א. יש לבצע ניקוי לוח החשמל מאבק לפי הנחיות היצרן במסגרת תחזוקתו המונעת. מידע נוסף הנוגע לתחזוקת לוחות נמצא בדף מידע מס' 353 - תחזוקת לוחות חשמל במתח נמוך שבהוצאת מרכז מידע.
ב. גישה ללוח מנותק ממקור זינה
יש לבצע עבודות התחזוקה לאחר שהלוח ינותק ממקור הזינה, וזאת בעזרת המפסק הראשי בלוח.
"לפי תקנה 17 של תקנות החשמל (התקנת לוחות חשמל במתח עד 100 וולט). התשנ"א, הגישה ללוח שאין בו חלקים חיים נגישים אינה מוגבלת לחשמלאי בלבד. יחד עם זאת -לפי תקנה 33 של התקנות כל פעולה במיתקן החשמל, כולל הפעלת מפסקים היא באחריות בעל המתקן או מחזיקו."
(מקור: תשובתו של מנהל לענייני החשמל, שבמשרד התשתיות האומיות אינג' ולדימיר נמירובסקי מ-27.12.1999)".
נהלים והרשאות
לוח החשמל שמנותק מהזינה נגיש לאדם שאינו חשמלאי כנ"ל, כמו העובד המנקה את הלוח מאבק. עובד זה חייב לקבל הכשרה מתאימה ואישור מפעלי לביצוע עבודה מוגדרת. לפני ביצוע עבודת ניקוי יש להדריך את העובד בדבר כל הסיכונים הכרוכים לביצוע העבודה כנדרש בחוק. חיוני שכל העבודות הקשורות לניקוי לוח יהיו ממוסדות במסגרת נוהל והוראות עבודה מפעליים. יש לערוך את הנוהל הזה לאחר ביצוע סקר הסיכונים במקום תוך התייחסות לנושאים, כמו: ניתוק וחידוש זרם, הרשאות לביצוע, תהליך הניקוי וחומרים שמשתמשים בתהליך זה וכו'.
מניעת חידוש הזרם
בזמן הניקוי יש לנקוט באמצעי הבטיחות הדרושים כדי למנוע חידוש הזרם בלוח החשמל, כלומר מונע הפיכתו למתקן חי. דבר זה עלול לקרות בעקבות הפעלה אקראית של מפסק הראשי של הלוח.
ג. היבט גיהותי
עובד המבצע פעולת ניקוי אבק עלול להיחשף לאבק. בדרך כלל, קיים קושי לאפיין את מקור האבק המצטבר בלוח חשמל, והרכבו המלא אינו ידוע. כדי שיהיה ניתן לקבוע חשיפה מרבית מותרת לזמן קצר (TLV-TWA) לעובד בסביבת אבק הלא ידוע ולהמליץ על אופן ניקוי וציוד מגן נשימתי בהתאם יש לפעול כלהלן:
- במידה והאבק מתאים להגדרת "אבק מזיק" משמעותו לפי תקנה 1 לתקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים באבק מזיק), התשמ"ד-1984, ערכים של חשיפה מרבית מותרת לזמן קצר (לאבק מזיק) יהיו כפי שמפורטת בתוספת ראשונה (תקנה 2) לתקנות הנ"ל.
- במידה ואבק זה אינו שייך לאחד מסוגי האבק המזיק (המפןרט בתקנות כנ"ל) הערכים של חשיפה מרבית מותרת לזמן קצר לאבק כללי יהיו לפי חוברת מעודכנת של ACGIH . אבק זה קרוי אבק כללי או אבק הכולל חלקיקים שלא הוגדרו אחרת (לפי חוברת של ACGIH - PNOS -Non Otherwise Specified). מידע נוסף בנוגע להיבט גיהותי של חשיפה לאבק קיים בפרסום של הארגון הבריאות העולמי - העולמי WHO :
Hazard Prevention and Control in the Work Environment: Airborne Dust, WHO/SDE/OEH/99.14
www.who.int/entity/occupational_health/ publications/en/oehairbornedust3.pdf
פרסום עדכני זה דן באופן מקיף ומפורט בחשיפת אנשים לאבק (כולל 96 עמודים).
ד. שיטות ניקוי- דגשי בטיחות
- לפי תקנה 7 ל"תקנות הבטיחות בעבודה (גיהות תעסוקתית ובריאות הציבור והעובדים
באבק מזיק), התשמ"ד-1984, אסור לנקות ציוד מאבק מזיק בעזרת זרם אויר דחוס,
פעולות ניקוי כאמור יבוצעו אך ורק בעזרת שואבי אבק ומערכות יניקה מתאימים
.
- שיטת ניקוי אבק המומלצת היא שאיבתו בעזרת ציוד מתאים לשאיבת אבק.
- בנוגע לאבק כללי, לא מומלץ לנקותו בעזרת אוויר דחוס. לחץ גבוה מדי של אוויר דחוס עלול להגדיל את ריכוז האבק באוויר במקום, להעיף ולפזר חפצים זרים אחרים, וגם לגרום נזק לבידוד הכבלים. בנוסף, יש לדאוג להצבת מחיצות מגן כדי למנוע נזק לסביבתי.
במקרה שמנקים אבק כללי בעזרת אוויר דחוס, יש להגביל את לחץ האוויר כמו שמומלץ בסעיף 7.6.2.3.1 של תקן אמריקני NFPA 70B ל- 30 psi (ראה בהמשך סעיף ה'). יש להשתמש גם בציוד מגן אישי להגנת פנים/ עיניים ודרכי הנשמה.
- אין להשתמש לניקוי חלקי הלוח במים ותכשירים כימיים שעשויים להיות חומרים דליקים.
ה. מידע נוסף
נמצא בתקנים אמריקנים:
- NFPA 70E Standard for Electrical Safety Requirements for Employee Workplaces 2000 Edition
1.3.1-5 Individual Qualified Employee Control Procedure
The individual qualified employee control procedure shall be permitted when equipment with exposed conductors and circuit parts are deenergized for minor maintenance, servicing, adjusting, cleaning, inspection, operating conditions, and the like. The work shall be permitted to be performed without the placement of lockout/tagout devices on the disconnecting means, provided the disconnecting means is adjacent to the conductor, circuit parts, and equipment on which the work is performed, the disconnecting means is clearly visible to the individual qualified employee involved in the work, and the work does not extend beyond one shift.
NFPA 70B Recommended Practice for Electrical Equipment Maintenance 2002 Edition
פרקים:
7.2 Scheduling Maintenance
7.6 Equipment Cleaning
7.6.2 Methods of Cleaning
פרקים הנ"ל מתייחסים ללוח זמנים לפעילות תחזוקה ולניקוי ציוד חשמלי.
ה. ניתן לקבל במרכז מידע נוסף לגבי שיטות בטיחותיות המומלצות לניקוי ציוד חשמל ספציפי, כגון: ציוד המותקן בלוח חשמל, כמו מפסקים, מסדים, פסי צבירה וכו'.
|