כניסה הרשמה צור קשר

השפעת מהירות כניסת אוויר והפרעות זרימה על ביצועי מנדפים ביולוגיים

 

עודכן ב:14/10/2021

 

מנדפים ביולוגיים נחשבים לאביזר בטיחותי יעיל ביותר להגנה על העובדים, כמו גם על הניסוי או המוצר וכן על הסביבה. ניסויים וחישובים בעבר, הוכיחו כי מקדם המיגון של מנדף ביולוגי כלפי העובד הוא בסדר גודל של מיליון, כלומר פחות מחלקיק אחד מתוך מיליון חלקיקים המתפזרים בחלל המנדף, עלול להפלט מחוצה לו. מקדם מיגון זה מקובל בחישובי הערכת סיכונים, אך הוא רגיש להפרעות בזרימת האוויר הנכנס למנדף, שהיא המגנה על העובדים.

פארקס וחב' בדקו איך משתנה מקדם המיגון בתנאי עבודה לא מייטביים, עם הפרעות לזרימת האוויר, כגון הליכת אדם ליד המנדף, פתיחת דלת, הפעלת מאורר ועוד. הניסויים בוצעו בארבע סוגי מנדפים – תחנת צביעה לחיידקים יציבי חומצה, מנדף קבוצה I, ושני מנדפים מקבוצת II (A+B) מתוצרת אירופית. הניסויים נערכו על ידי אירוסולים של יודיד אשלגן, והמבחנים נערכו בהתאם לתקן אירופי 12469 CEN .

הממצאים הצביעו כי המנדף מקבוצה I ותחנת הצביעה סיפקו את מקדם ההגנה המקובל (מעל 105), בטווח רחב של מהירות זרימה עד 0.3 מ'/שנ', גם בזמן הפרעות לזרימת האוויר, אך הביצוע ירד במהירות זרימה נמוכה. במבחני המיגון של המנדפים מקבוצה II, נצפה הבדל בין שני סוגי המנדפים, כאשר סוג אחד סיפק מקדם הגנה טוב בכל המהירויות ובכל ההפרעות, בעוד שמקדם ההגנה בשני ירד מתחת ל-105 והגיע אפילו ל- 103 בכל סוגי ההפרעות. ממצאים אלה מדגישים את חשיבות ההקפדה על נהלי עבודה נכונה במנדפים ביולוגיים וכימיים, את מניעת ההפרעות בכניסת האוויר למנדף. כמו כן, מציעים החוקרים, שבמקומות בהם אי אפשר לבצע בדיקות סרטיפיקציה למנדפים, עדיף להשתמש במנדף מקבוצה I להגנה על העובדים, מאחר והוא פחות רגיש להפרעות.


מקור
Appl Biosafety 2021; DOI: 10.1056/NEJMoa2108163
 

 

מקור: ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית..

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות