כניסה הרשמה צור קשר

ביקוש ואספקה של תרכיב נגד קדחת צהובה

 

עודכן ב:18/09/2016

 

נגיף קדחת צהובה מאיים על כמליארד איש ברחבי העולם ב-46 מדינות. ההערכה היא שכל שנה נדבקים כ-180,000 איש ומהם נפטרים כ-78,000. כל זאת למרות שב-75 השנים האחרונות סופקו מעל 650 מיליון מנות תרכיב. התרכיב שהוא נגיף מוחלש מזן D17, פותח על ידי מקס טיילר וחב' בשנות השלושים במאה שעברה וזיכה אותו בפרס נובל. התרכיב מקנה חסינות בפני הנגיף לכל החיים.

במחצית הראשונה של שנת 2016, התפרצה המחלה בארצות אפריקה, וארגון הבריאות העולמי הכריז כי היא מהווה דאגה משמעותית לבריאות הציבור. ההתפרצות החלה באנגולה בדצמבר 2015, שהתמשכה חרף חלוקת 12 מיליון מנות תרכיב, ועד אמצא השנה דווחו 2420 מקרי מחלה ו-298 מקרי מוות. הנגיף התפשט באמצעות תיירים לקונגו, קניה ואפילו סין. מקרי מחלה רבים דווחו בערים, תופעה הנקראת "קדחת צהובה עירונית", כאשר הנגיף מועבר על ידי היתוש מאדם לאדם. זיהוי 11 חולים בסין שחזרו מאנגולה מדאיג במיוחד מאחר והמחלה לא היתה נפוצה במזרח הרחוק. זאת למרות שהיתוש איידאס אג'יפטי המקומי מסוגל להעביר את הנגיף. עם זאת, בסין מיוצר התרכיב D17 עבור השוק המקומי, כך שאפשר יהיה לעצור התפרצות. הסיבה להתפרצות המחלה היא חוסר בתרכיבים.

התרכיב מיוצר בעוברי תרנגולת ויש שלושה זנים בעלי הבדלים מזעריים בגנום. יש כיום ששה יצרנים בעולם והם מסוגלים לספק 100-50 מיליון מנות תרכיב לשנה, חלקם מספקים רק לשוק מקומי. היצרנים מחזיקים ששה מליון מנות במצב הכן, כמות שאינה מספיקה להתפרצות גדולה. כדי להתמודד עם התפרצויות גדולות יש להחזיק מנת "ברזל" גדולה יותר; ניתן להקטין את ריכוז הנגיף בתרכיב לכ-3000 יחידות, כמות המספקת לעורר חסינות, או לדלל את המאגר הקיים. אפשרות אחרת היא לעבור מייצור בעוברי תרנגולת לייצור במערכת תאים רציפה. שיטה זו לא צלחה בעבר לגבי זן זה, אך עקב השיפורים בשנים האחרונות, עשויה להצליח.  מאידך יש צורך ללמוד את האבולוציה של הנגיף כדי לחזות התפרצויות עתידיות. בבנק הגנים קיימים 40 רצפים של נגיפי בר, 12 מברזיל ו-14 מסנגל, אך הוא נפוץ כיום ב-עוד 44 ארצות.

Barrett, NEJM 2016;375:301 

 

מקור:ד"ר איתן ישראלי, מומחה לבטיחות ביולוגית ויו"ר האגודה הישראלית לבטיחות ביולוגית..

 

שלח להדפסה

חדשות

לכל החדשות