תשובת השבוע ממרכז המידע של המוסד לבטיחות ולגיהות – 16.04.01
השאלה:
מהי ההיערכות הנדרשת לעבודה בקיץ - עבודה בשמש?
חשיפה בלתי מבוקרת לשמש, במיוחד בין השעות 14:00 – 08:00, הנחשבות כשעות מסוכנות לשהייה בחוץ – עלולה לגרום להתפתחות סרטן העור, בגלל רמת הקרינה האולטרה-סגולה הגבוהה בהן. הקרינה עלולה לפגוע במיוחד באוכלוסיות עם רגישות גופנית גבוהה. 'רגישות גבוהה' כוללת לפחות אחת מהתכונות הבאות: עור בהיר; שיער בהיר; עיניים בצבע כחול/אפור/ירוק; נמשים ונטיית העור להיצרב ולהאדים בחשיפה הראשונה לשמש (בקיץ, וכבר לאחר שעה).
חשיפה ממושכת לקרינת השמש גורמת גם לסימפטומים קצרי טווח, כמו כאב בעיניים, מצמוץ מוגזם ודמעות. בדרך כלל נמשכים הסימפטומים האלה מספר שעות, וחולפים כעבור יומיים, לכל היותר. לטווח ארוך - חשיפה ממושכת לשמש גורמת, מלבד סרטן העור, גם להזדקנות מוקדמת של העור; פגיעות קבועות בעיניים, לרבות נזק לקרנית או היווצרות של קטרקט .
אסטרטגיה של בקרה ומניעה
המעסיקים צריכים לדאוג שמשך החשיפה של העובד לקרינת השמש במקום העבודה, יהיה קצר ככל האפשר. ניתן ליישם זאת ע"י אסטרטגיה של בקרה המתייחסת לאמצעים הבאים:
· שימוש בהצללה מלאכותית או טבעית;
· קביעת נוהלי עבודה והליכים מינהליים למניעת חשיפת העובדים לשמש, כמו - לדוגמה - פתרונות חלופיים לעבודה בזמני שיא של חשיפה לשמש (בין השעות 14.00-10.00 או בין 15.00-11.00 בתקופת הנהגת שעון הקיץ).
· הגנת העובד - משחות מגן; כובע; ביגוד ארוך ואמצעים נוספים שיפורטו בהמשך.
המלצות וכללי התנהגות
בגדי עבודה מתאימים:
עשויים מאריג קל, רצוי מחומר טבעי כמו כותנה, המכסים את כל הגוף (חולצה בעלת שרוולים ארוכים ומכנסיים ארוכים); או בגד ייעודי המתאים לעבודה המסוימת; כובע - רצוי שהכובע יכסה גם את תנוכי האוזניים, (הרגישים מאוד לקרינה).
שימוש בתכשירי הגנה:
משחות או תחליבים מסנני שמש, בנוסף ובשום אופן לא במקום כיסוי מירבי של הגוף באמצעות ביגוד.
תנאי עבודה סביבתיים מתאימים:
המעסיק צריך לדאוג לאמצעים שונים להגנה על העובדים מפני השמש ולהפחתת עומס החום, בהתאם לסוג העבודה ומשך הזמן הנדרש לעבודה בחשיפה לשמש או מחוץ למבנה: סככות צל; מזגנים בכלי הרכב; עבודה במשמרות מפוצלות בקיץ, כדי להקטין עד כמה שאפשר את משך השהייה של העובד בחוץ וכדומה.
משקפיים:
בתקנות הבטיחות נדרש מעובדים השוהים בשמש בין השעות 14.00-10.00, להשתמש במשקפי שמש, המסננות מהקרינה האולטרה-סגולה (מומלץ, עדשות לפי תקן אוסטרלי: 1989CIS AN: 92-1339, המסננות 95% מהקרינה).
הסברה והדרכה לעובדים:
בנוגע לסכנות הקיימות בחשיפת יתר לשמש, חשיבות כיסוי מרבי של עור הגוף באמצעות ביגוד ופירוט של הסיכונים והנזקים הצפויים לגוף, בכללותם.
מעקב רפואי תקופתי:
לאבחון מוקדם של נזקי קרינה.
שתייה ואכילה:
הקפדה על שתייה צוננת לעיתים תכופות; העדפת מזון קל לעיכול ומרענן.
בנוסף, נא הסבו תשומת לבכם ל'תקנות הבטיחות בעבודה (ציוד מגן אישי) התשנ"ז-1997', שפורסמו בקובץ התקנות 5850 מיום 11.9.1997. בתוספת לתקנה 3, בסעיף 9 (הגנת העור) מצוינת החובה ל"הגנה על העור" ב"עבודה בה נחשפים לקרני השמש", באמצעות "משחות מגן לעור, למיניהן".
(16477)