-נוחות, להזעה, להחמרת ההשפעות של טמפרטורה גבוהה, לעייפות ועוד. לחות נמוכה מדי תגרום לבעיות נשימה. רמות לחות מיטביות הן בין 30 אחוז ל-60 אחוז. אם מערכת מיזוג האוויר מאפשרת שליטה בלחות, מומלץ לשמור על טווחים אלו. אם אין אפשרות שליטה, מומלץ לשקול שימוש במכשיר אדים או מסיר לחות, לפי הצורך, שיסייע לשמירה על נוחות אקלימית במשרד.
תנועת האוויר המומלצת בסביבה משרדית היא פחות מ-0.2 מטר לשנייה - שווה ערך לרוח קלה. חשוב לבחור של פתחי אוורור במשרדים, שימזערו תנועת אוויר מהירה מדי בקרבת העובדים.

לסיכום: כדי לשמור על נוחות תרמית בעבודה מומלץ להקפיד על הדברים הללו:

 
  • התאמת מיזוג האוויר (טמפרטורה נוחה) לרוב העובדים
  • שימוש בפתחי אוורור מתכווננים, כדי לכוון את זרימת האוויר, כך שלא תפגע ישירות בעובדים.
  • שליטה והתאמה של תאורה ישירה הן חיצונית (שמש), והן פנימית (גופי תאורה), באמצעות תריסים ואמצעי כינון נוספים.
  • צמצום עד למינימום של הבדלים תרמיים בין החלק העליון של הגוף לכפות הרגליים
  • הקפדה על זרימת אוויר מספקת. תחושות של "מחנק" יכולות להיווצר כאשר זרימת האוויר נמוכה.
  • בצעו התאמות מקומיות לעובדים הזקוקים לכך.

מקורות
 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה