כניסה הרשמה צור קשר

דו סוכרים מאפשרים הישרדות של חיידקים

 

עודכן ב:31/12/2017

 

למיקרואורגניזמים יש כושר הישרדות בסביבה, שמושפע מלחות, טמפרטורה, חשיפה לחמצן, קרינה ועוד. ניתן להאריך את זמן הישרדות המיקרואורגניזמים בסביבה על ידי הוספת חומרי מגן, דוגמת סוכרים או מלחים בריכוזים מסוימים. על יד תוספים אלה ניתן לשמר חיידקים או נגיפים לאורך זמן בתהליכי הקפאה וייבוש. אחד החומרים הידועים בתכונה זו הוא דו סוכר בשם טרהלוז.

סוכר זה פועל כקולט רדיקלים חופשיים ומשפר את כושר ההישרדות של חיידקים בקרה, מגן עליהם בפני יובש, כוח אוסמוטי גדול וכן בפני חום. בשנים האחרונות נמצא כי החיידק אצינטובקטר באומני התבסס במערכות רפואיות כמזהם סביבתי וכגורם זיהומים במטופלים בבתי חולים. נמצא כי חיידק זו אוגר טרהלוז, ו-זיידלר וחב' (Environ. Microbiol.  2017;10.1111/1462-2920.13987 ) גילו כי חיידק זו מייצר מניטול ואוגר גליצין בטאיין בתגובה לריכוז גבוה של מלחים בסביבה.

חיידק זה שורד בבתי חולים ריכוזי מלח גבוהים בסביבה פיסיולוגית, התייבשות על משטחים, וכן פרצים של חום גבוה. החוקרים משערים כי מניטל וגליצין בטאיין מגנים בפני עקה אוסמוטית, וסוברים כי טרהלוז מגן בפני חשיפה לחום גבוה  מעל 37 מ"צ לזמנים קצרים. מיקרואורגניזמים אחרים מנצלים חומרים נוספים כדי לשרוד בסביבה בעלת תנאים משתנים.

 

מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית.

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות