כניסה הרשמה צור קשר

קשיי התעסוקה של אנשים עם מוגבלות בימי קורונה

מאת:לבנת כהן, פסיכולוגית ארגונית, המוסד לבטיחות ולגיהות


עובדים עם מוגבלות מתמודדים עם סיכונים רבים גם בשגרה ופגיעים יותר מאחרים, עקב הלקות שלהם והעבודות שבהם הם מועסקים. יותר עובדים עם מוגבלות נמצאים בסיכון בריאותי, ואינם מגיעים למקום עבודתם בתקופת הקורונה, מחשש להידבקות. אך עובדים עם מוגבלות מעלים את רווחיות החברה; לחלקם כישורים גבוהים מהממוצע וגם נאמנותם לארגון גדולה. שילובם בשוק התעסוקה הוא הרווח של כולנו.

מגפת הקורונה הפכה במשך הזמן למשבר הקורונה, אשר זימן אתגרים רבים לעולם כולו. אתגרים אלה הועצמו בקרב אוכלוסיות בסיכון. אנשים עם מוגבלות הם כ-20% מכלל האוכלוסייה בישראל, והמוגבלויות הן פיזיות, חושיות, קוגניטיביות ונפשיות. על האתגרים שאיתם הם מתמודדים במציאות היום-יומית, נוספו אתגרי משבר הקורונה. המגפה והשלכותיה הבריאותיות-כלכליות-חברתיות-נפשיות הגדילו את הפערים בכל תחומי החיים בין אנשים עם מוגבלות לבין אנשים ללא מוגבלות.
 

אתגרים של עובדים עם מוגבלות בזמן המגפה

אתגרים בתעסוקה: הוצאה לחל"ת 

בשנים האחרונות יש מגמה חיובית בשיעור העסקת אנשים עם מוגבלות, אבל שיעורי ההעסקה האלה עדיין נמוכים לעומת שיעורי ההעסקה של אנשים ללא מוגבלות, והם עומדים על כ-60% מכלל האנשים עם מוגבלות בגילאי העבודה.     
 
משבר הקורונה פגע בתעסוקה של כלל האוכלוסייה. מנתונים שפורסמו על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי 65% מהעובדים הוצאו לחופשה, פוטרו או שהופסקה עבודתם. אלא שהמשבר פגע יותר בעובדים עם מוגבלות מאשר בעובדים ללא מוגבלות. פי 3.8 יותר עובדים עם מוגבלות הוצאו לחל"ת, ביחס לעובדים ללא מוגבלות. 5.2% מהמועסקים עם מוגבלות שבו מהחל"ת, לעומת 9.5% בקרב כלל הציבור (זאת, מנתוני שאלון שהועבר על ידי נציבות השוויון למעסיקים בחודש מאי 2020). כמו כן, בחודשי המשבר נרשמה עלייה של 50% במספר הפונים לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות בנושאי תעסוקה, לעומת שנים קודמות, מה שמלמד על היקף המצוקה בשטח.

בארה"ב, קרוב למיליון עובדים עם מוגבלות איבדו את עבודתם מאז הכריז ארגון הבריאות העולמי על פרוץ המגפה, בחודש מארס 2020. מאז, אחד מתוך חמישה עובדים עם מוגבלות פוטר מעבודתו, לעומת אחד מתוך שבעה עובדים מהאוכלוסייה הכללית. על פי הלשכה לסטטיסטיקה בארה"ב (U.S Bureau of Labor Statistics), רוב הפיטורים היו במגזר הקמעוני ובמגזר האירוח - שני מגזרים שבשגרה מעסיקים מספר גדול של עובדים עם מוגבלות.
  

חזרת עובדים מחל"ת

שאלון מעסיקים, שנערך בישראל, בחן את האתגרים בהעסקת אנשים עם מוגבלות במהלך משבר הקורונה. המעסיקים ציינו קשיים בהחזרת עובדים עם מוגבלות מחל"ת. בין השאר, צוין הצורך להקדיש תשומות ניהוליות לליווי עובדים עם מוגבלות, הצורך להתאים את סביבת העבודה לפי הוראות משרד הבריאות לעובדים עם מוגבלות וחוסר רלוונטיות לתפקידים של העובדים כתוצאה משינויים במשק. חוסר הרלוונטיות נובע, בין היתר, מקושי בגמישות לבצע תפקידים נוספים לתפקיד הרגיל בשוטף. כמו כן, חלק מן העובדים עם מוגבלות נמצאים בקבוצת סיכון בריאותי, ולכן, אינם יכולים להגיע למקום העבודה, מחשש להידבקות במגפה.

יש להביא בחשבון את העובדה שבמשברים כלכליים קודמים, למשל במשבר ההיי-טק בשנת 2001, ובמשבר הפיננסי בשנת 2008, חלפו שנתיים עד שהעובדים עם המוגבלות חזרו למעגל התעסוקה, וזאת, לעומת התאוששות מהירה יותר של המשק הכללי. על פי ניסיון העבר, אנשים עם מוגבלות, אשר נכנסים למעגל האבטלה ועוברים לקבלת קצבאות נכות, מתקשים לחזור למעגל העבודה.

 סקר שהתקיים בארה"ב ב-200 ארגונים, המעסיקים יחד 8.7 מיליון אנשים, מצא שדרך החזרה לעבודה של אנשים עם מוגבלות רצופה קשיים. לארגונים רבים אין תרבות הכוללת התייחסות לעובדים עם מוגבלות (disability-inclusive cultures). למעסיקים רבים אין מספיק התאמות הנדרשות להעסקת עובדים עם מוגבלות, ורק מעט מנהלים המגייסים עובדים חדשים מקבלים הדרכה בנושא מוגבלות - הדרכה הנדרשת לצורך גיוס יעיל של עובדים עם מוגבלות.


אתגרים של עובדים עם מוגבלות בעבודה מהבית

עובדים עם מוגבלות, שעובדים מהבית בזמן המגפה, נתקלים בקשיים הקשורים לציוד ולמערכות מחשוב (טכנולוגיית ההנגשה לא מתממשקת עם מערכות תפעוליות בארגון, או שיש מחסור בעמדות עבודה מהבית), בקשיים הנובעים משינויים בתפקיד ובקשיים הנובעים מקבלת הנחיות מרחוק.
 
  • עובדים עם מוגבלות שכלית סובלים מתחלואה נלווית גבוהה ביותר.
  • התחלואה הנלווית הגבוהה ביותר רווחת בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית חמורה, ולכן, הם נמצאים בסיכון גבוה ביותר לחלות בקורונה.
  •  נשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות בקורונה, מאשר גברים.
  • אנשים מבוגרים עם תסמונת דאון נמצאים גם הם בסיכון גבוה לחלות בקורונה. לרבים מהם יש בעיות לב ובעיות נשימה, ונוסף על כך, סיכון של 55% לדמנציה החל מגיל 55.
   
אתגרים בתעסוקה של עובדים עם מוגבלות בימי שגרה

האתגרים המגוונים שאיתם מתמודדים עובדים עם מוגבלות בזמן מגפת הקורונה מתווספים על האתגרים היום-יומיים שאיתם הם מתמודדים בזמן שגרה.

סיכונים הקשורים למוגבלות של אותם עובדים זהים לאלה שעובדים ללא מוגבלות מתמודדים איתם כשהם מבצעים תפקיד זהה. עם זאת, עובדים עם מוגבלות מתמודדים עם סיכונים נוספים והם פגיעים יותר עקב הלקות שלהם, כפי שאדם עם בעיות גב יהיה רגיש יותר לסיכונים של ניטול ידני, בהשוואה לעובד ללא בעיות בריאות כגון אלה.

נוסף על הסיכונים שקשורים ללקויות העובדים, הם חשופים גם לסיכונים שקשורים לסוג העבודה שהם מבצעים. עובדים עם מוגבלות מועסקים לרוב בעבודה זמנית או בעבודה חלקית בתפקידים שדורשים מיומנות נמוכה. בתפקידים אלה יש סיכונים פסיכו-חברתיים מוגברים, כמו לחץ וחרדה, הנובעים, בין היתר, מעצמאות נמוכה בתפקיד, משביעות רצון מעטה ומחוסר ביטחון תעסוקתי. עובדים עם מוגבלות נתקלים גם בדעות קדומות, באפליה, בהצקה ובהטרדה, הגורמים ללחץ מוגבר, לחרדה ולדיכאון.

עבודות המבוצעות על ידי עובדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית במקומות של תעסוקה מוגנת יכולות להיות מסוכנות, באופן כללי. עבודות שכיחות כוללות ייצור קל, עבודות מִחזור, הרכבה, שמירה, כביסה תעשייתית ועבודות במחסן סחורות. כמעט בכל העבודות האלה שיעור הפגיעוֹת גבוה מהממוצע.

נפילה - אנשים עם מוגבלות נמצאים בסיכון גבוה יותר להיפגע מנפילה, מאשר אנשים ללא מוגבלות. יש אנשים עם מוגבלות התפתחותית שעוברים שינויי התנוונות כבר בגיל 35, כך שאנשים עם מוגבלות התפתחותית נמצאים בסיכון נפילה גבוה עוד יותר.

בטיחות -  מחקר שנערך על ידי המכון לבטיחות וגיהות בעבודה בקנדה (Institute for  Work and Health - IWH), מצא שעובדים עם מוגבלות חשופים לסיכונים בעבודה יותר מעמיתיהם ללא המוגבלות. עובדים עם מוגבלות דיווחו על שילוב של חשיפה לסיכונים עם הגנה לא מתאימה בבטיחות ובבריאות תעסוקתית (נהלים ומדיניות בבטיחות שלא מתאימים לעובדים עם מוגבלות), ועם היעדר אישור להגנה כזו (לדוגמה, אין לעובדים עם מוגבלות הרשאה לדווח על מצבים מסוכנים בעבודה).

אחד החוקרים ציין שהמחקר מציף את העובדה שאנשים עם מוגבלות עובדים בעבודות מסוכנות יותר מאשר עובדים ללא מוגבלות. הוא מעלה את האפשרות שלאנשים עם מוגבלות יש היצע קטן של עבודות. דעה זו מתיישבת עם הנתונים שעלו במחקר, המצביעים על כך שאנשים עם מוגבלות עובדים לעתים קרובות בעבודות זמניות או חלקיות, שנחשבות כעבודות מסוכנות.

החוקרים מצביעים על כך שאנשים עם מוגבלות עלולים להיות פגיעים יותר לסיכון של פגיעה בעבודה. עם זאת, נוהלי בטיחות מתאימים והתאמות לאנשים עם מוגבלות עשויים להפחית את החשיפה לסיכונים ולשפר את בטיחותם.

היעדר הדרכת עובדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית - עובדים עם מוגבלות שכלית, בדרך כלל, אינם מקבלים הדרכה בבטיחות. כשהם עוברים הדרכה, היא מורכבת מהוראות מה מותר ומה אסור להם לעשות בהתייחס לפעילות מסוימת. הדרכה כזו אינה מלמדת את העובדים מיומנויות. כדי להתמודד עם סיכונים במקום העבודה, הם נדרשים לקבלת מיומנויות שיסייעו להם בהערכת סביבתם החדשה, וכן, מיומנויות שמלמדות כיצד לפתור בעיות כשהמשימה או המצב משתנים, או כשמתרחש דבר בלתי צפוי.

מקורות

 
Examining occupational health and safety vulnerability among Canadian workers with disabilities  online: 26 May 2017.
Are people with disability at risk at work? A review safe work of Australia.
People with an intellectual disability vulnerable to adverse outcomes of COVID-19 warns Trinity expert Trinity College Dublin, March 2020.
Staying Safe at WorkCDC centers for Disease for control and prevention 2016.
Workers with disabilities  Osh wiki.
Workers with disabilities report greater hazard exposure and lower protection Institute for Work and Health At Work, Issue 90, Fall 2017: Institute for Work & Health, Toronto.  
GETTING TO EQUAL: THE DISABILITY INCLUSION ADVANTAGE A research report produced jointly by AAPD Disability in 2018.     
A systematic review of the benefits of hiring people with disabilities Sally Lindsay, Elaine Cagliostro, Mikhaela Albarico, Neda Mortaji, and Leora Karon university of Toronto 2018
Why Hiring People With Disabilities Is Good for Business  Kiely Kuligowski 2018.
Guidance for the Treatment and Management of COVID-19 Among People with Intellectual Disabilities.
The Impact of COVID-19 on Individuals With Intellectual and Developmental Disabilities: Clinical and Scientific P John N. Constantino at al.
Coping with Coronavirus: Support for the Autism Community, Joshua, a, Gordon April 2020.
Impact of COVID-19 on Autistic Adults.
A Million People with Disabilities Have Lost Jobs During the Pandemic, Allen Smith, August 2020. 
Stepping out of Isolation :Autistic People and Covid -19, Jac den Houting Autism in Adulthood, Vol .2, No. 2 jun 2020.
Covid-19: challenges for people with intellectual disability Ken Courtenay.
The impact of the Covid – 19 pandemic on Autistic adults Faculty of Psychology and Educational Sciences Ghent University.

 
 
 

 

שלח להדפסה כתוב תגובה

 

לחדשה זו התפרסמו 0 תגובות לפתיחת כל התגובות

כתוב תגובה סגור תגובה

שם: תוכן
כותרת
כתוב תגובה