מטפי אש המכילים דו-תחמוצת הפחמן מוגדרים כפריטים מסוכנים להובלה, היות והם מכילים גז מחניק הנמצא תחת לחץ.
נתוני סיווגם:
מספר או"מ: UN1044
תת-קבוצת סיווג [סיכון]: 2.2 [גז שאינו רעיל ואינו דליק]
קוד לפעולות חירום: לא קיים
הובלת מטפי אש מתבצעת, בעיקר, בהתאם לדרישות חוק ותקנות שירותי הובלה, וחלות הדרישות עליו תלויה בכמות החומר בכלי הרכב. ראה תקנות שירותי הובלה, התשס"א - 2001.
בשל העדר מידע רלוונטי אתייחס לשתי אפשרויות:
- הובלת מטפי אש כאשר כמות הגז בתוך כל המטפים ברכב שווה או עולה על כמות הסף בהתאם לתוספת השנייה לתקנות שירותי הובלה.
במקרה כזה, כל הדרישות של תקנות שירותי הובלה העוסקות בהובלת חומ"ס חלות על ההובלה, כולל דרישות לגבי רישיון מוביל, שימוש ברכב מסחרי, שילוט הרכב, אישורים לרכב, הכשרת נהג והיתרים הנדרשים, וכו'. לנושא הובלת גזים קיימת תקנה ספציפית, והיא תקנה 15(3). יש לשים לב לכך שע"פ תקנה זו אין לכסות את הגלילים, וגלילים המכילים גז מונזל יש להעמיד בתוך מסגרת שמונעת תנועתם של הגלילים תוך הגנה מרבית על ברזיהם.
- האפשרות השנייה היא הובלת מטפי אש בכמות קטנה מכמות הסף. רוב דרישות תקנות שירותי הובלה המתייחסות להובלת חומ"ס (למעט הסיווג) אינן חלות על הובלה כזאת. עם זאת, מטפה אש מהווה סכנה גם כאשר מדובר במטפה בודד. יש להבטיח הובלה בטוחה בכל מקרה. בין היתר, חובה להסביר לנהג את הסיכונים של גז דו-תחמוצת הפחמן המחניק, להבטיח אוורור הרכב, קיבוע של המטפים כדי למנוע כל תזוזה במהלך הנסיעה ופגיעה בברזים וגופו של המכל. פגיעה הזאת יכולה לגרום להתפשטות מהירה של הגז וקביעות קור, או תנועה אקראית ובלתי מבוקרת של הגליל. יש לבחון את כל הסיכונים הפוטנציאליים של המטפה בהתאם לגיליונות בטיחות של המטפים ושל גז דו-תחמוצת הפחמן ובהתאם למידע זה לכתוב נוהל להובלת פריטים אלה.
לידיעה: קיים מאמר "הובלת חומ"ס בכלי ברכב פרטי" מתוך דפי מידע בנושא שינוע חומ"ס של מרכז המידע של המוסד לבטיחות, גיליון 29 המתייחס לנקודות עקרוניות בהובלת חומר מסוכן בכל סוגי כלי רכב כאשר מדובר בכמות של החומר הקטנה מכמות הסף.
|